Leestijd:2 minuten
23-december-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - amuses & vorkjes

Borrelhapjes - amuses & vorkjes

Amuses

Amuses zijn de wat luxere varianten van gewone borrelhapjes. Wanneer je de onderstaande artikelen klein en verfijnd bewerkt en presenteert spreek je eigenlijk al van amuses 'eetlust-opwekkers'. Tegenwoordig worden deze mini éénhaps' lekkernijen vaak op een speciale lepel geserveerd.

Vorkje prikken

Heel aparte borrelhapjes maak je door bepaalde soorten vleeswaren en/of worst aan een vorkje te prikken. gebruik daarvoor de kleine gebaksvorkjes en prik de vleeswaar wat 'rommelig' aan de vork. Presenteer de vorkjes netjes naast elkaar op een langwerpige schotel

Carpaccio

Leg een aantal plakken carpaccio dakpansgewijs op een velletje plastic. Maak een vierkant van bijvoorbeeld 20 bij 15 cm. Bedek de carpaccio met een rucola en fijn gehakte rode ui vermengd met pesto. Bestrooi de hele bovenkant nu met Parmezaanse kaas en rol de belegde carpaccio op. Uiteraard zonder plastic. Snijd van de rol nu dunne plakken en leg deze op de lepel. Een heel scherp mes is noodzakelijk om het tere rolletje niet te beschadigen.

Rauwe ham amuse

Originele Parma ham is het lekkerste bij dit hapje, maar een gewone Hollandse rauwe ham of een Spaanse Serano is ook niet te versmaden. Laat de ham flinterdun snijden en presenteer de plak losjes en een beetje rommelig op de amuselepel. Decoreer met een half partje sinaasappel of een partje mandarijn en enkele pitten van de granaatappel.

Amuse met salade

Eigenlijk kun je iedere salade gebruiken voor een amuse. Houd de hoeveelheid per lepel beperkt en garneer de salade af met een klein toefje groen, naar keuze en eventueel een plakje vleeswaar. Gebruik daarvoor de basis waar-van ook de salade is gemaakt. Bij deze amuse is kerriesalade gebruikt dus je kunt mooi garneren met een flintertje gerookte kip of rauwe ham. Natuurlijk mag je daarvan afwijken.

Spaanse amuse

Een plak lekkere serano. Mooi dun gesneden voor een betere beet en begeleid door een heerlijk olijf. Eenvoudig maar rijk van smaak.

Boerenhapje

Dunne plakjes varkensrollade in combinatie met Amerikaanse farmersalade. Een verrassende smaakcombinatie.

Eendenborst

Mooi gerijpte en licht gezouten eendenborst met een lik granberrycompote en een toefje peterselie. Eenvoudig maar door de combinatie een verrassende smaak.

Patéhapje

Een schepje roompaté op een houten lepel. Simpel, snel te maken en met een garnering van een toefje groen naar smaak een verrassende lekkernij

Truffelamuse

Een wel heel luxe hapje dat bestaat uit een partje gekookt ei met daarop een klein flintertje dun gesneden parmaham en een dunne plak truffel. Een kleine garnering van tuinkers.

Beenham amuse

Gebruik voor deze amuse de zachtste beenham die je bij de slager kunt krijgen. Snijd wanneer je een hekel hebt aan vet het meeste weg en snijd de plakken in lange repen. Rol van deze repen kleine rolletjes en serveer die op de lepel op een klein blaadje sla en giet er sinaasappelsaus of een andere zoete saus bij.

Vorkje frikandel

Niets anders dan een minifrikandelletje van de klapgril.

Spaans vorkje

Plakje in elkaar gefrommelde Spaanse seranoham die om goed te genieten wel dun moet worden gesneden.

Knakvorkje

Borrelworstjes uit een blikje handig en snel klaar. Serveer ze bij voorkeur warm.

Vorkje ham

Op een vork gestoken plakje schouderham. Vouw het peterselietakje er zo tussen dat het goed blijft zitten.

Barbecuevorkje

Borrelworstjes uit een blikje. Opgewarmd in water en even aangegrild op de barbecue. Dat geeft de mooi griltekening.

Terug naar boven