10-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Hamburgers wereldwijd

Hamburgers wereldwijd

Een hamburger is een broodje met een plak rundergehakt. De hedendaagse hamburger komt oorspronkelijk uit de Duitse stad Hamburg. De lekker gekruide schijf rundergehakt werd daar op hoog vuur gebakken of gegrild en vervolgens geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben hun hamburger meegenomen naar de Verenigde Staten, waar deze lekkernij verder is ontwikkeld. Dat heeft geresulteerd in honderden varianten. Variërend in smaak, grootte en aankleding. Kijk ook maar eens op de pagina van de wereldrecords. Daar staan een paar prachtige exemplaren op. 

Vroeger werden hamburgers uitsluitend gemaakt van rundvlees. Tegenwoordig zijn er veel meer varianten op de markt. Ze kunnen worden gemaakt van kip, varken en paard. Ook wordt kip-separatorvlees aan andere vleessoorten toegevoegd. Er zijn zelfs vegetarische hamburgers. De mooiste hamburgers maak je van riblappen waar een klein randje vet aan zit. Dat maakt ze een stuk sappiger. Het vlees mag niet te fijn gemalen worden. Het vlees wordt naar believen van de maker gekruid met: uitjes, worcestersaus, kappertjes, peper en  zout. Versinspiratie heeft op deze pagina een aantal meesterlijke burgers verzameld.

Broodje hamburger

Nederland

Een broodje hamburger wordt gekenmerkt door een vers (sesam) broodje. Op het broodje gaat een plakje of gesneden (krul of ijsberg) sla, verse uiringen, plakken tomaat, eventueel wat dunne plakjes augurk en natuurlijk een mooie zachte en sappige hamburger. Deze is uitsluitend gemaakt van puur rundvlees dat afkomstig is van riblappen of de borst. Het vetpercentage is dan een krappe 20% en dat komt de malsheid en de smaak absoluut ten goede. Het vlees moet wat grover gemalen zijn zodat je een mooie 'bite' hebt. Gebruik niet teveel ketchup want dan blijft er van de smaak van het sappige rundvlees niet veel over.

Boerenkoolburger

Nederland

Een opwelling van winterse nostalgie en de duidelijk aanwezige trek in een hamburger zorgde voor deze aparte lekkernij. Het is een hamburgerbroodje met sla, daarop een flinke schep echte Hollandse boerenkool, de hamburger met licht gefruite uiringen, uiteraard enkele repen crispy gebakken mager rookspek en dat alles overgoten met een stevige kledder Franse mosterd.

Gezien bij: Eten bij Dirk in Leusden

Meelwormburger

Nederland

Een variant op de gewone burger. Over de gehaktschijf wordt een schep gevriesdroogde meelwormen gestrooid. De totale burger krijgt daardoor een smaak die wat meer naar noten smaakt. Verder wordt de bite wat knapperiger. In combinatie met een tandorisaus ontstaat er zo een wel heel aparte lekkernij.

Foto: Ruig & Zonen, Oostzaan.

Aardbeiburger

Nederland

Voor deze zomerse burger wordt een gewone runderhamburger gebruikt. Het aparte zit hem in de aankleding. Maak een salsa van aardbeien, sjalotjes, een paar snippertjes rode peper, een snufje zout en een klein scheutje olie. Besmeer het broodje met een laagje Turks yoghurt, leg daaroverheen een blaadje verse sla en de hamburger. Overgiet de burger met de frisse salsa.

Megaburger

Nederland

De megaburger ontstond toen op een goede dag een 'uitgehongerde' bouwvakker beweerde dat alleen een gigantische megaburger zijn honger zou kunnen stillen. De reuzensnack (links), die nog steeds op de kaart staat, was het resultaat. Bij Snexs nemen ze een puur ambachtelijke maxihamburger van ongeveer 250 gram. Gebakken geserveerd op een gewoon hamburgerbroodje met een wereld aan smakelijke bijlagen als ontbijtspek, brie, jonge kaas, plak ananas, uiringen, parikarepen, champignons, plakken tomaat en een gebakken ei. Om het af te maken worden mayonaise en currysaus meegeserveerd.

Hawaiburger

Nederland

Een variant op de gewone burger. Boven op de gehaktschijf wordt een licht aangebakken schijf ananas gelegd. De smaakbeleving van de totale burger wordt daardoor duidelijk veel zoeter. Deze zoete smaak kan nog verstevigd worden door verschillende zoete sauzen naar smaak toe te voegen. Ook wordt er wel eens een plak jonge kaas bovenop de schijf ananas gelegd.

Triootje

Nederland

Drie kleine hamburgers bij elkaar op een bord. Drie verrassende smaakjes. Eén originele minihamburger en twee varianten die, qua smaak, juist door de gewone hamburger extra opvallen. De tweede is een burger met geitenkaas en balsamico en de derde burger is belegd met beenham en honingmosterdsaus .

Cheeseburger

Nederland

Een cheeseburger of kaasburger is een hamburger met een plakje kaas op of onder het vlees. Vaak is een deel van de kaas vervangen door analoogkaas die goedkoper is. Analoogkaas, imitatiekaas of nepkaas is een levensmiddelen product dat heel erg lijkt op kaas. Het heeft een vergelijkbare kleur, bite en dichtheid en benadert de smaak van kaas. De eerste cheeseburgers werden in 1934 gemaakt in Kaelin's Restaurant in Louisville, Kentucky, maar het handelsmerk voor de naam cheeseburger werd in 1935 aan Louis Ballast van de Humpty Dumpty Drive-In in Denver, Colorado toegekend.

Tzatzikiburger

Nederland

De basis is een vers sesambolletje, sla en een mooi gebakken hamburger. Deze wordt bedekt met een laag frisse tzatzikisaus, die bestaat uit yoghurt, komkommer, knoflook, olijfolie en kruiden zoals peterselie, dille en soms wat munt. De garnering bestaat uit plakken komkommer, plakjes tomaat en rode-uienringen. Een Griekse verrassing van een Hollandse cafetaria.

Baconburger

Nederland

Weer een variant op de gewone hamburger. De smaak is echter duidelijk pittiger en rokeriger vanwege het gebruik van bacon. Meestal wordt verse bacon gebruikt die knapperig, bijna crispy, wordt gebakken. Wanneer je dan in de hamburger bijt knapt het spek tussen de tanden. Meer over dit spek dat ook wel 'streaky bacon' wordt genoemd onder de volgende link: bacon.

Buffaloburger

Nederland

Men neme een hamburgerbroodje en bedekt dat met reepjes ijsbergsla. Daarop gaat de hamburger die bedekt wordt met gebakken champignons en gefruite rode uienringen. Daarop gaat weer een stevige blauwkaas van waterbuffel. Deze kaas heeft een aparte, men kenners noemen het een bemoste vochtige, geur en een hartige smaak met zoete hints. Die past dus uitstekend bij de slierten aardbeien-peperdressing die het geheel decoreren. Een gedurfde combinatie die wordt opgeleukt met radijsjes en partjes sinaasappel.

Duck burger

Polen

Een sappige burger op basis van gehakt van wilde eend. De overige smaakmakers zijn rode uien confituur, Cheddar kaas, tomaten, licht gezouten komkommerschijfjes, mosterd en verse sla.

Crazy burger

Azië

De Crazy Burger( idiote burger), van ten minste een voet ( 30,48 cm) hoog wordt door 2 lange houten satépennen bij elkaar gehouden. Het restaurant waar deze burger werd klaargemaakt stapelde een paar hamburgers, een gegrilde kippenborst, een gebakken vis filet, gebakken eieren en bacon, gegrilde paprika, sla, tomaat en kaas op elkaar en overgoot het geheel met een (geheime) saus. Voor 10,99 dollar bleek de crazy burger meer dan genoeg voor 5 personen luidt de mededeling op het blog van een in Azië rondreizende Amerikaanse student.

Black burger

Japan, Frankrijk

De samenstelling van de hamburger zelf wijkt niet echt af. Mals rundvlees, vaak kaas, tomaat, sla etc. De truc zit hem in het broodje en de gebruikte saus. Het broodje is zwart gekleurd door aan het brooddeeg bamboehoutskool toe te voegen. Dat resulteert in een gitzwart broodje. Het geheel krijgt nog een extra dimensie door het gebruik van zwarte ketchup. Die wordt gemaakt door aan de gewone ketchup inktvis-inkt toe te voegen. De hamburger werd gepresenteerd vanwege de vijfde verjaardag van Burger King op de Japanse markt. Je schijnt deze hamburger zonder gevaar te kunnen eten? Als snel volgde Mac Donald met haar zwarte goed/kwaad burger en de Franse keten Quick met haar 'Dark Vader burger' naar aanleiding van haar 'Star Wars' promotion.

Appelburger

Japan, Burger King

Japan is een land dat bekend staat om het uitproberen van smaakcombinaties die weinig anderen zouden wensen. Burger King in Japan heeft de de Burger King Ringo gepresenteerd. Het is een hamburger met sla, honing-mosterdsaus en een dikke plak appel (Ringo in het Japans). De appelschijf wordt meegebakken, maar het is ook heel goed mogelijk de plak ongebakken op de hamburger te leggen. Deze krijgt daardoor wat meer beet. De appel kun je eventueel bestrooien met wat kaneel.

Bannock burger

Amerika

Een bannock hamburger kent dezelfde ingrediënten als een gewone hamburger, maar onderscheid zich door het gebruikte broodje. Een bannock is namelijk een ongerezen broodje waarin heen gist is verwerkt. Het vond zijn oorsprong in Schotland en is vooral bekend geworden in Noord-Amerika. Het broodje wordt meestal op open vuur gebakken. Aan het bannockdeeg kan naar wens van de maker veel extra's als krenten, rozijnen, noten en siroop worden toegevoegd wat een heel aparte hamburger geeft.

Een variant op de bannock is de Australische "damper".

Bøfsandwich

Denemarken

Deze Deense hamburger vindt je in talrijke varianten in Denemarken. Ze bestaan uit een gewone runder hamburger die, naar gelang de streek, wordt aangekleed met ketchup, Franse mosterd , gebakken en rauwe uien. Daarnaast komkommersalade of ingelegde komkommers, gekookte bieten en augurken. Op Jutland en Funen overgieten ze de burger met een dikke bruine jus op basis van runderbouillon.

Mc Baquette

Frankrijk

Een stokbrood-burger van Mc Donalds. In feite is het niets anders dan een 'verfranste' lange hamburger. Het is een baguette belegd met 2 hamburgers, 2 plakken wat dikkere Emmenthaler kaas, ijsbergsla en wat mosterdsaus. Allemaal Franse ingrediënten die toch wel een aparte smaakbeleving geven.

Lambshank redemption

Amerika

De naam van deze lamsburgers betekent zoveel als 'de redding van de lamsschenkel'. Het gebruikte vlees is namelijk afkomstig van de wat minder gebruikte lamsschenkel. de schenkel wordt uitgebeend, het vlees gemalen en op smaak gebracht met koriander, chilipeper, komijn en zout. Nadat de burger is gebakken gaat deze op een zacht broodje samen met sla, fetakaas, knoflooksaus en in azijn gestoofde rode kool.

Bistroburger

Frankrijk

Een stevig broodje belegd met in reepjes gesneden ijsbergsla. Daarop gaat de hamburger die op zijn beurt weer bedekt wordt met een paar plakken camembert of bleu d Áuvergne. De kaas kan eventueel bedekt worden met goudbruin gefrituurde uiringen die even door een mengsel van bloem, Provençaalse kruiden, zout en peper zijn gehaald.

Sauerkrautburger

Duitsland

Een gewone stevig gekruide hamburger waaraan fijngehakt katenspek wordt toegevoegd. In plaats daarvan kan de hamburger ook omwikkeld zijn met een plakje katenspek. Na het bakken wordt de burger bedekt met een stevige laag warme zuurkool. en rauwe uiringen. Eventueel kun je plakjes appel meeserveren. Ook is het mogelijk om in plaats van een hamburgerbroodje een echt Duits Kaiserbrödchen te gebruiken. Dat geeft een totaal andere smaakbeleving.

Mooseburger

Canada

Een hamburger gemaakt van het vlees van een eland de "moose". Het vlees wordt fijn gemalen en op smaak gebracht met inheemse kruiden en knoflook. De burger wordt op een bedje van spinazie en gekaramelliseerde ui gelegd en voor het brood wordt een burgerbroodje of een deel van een stokbrood gebruikt. Op de burger gaat een plak spek en een plak cheddar. De burger wordt in dit geval geserveerd met paddenstoelen en een ketchup van partridgeberrys (soort bosbes).

bron: Bonavista Social Club

Double American classic

Amerika

Twee stevige hamburgers worden knapperig gegrild en samen met een plak smeltkaas, gehakte en gebakken uien en een scheutje worcestershiresaus op een broodje gedeponeerd. Officieel horen er ook plakken komkommer bij op die even zijn aangemaakt met wat gehakte dille, wat uienringen en een scheut azijn. Een ouderwetse Amerikaanse topper.

Santa Fe turkeyburger

Amerika

De Santa Fe Turkeyburger biedt een forse malse en magere hamburger gemaakt van kalkoenvlees. Op de burger gaat een plak pittige pepper-Jack kaas die is verrijkt met nogal wat hete pepertjes en die een licht zure smaak heeft. De burger wordt overdekt met een smakelijke Santa Fe saus waarin rijkelijk uien, knoflook en gehakte olijven aanwezig zijn. Sla, tomaat, rode ui, en gesneden groene chili complementeren de turkeyburger die wordt geserveerd op een geroosterd, honing tarwe broodje.

Chivito

Uruguay

De chivito komt uit de Uruguayaanse keuken. Chivito betekent kleine geit. Het lijkt op een hamburger met gegrild rundvlees dat Churrasco genoemd wordt. Dit wordt bedekt met spek, kaas, olijven, paprika, tomaten, tomatenketchup, sla, gekookt ei, mayonaise en ui. Vaak wordt de chivito met friet geserveerd. Chivito's worden ook op beperkte schaal in Argentinië en Spanje gegeten. In Argentinië staan deze bekend als chivito Uruguayo omdat de term Chivito daar voor een ander vleesgerecht wordt gebruikt. In Brazilië wordt een variant gegeten die Bauru wordt genoemd. De Canadese chivito wordt gemaakt met bacon.

Torta Mexicana

Mexico

Voor deze Mexicaanse specialiteit wordt meestal een zacht broodje gebruikt. Het wordt belegd met vlees van een rund, gemarineerd varkensvlees, ham, runderlende of kip en gecompleteerd met Oaxaca kaas, worst, vis, spek , enz.. Er zijn een oneindig aantal variaties te koop die allemaal een eigen naam hebben. Het vlees is gezouten en op smaak gebracht met mosterd, chili en peper, naar smaak van de maker en het broodje kan verder belegd zijn met tomaat, avocado, sap van limoen, zwarte bonen, jalapeño plakjes en gesneden ijsbergsla.

Lams tzazikiburger

Mediterraan gebied

De hamburger is gemaakt van gekruid lamsgehakt en gevormd als een gewone hamburger. De kruiding bestaat uit râs al hânout (Marokkaans kruidenmengsel), fijngehakte zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en knoflook. Het broodje wordt eerste belegd met een paar plakken gebakken bacon daarop gaat de gegrilde burger en vervolgens wordt een stevige schep tzazikisaus toegevoegd. Bovenop leg je ter decoratie een paar rode ui ringen.

12 x 12 x 12

Australië

De Amerikaanse hamburgerketen 'Carls Jr serveert in Australie de 12 x 12 x 12 burger die bestaat uit 12 hamburgers, 12 plakken kaas, 12 repen bacon, sla en de benodigde saus. Het geheel bevat ruim 14.500 kilojoules. De hamburger werd geserveerd ter herdenking van de datum 12-12-2012 en is een voorproefje van wat het bedrijf in huis heeft. De hamburger zal niet standaard in het assortiment worden opgenomen. Vanwege de om zicht heen grijpende obesitas kennen verschillende delen van Australie de verplichting om het totaal aantal KiloJoules aan te geven. De regering overweegt nu deze verplichting in het hele land door te voeren.

Turtleburger

Amerika

Neem 3 hamburgers en kneed er één bol van. Druk middenin een plak cheddar kaas en kneed het gehakt er weer omheen tot de kaas goed in het midden zit. Vorm het gehakt tot een schildpadmodel. Maak nu van reepjes mager spek een matje door de reepjes om en om te weven en vouw het matje om de hamburgerbol heen. Steek het matje eventueel vast met cocktailprikkertjes. Steek nu rondom de bol voorzichtig zes gaten. Steek in ieder gat een halve hotdog. 4 Halve hotdogs geef je aan de ronde kant een kruislingse insnede. Deze plaats je aan de zijkant. Eén halve hotdog snijd je horizontaal in en de 6e laat je intact. Deze insnedingen zullen tijdens het bakken open gaan staan en vormen zo de pootjes en de bek. Druk nu de schildpad nog een keer goed in model en gaar hem langzaam in de oven of in een gesloten barbecue op een rooster. Verwarm de oven voor en bak de turtles gedurende 20 - 30 minuten op de hoogste stand. Knapperig en krokant..

Pastramiburger

Amerika

Pastrami is een soort gerookt, gepekeld rundvlees. Het heeft wel wat weg van ons pekelvlees, maar dan gerookt. Het is vooral populair in de Verenigde Staten. Het wordt daar in dunne plakjes gesneden en als beleg voor sandwiches gebruikt. Voor deze aparte hamburger worden, naast de pastrami, 'kimmelweck' broodjes gebruikt. Dat zijn een soort witte bolletjes die voorafgaand aan het bakproces zijn bestreken met eiwit en bestrooid met grof zeezout en kummel. Ze geven daardoor een 'crunchy bite' zoals dat zo mooi heet. De broodjes lijken wel een beetje op de Duitse Kaiserbrötchen. Op het opengesneden broodje komt een gebakken hamburger, koolsla, de nodige plakken pastrami en een plak Zwitserse kaas. Voor extra smaak wordt er een lepel pittige bruine mosterd overheen geschept.

Franse uiburger

Frankrijk

Voor deze Franse burger worden briochebroodjes gebruikt. Dat zijn zachte, zoete broodjes die zo licht en luchtig zijn, dat ze meer op cake dan op brood lijken. Ze worden opengesneden en belegd met sla en vervolgens de malse hamburger. De uien krijgen een speciale behandeling. Ze worden gebakken met een kruiding van laurier, peper en tijm. Na zacht te zijn gegaard worden ze afgeblust met runderbouillon en zure room waarna de aanwezige saus gedurende enige tijd moeten indikken. Vervolgens gaan de uien en de saus in een dikke laag over de hamburger en wordt het broodje geserveerd met fris gefrituurde aardappelchips of Franse frietjes en gesneden zoetzure augurken. De smaak benadert een beetje de Franse-uiensoep.

Pizzaburger

Amerika

Een gigantische hamburger die als een pizza in puntjes wordt gesneden. Het brood werd speciaal voor deze burger gebakken. De negen-en-een-half-inch (circa 25 cm) Burger King 'Pizza Burger' is van hetzelfde formaat als vier van hun normale Whoppers en wordt geleverd met pepperoni en mozzarella. De hamburger is ontworpen om met een groep te eten, maar er zijn ook veel mensen die proberen hem in hun eentje weg te stouwen. Typisch Amerika.

Quadruple bypass burger

Amerika

Op 13 april 2012 ontving de fastfoodketen Heart Attack Grill in Las Vegas een wereldrecord certificaat voor de meest calorierijke hamburger burger ooit. De burger die 1,44 kilo weegt telt maar de ongelooflijke hoeveelheid van 9982 calorieën dat is 6,91 calorieën per gram. Het maal bestaat uit maar liefst 4 hamburgers, spek, brood, kaas, rode ui, tomaten en uiteraard de bijbehorende saus.

Camelburger

Australië

Een delicatesse die in het Midden-Oosten snel begint te groeien. Ook in Australië worden ze vervaardigd van kamelenvlees uit de Northern Territory's. Het vlees wordt gemalen, gekruid, tot hamburgers gevormd en daarna gebarbecued om het vetgehalte te verminderen. "Het vlees is heel mager en smaakt als lam, met een echte vleessmaak," volgens de eigenaar van het Lakemba afhaal restaurant in Sidney.

Pumpkinbomb

Japan

Deze burger ontleent zijn smaak aan het gebruik van schijven verse pompoen. OKYO - Burger King Japan is altijd op zoek naar nieuwe manieren om klanten aan te trekken. Ter gelegenheid van Halloween serveerde het bedrijf de pumpkinbomb (pompoenbom). De hamburger wordt geserveerd op een sesambolletje en bevat schijven gebakken pompoen, bacon en sla. De echte kicker is de speciale notensaus, die bestaat uit een mix van pinda's, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, en sesamzaadjes.

Wisconsin eggburger

Amerika

Een originele hamburger afkomstig uit een van de noordelijke staten van Amerika. Er zijn echter twee belangrijke smaakverschillen. Allereerst worden op deze burger een paar plakken heel oude kaas gelegd waarna er een gebakken ei overheen gaat. Daarbij is het van belang dat de dooier niet beschadigd raakt.

Frenchfriesburger

Amerika

Om het een stuk gemakkelijker te maken voor de jachtige consument wordt in Amerika regelmatig de 'Frenchfriesburger' geserveerd. Een gewone hamburger of cheeseburger met onder het broodkapje een stevige schep Franse frietjes. Deze worden om het wat verteerbaarder te maken overgoten met een hamburgersaus of relish die bestaat uit saus en gehakte en gegaarde groenten.

Christmasburger

Amerika

Doodgewone hamburger door de restaurateur ter gelegenheid van Kerstmis versierd met een rozet. Zo'n grapje kan eigenlijk alleen in Amerika

Terug naar boven