14-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Barbecuen

Barbecuen

Foto: Braziliaanse Picanha (staartstuk)

Klik hier voor meer informatie over barbecuen.

Aansteken: Hoe steek je de barbecue het beste aan?
Nog steeds wordt de barbecue aangestoken met spiritus of aanmaakvloeistof. Levensgevaarlijk. Gebruik aanmaakblokjes of een metalen houtskoolstarter. Dat voorkomt ongelukken.

Deksel: Hoe barbecue je het beste met of zonder deksel?
Met een deksel veroorzaak je een rondom circulatie van de hitte die daardoor veel gelijkmatiger wordt verdeeld. Het vlees wordt door deze aanpak rondom mooi bruin en veel gelijkmatiger gegaard.

Gas: Is barbecueën op gas smakelijker dan op kolen?
Barbecueën op gas gaat over het algemeen sneller en gelijkmatiger. Boven kolen heb je als voordeel dat het vlees een geur van houtskool meekrijgt. Iets wat de ware liefhebber niet wil missen. 

Hamburgers: Welk vlees gebruik je voor hamburgers?
Het lekkerste vlees komt van goed dooraderd vlees. Wat vetter dus. Bij voorkeur van riblappen van de onderrib. Het aanwezige vet voorkomt dat het vlees tijdens het barbecueën droog wordt. Laat het vlees niet al te fijn malen dan blijft het sappiger en heeft veel meer beet. 

Hitte: Hoe bepaal je de hitte van een houtskoolvuur?
Steven Raichlen, een bekend barbecuespecialist heeft een heel aardige methode bedacht. Hij houdt zijn hand ongeveer 10 cm boven het barbecuerooster en telt hardop met de woorden: èèn Mississippi (M), twee Mississippi, drie Mississippi enz. Wanneer je jouw hand door de hitte weg moet trekken stop je met tellen. 2 tot 3 M = heet / 4 tot 5 M is matig tot heet / 6 tot 8 M is matig heet / 9 - 10 M is matig tot lauw en 11 tot 14 M is lauw. 

Hitte: Welk vlees gril je als eerste?
Het vlees dat de meeste hitte nodig heeft is rundvlees, daarna ga je verder met kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees. Als laatste gril je gegaarde kipproducten. Wanneer je de hete kolen aan één kant in de barbecuebak legt kun je ook meteen beginnen met varkensvlees en kip. Die leg je dan als het ware naast de grootste hitte. Die heeft dan niet rechtstreeks invloed op het vlees. 

Houtskool: Is alle houtskool hetzelfde?
Nee. Houtskool wordt gemaakt van verschillende houtsoorten. De meest bekende soorten zijn: eiken, kersen, beuk en het Amerikaanse hickory (Notenboom). Iedere housoort heeft een heel eigen geur en laat dus een andere smaak achter.

(In)directe hitte: Wat is beter directe of indirecte hitte?
Je kunt hier niet spreken van beter. Bij directe hitte ligt het vlees meteen boven de gloeiende kooltjes en wordt het vlees heel direct aangestraald en snel gegaard. Heel geschikt voor vlees dat rosé mag blijven. Bij indirecte hitte ligt het vlees in een hete circulerende hitte, niet direct boven de hete kolen, zoals gebeurt bij een barbecue met een deksel. Daardoor wordt het vlees veel langzamer gegaard en die methode is heel geschikt voor grotere stukken vlees. Kijk maar eens bij de barbecueapparaten op deze site daar staan enkele mooie voorbeelden. 

Luchtschuif: Wat doet de luchtschuif op mijn barbecue?
Een geopende luchtschuif laat meer zuurstof toe waardoor de hitte zal toenemen. Het resultaat is tweeledig. De kooltjes zijn sneller opgebrand en het vlees is sneller klaar. Pas wel op want vlees op grote hitte grillen kan alleen bij artikelen die heel snel klaar moeten zijn (biefstuk, entrecote) . Langzaam te garen vlees (lamsbout, fricandeau) zal verbranden. 

Plakken: Mag je vlees dat aan het rooster plakt los trekken?
Nee. Trek het vlees nooit los. Na enige tijd zijn de eiwitten voldoende gestold en laat het vanzelf los. Lostrekken beschadigt de mooie korst. 

Rookkussen: Wat is een rookkussen?
Een rookkussen is een goed gesloten pakketje gemaakt van aluminiumfolie. Het pakketje is gevuld met houtsnippers. Het aluminiumfolie wordt een aantal keren doorstoken met een barbecuepen en daarna meteen op de hete kolen gelegd. Door de hitte gaan de houtsnippers roken en niet verbranden. Het vlees krijgt daardoor een fijne rooksmaak. 

Rooster: Moet je het rooster voor aanvang van de barbecue invetten?
Ja. Op die manier voorkom je grotendeels dat het vlees aan het rooster gaat plakken. 

Schoonmaken: Hoe maak je het rooster gemakkelijk schoon?
Stook na afloop van het barbecueën het vuur nog een keer hoog op. De vleesresten branden van het rooster. Borstel daarna de laatste resten weg met een staalborstel. Eventueel kun je het rooster nog even afwassen. 

Verbrand vlees: Kun je verbrand vlees veilig eten?
Het is niet verstandig om verbrand vlees te eten. Door het verbranden kunnen de zogenaamde PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) ontstaan. Deze mogen maar in beperkte mate in het voedsel zitten omdat ze kankerverwekkend zijn. 

Terug naar boven