17-maart-2016 | Door: Kiki Stender
Borrelhapjes informatie

Borrelhapjes informatie

Natuurlijk kun je bij een slager hapjes bestellen. In de meeste gevallen maken we ze echter zelf. We combineren naar hartenlust. Zoet en zuur, hartig en mild, oosters en westers. Het kan niet op. Op deze pagina geeft 'mijn slager' geen recepten, die zijn er al genoeg, maar een paar eenvoudige handvatten om lekker te kunnen smikkelen. Een devies is van groot belang. Durf! Durf te combineren en je zult ontdekken dat het aanbod van jouw slager de meest spannende hapjes kan opleveren. Ben je niet zo'n gokker vraag dan de slager naar de mogelijkheden. 

Borrelhapjes bittergarnituur

Twee benamingen voor het zelfde: warme of koude, zoute of pikante hapjes die een borrel, cocktail of aperitief vergezellen. De hapjes moeten in principe zo klein zijn dat ze met één of twee happen te eten zijn. 

Garnering

Een garnering is een andere naam voor de versiering van een schotel of een borrelhapje. Alle mogelijke eetbare producten en smaakstoffen zijn geschikt mits ze voldoen aan de onderstaande voorwaarden. Een garnering: 

• mag niet overheersen. Ze moet accentueren.
• moet de smaak ten goede komen.
• heeft kleurcontrast.
• moet spaarzaam worden gebruikt 
• mag ook qua smaak niet overheersen. 

Soorten garnering

• gespoten garnering van mayonaise, kwark, kaas crème 
• groentegarnering. Alle groenten die rauw gegeten kunnen worden zijn hiervoor geschikt. 
• gestoken garnering. Figuurtjes gestoken uit plakken kaas en worst.
• vruchtengarnering. Hele vruchtjes: vers of uit blik/glas

Combinaties

Bekende combinaties zijn groenten als: asperges, augurken, Amsterdamse uitjes, olijven, tomaten, radijsjes, komkommer, sla, peterselie en vruchten als: druif, ananas, meloen, appel, peer, sinaasappel en banaan. 

Hapjes basis

Plakken worst en vleeswaar, (stok)brood, roggebrood, toast, crackers.

Voorbereiding

Maak borrelhapjes op een ondergrond van cracker en brood niet te lang van te voren klaar. Door het aanwezige vocht in de verschillende artikelen worden de onderliggende dragers van jouw lekkers slap en/of taai en dat is jammer.

Zorg voor goed uitgelekte grondstoffen. Augurken bijvoorbeeld of asperges uit blik/pot staan erom bekend dat ze veel vocht verliezen. Dat vocht kan de kwaliteit en de smaak van andere hapjes aantasten. 

Smaak- en geurbesmetting

Leg de verschillende sterk smakende producten niet tegen elkaar aan. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld dat Serranoham met zijn heel eigen smaak de zachtere soorten als gekookte ham, of boterhamworstrolletjes sterk kan beïnvloeden. Leg er altijd een afscheiding van sla tussen of serveer ze op aparte schaaltjes

Warme hapjes

Serveer ze niet meteen nadat ze op temperatuur zijn. Dan heb je kans dat de gast ze niet kan eten omdat ze veel te warm zijn. Geef er altijd een servetje bij. 

soorten: 
gehaktballetjes, bitterballen, knakworstjes kippenlevertjes met gebakken spek mini sateetjes, geroosterd vlees aan een cocktailprikker

Koude hapjes

Plakjes, schijfjes of rolletjes vleeswaar en worst, minisandwiches, gevulde deegbakjes, soesjes, mini spiesjes 

 

Terug naar boven