06-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Azijn

Azijn

Eén van de vele toepassingen is de combinatie van azijn en olie in dressings voor salades. Maar azijn wordt ook vaak gebruikt om artikelen te bewaren. Vroeger werden groenten (augurken, uien) en vruchten (rode bosbessen, pruimen) in pure azijn in ingelegd. De azijn maakte de schadelijke micro-organismen in de pot onschadelijk, maar remde tevens de ontwikkeling van goedaardige bacteriën. De veel te zure smaak van deze inmaak werd vaak verzacht door er (veel) suiker  aan toe te voegen. 

Gewone azijn

Azijn kan op een natuurlijke manier en op een niet-natuurlijke manier gemaakt worden. Bij de natuurlijke manier wordt alcohol door bacteriën omgezet. Bij de niet-natuurlijke manier wordt azijn niet door bacteriën gemaakt, maar door allerlei stofjes samen te brengen zodat azijnzuur ontstaat. Dit wordt met water verdund en wordt zo tot azijn.

Kruidenazijn

Kruiden zijn de belangrijkste ingrediënten die in een salade gebruikt wordt. Een kruidenazijn is gemakkelijk zelf te maken door er verschillende kruiden als basilicum, dragon, tijm, knoflook en dergelijke aan toe te voegen. De azijn is erg gezond, omdat de extracten van de kruiden mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer achterlaten. Verder is bederf eigenlijk onmogelijk, omdat azijn zo zuur is hebben gevaarlijke bacteriën geen kans.

Witte wijnazijn

Natuurazijn wordt traditioneel bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter, deze zit van nature in hout. Om dit proces plaats te laten vinden worden alcoholische dranken over houtkrullen gecirculeerd bij 30-35 °C. Zo kan oude witte wijn prima als grondstof dienen. Deze azijn heeft een eigen geur en smaak en wordt dan ook veelal in de keuken toegepast.

Balsamico azijn

De azijn wordt van Trebbianodruiven gemaakt, die groeien in Modena, Noord-Italië en vrij laat geplukt worden. Het is een dure wijn waarvan echter maar heel weinig nodig is. Je kunt Balsamico kopen die jonger is dan 12 jaar, en daardoor veel goedkoper.

Voor heel oude Balsamico betaal je al snel honderden euro's voor een mini-flesje. De dure balsamico kan eventueel vervangen worden door sherry-azijn of rode wijnazijn.

Dragonazijn

De dragonazijn is een overbekende kruidenazijn. Deze is gemaakt van verse dragon die voor de bloei wordt geplukt. Het kruid heeft op dat moment veel meer aroma. De dragon wordt bij voorkeur ondergedompeld in witte wijnazijn. Gebruik deze waardevolle azijn voor vinaigrettes, mayonaise en dressings.

Rode wijnazijn

De fijnste azijn krijg je volgens kenners van originele Italiaanse rode wijn. Doordat deze azijn minimaal zes maanden moet rijpen ontstaat het krachtige aroma en de volle smaak. Rode wijnazijn is heel geschikt voor het bereiden van hartige salades zoals veld- of eikenbladsalade, donkere sauzen en voor het inmaken en verfijnen van donker vlees.

Frambozenazijn

Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld frambozen, appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat. Door deze gegiste vloeistof in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbacterie er voor dat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur. In de smaak is de gegiste grondstof veelal nog duidelijk te herkennen.

Moutazijn

Vooral in Groot-Brittannië is moutazijn een veel gebruikt ingrediënt. Het wordt vaak als smaakmaker over de bekende "fish and chips" gegoten. Het wordt daar ook "Alegar" genoemd. Moutazijn wordt op de zelfde manier gebrouwen als het Britse bier "ale". De basis is gerst, dat wordt gebrouwen. De aanwezige alcohol laat men gisten. Moutazijn is lichtbruin van kleur. Het is mild van smaak, met een hoog percentage azijnzuur en natuurlijke suikers en daardoor is het ook minder zuur dan de gebruikelijke azijnsoorten.

Rijstazijn

De azijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en is populair in China, Japan, Korea en Vietnam. De rijstazijn wordt onderverdeeld in : wit, zwart en rood. Witte azijn is kleurloos tot lichtgeel en lijkt het meest op de westerse azijn. Zwarte azijn is erg populair in het zuiden van China en heeft een diepe, rokerige smaak. Rode azijn is eveneens populair in China en onderscheid zich door zijn complexe en zoete smaak.

Terug naar boven