Als je hem op zijn achttiende had verteld dat hij nu docent zou zijn, had Chris van der Leij je uitgelachen. Inmiddels is hij al negen jaar trainer-docent bij de slagersopleidingen van SVO vakopleiding food. 

Chris van der Leij werkte ruim negen jaar bij een ambachtelijke slagerij en doorliep alle slagersopleidingen van SVO. Daarna werd hij chef-slager bij een supermarkt.  Na een jaar moest hij kiezen: “Ik kon bedrijfsleider van de supermarkt worden, of aan de slag gaan als docent bij SVO”, blikt hij terug. De keuze was snel gemaakt. “Het begeleiden van mensen vond ik erg leuk en ik wilde graag een relatie met het slagersvak houden. In een functie als docent komt dat bij elkaar. De juiste keuze, want ik vind het docentschap ontzettend leuk. Ik geef les bij al onze slagersopleidingen, met een focus op de niveau 4-opleiding Bedrijfsleider vers. Die afwisseling houdt het boeiend.”

Luisteren naar studenten    

Chris voelt zich betrokken bij zijn studenten. Hij probeert elke student elke dag even persoonlijke aandacht te geven. Zijn deur staat altijd open en hij houdt de ontwikkeling van elke student goed in de gaten. “Dat is het fijne van een kleine school als SVO”, zegt Chris. “Onze studenten zijn geen nummer, we kennen hen persoonlijk. Ik wil hen helpen om het beste uit zichzelf te halen. Ik luister ook goed naar hun wensen voor invulling van de lessen. Welke excursies willen ze doen, waar hebben ze vragen over? Laatst vroegen studenten of we met BHV aan de slag konden. Toen hebben we een cursusdag georganiseerd waarbij iedereen een BHV-certificering behaalde. Goed voor de student én voor zijn werkgever. Ik vind het belangrijk dat studenten na een lesdag met een goed gevoel naar huis gaan. Dat ze denken: ik heb veel geleerd en het was nog leuk ook.”

Wereld van food in verandering

Studenten zien groeien, daar krijgt de docent energie van. “Ik zie jongeren hier vaak binnenkomen als jongens en meisjes, en in de loop van de tijd veranderen. Het worden vakmensen met kennis van zaken, met uitstekende vaardigheden en een volwassen houding. Die ontwikkeling vind ik mooi. Mijn eigen ontwikkeling als docent en vakspecialist is ook heel belangrijk voor mij. Ik loop af en toe stage bij bedrijven en volg trainingen. Daarnaast halen we als SVO bewust externe vakexperts binnen om gastlessen te geven. We gaan op bedrijfsbezoek en we laten studenten van de slagersopleidingen ook bij andere foodsectoren kijken, zoals de visbranche. Als SVO blijven we ons onderwijs steeds actief vernieuwen en we sorteren voor op de ontwikkelingen in de markt. Je staat als docent bij SVO nooit stil, want ook de wereld van food is steeds in beweging.” 

www.svo.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 22 October 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl