04-mei-2017 | Door: Saskia Stender
Zo verpak je vleeswaren onder gas

Zo verpak je vleeswaren onder gas

Steeds vaker zie je dat slagers hun vleeswaren gaan voorverpakken. Meestal gebeurt dat in een klappack systeem, waarbij de vleeswaren in een speciale folie worden ingevouwen. Sinds geruime tijd gebeurt dat ook onder gas. Een mooi voorbeeld van een dergelijke machine is de Multivac P300 waarbij een optie voor begassing aanwezig is. Voorverpakken heeft verschillende voordelen. De vleeswaren kunnen productiever gesneden worden in plaats van pakje voor pakje. Er is dus minder snijverlies en meer tijdswinst. De vleeswaren plakken minder aan elkaar en ze blijven veel langer vers. Onder gas maar liefst 8 dagen. Dat voordelen voor de producent, maar zeker ook voor de consument. Keurslager Harzevoort startte samen met de Keurslager-Organisatie een proef om een en ander in de praktijk te testen. Versinspiratie fotografeerde het proces. 

Met dank aan Keurslager Harzevoort in Veenendaal.

Bij het verpakken van vleeswaren is het uiteraard noodzakelijk het artikel goed voor te bereiden. Dus scherpe messen, schone machines en het verwijderen van de, eventueel aanwezige, darm zijn noodzakelijk. Voor het voorverpakken van vleeswaren wordt soms dikker gesneden dan normaal. Dat is bij gasverpakken niet nodig omdat de plakken niet extra aan elkaar gaan kleven zoals bij het vacuüm trekken.

Wel is het noodzakelijk om tussenleggers te gebruikten. Dat maakt het gebruik door de consument veel gemakkelijker. Alleen bovenop de vleeswaren komt geen tussenlegger zodat de koper mooi zicht heeft op de inhoud.

In het Klappack systeem worden de vleeswaren verpakt door rondom een speciaal folie aan te brengen. Bij gasverpakken worden de vleeswaren met de hand in een vacuümzakje geschoven. Zorg er wel voor dat het zakje niet wordt vervuild door vuile of vettige handen.

De verpakkingsmachine heeft een ruime kamer onder de klep en is eveneens geschikt als vacuümmachine. handelt volgen een aantal vaste stappen. Het is daarbij de bedoeling dat de normale buitenlucht wordt vervangen door het gasmengsel uit de gasfles. Dat mengsel bestaat uit 30% koolzuurgas (E290) en 70% Stikstofgas (E941).

De vleeswaar wordt in een zakje in de machine gelegd. Met de opening op de sealrand. Deze rand wordt in het gebruik heet en sealt (plakt) het folie van de zakjes aan elkaar. Er kunnen meerdere pakjes tegelijkertijd verpakt worden. Nadat de klep is gesloten zuigt de machine eerst alle zuurstof weg uit de kamer, dus ook uit de zakjes. Daarna wordt er gas in de kamer gebracht. De derde handeling is het dicht sealen van de zakjes waarna de klep automatisch opent.

Het pakje dat je daarna uit de machine haalt heeft een bepaalde vastgestelde hoeveelheid gas binnenin waardoor de houdbaarheid (8 dagen maximaal), de kleur beter bewaard blijven. Het uiterlijk heeft wel wat weg van een vacuümverpakking alles is in dit geval niet alles uit de verpakking gezogen, waardoor de vleeswaren niet aan elkaar plakken.

De laatste handelingen hebben te maken met het aanbrengen van de datumcode op de onderkant en eventueel een prijssticker aan de bovenkant. De verpakking kan nu zo vanuit de toonbank worden verkocht. Bedenk wel dat wanneer deze vleeswaren vanuit de zelfbediening worden verkocht een wettelijk verplichtte bestikkering noodzakelijk is.

Keurslager Harzevoort besloot toen ze, met voorverpakken, aan de slag gingen zijn klanten uitgebreid te informeren en uit te leggen waarom ze de vleeswaren zo gingen presenteren en verkopen. Hij bracht een kleine duidelijke folder uit met de informatie voor de klant. En als kennismakingslokkertje een aantal smakelijke aanbiedingen. Een aanpak die duidelijk goed heeft gewerkt.

Terug naar boven