29-december-2016 | Door: Kiki Stender
Barbecue toppers

Barbecue toppers

Onderstaande artikelen behoren tot de meest gebarbecuede vlees-artikelen. Ze zijn altijd naturel verkrijgbaar, maar vaak ook in de meest verrassend gekruide, gemarineerde of bewerkte artikelen. Veel slagers verkopen ook zelf bedachte lekkernijen. Vooral in het barbecue seizoen is het zaak de verschillende barbecue tips van de ambachtelijke slager in de gaten te houden. Met name hun 'specials van de week' (speciale week- aanbiedingen) laten je kennis maken met ware culinaire verrassingen. 

Varkenssaté

Samen met de al even befaamde satésaus is de saté niet van weg te denken tijdens het barbecueën. Je maakt ze gemakkelijk zelf. Neem dan bij voorkeur varkenshaas, fricandeau of kipfilet. Dan heb je het zachtste vlees. Ook zijn er zijn verschillende varianten te koop. Vooral wat de kruiding betreft. Varkensvlees is over het algemeen wat stugger en heeft wat meer tijd nodig. Afhankelijk van de soort vlees die gebruikt wordt. Kippenvlees is zachter, en sneller gaar. De kipsaté moet voor de veiligheid voorgegaard worden.

Varkens speklap

De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. De hoeveelheid vlees die er aan zit is bepalend voor de kwaliteit. Speklappen worden vaak gemarineerd. Een lekkere variant. Op deze manier zijn ze ook meteen op smaak op de barbecue. Pas wel op met speklappen op de barbecue. Het uitlekkende spekvet veroorzaakt vaak grote vlammen die het vlees verbranden en de heerlijke smaak te niet doen.

Shaslick

Van origine is de shaslick gemaakt van malse stukjes rundvlees die worden gekruid waarna ze om en om met stukken paprika, uien en mager of vet spek aan een houten pen worden geregen. Tegenwoordig zijn er tal van variaties op dit thema bedacht en zijn ze van vrijwel alle vleessoorten verkrijgbaar.

Kip drumstick

Kippenvlees is relatief eenvoudig te bereiden. Ook op de barbecue vormen de verschillende bouten, drumsticks en karbonades geen enkel probleem. Toch is waarschuwing op z'n plaats. Kippenvlees mag nooit rauw gegeten worden en ook tijdens de voorbereiding van de barbecue moeten de kipdelen streng gescheiden blijven van de overige etenswaren. Leg rauw kippenvlees ook niet even op het bord waarvan je eet want voor je het weet heb je te maken met besmetting door bacteriën. Het verstandigste is om de kippendelen voor te garen. Dan kan het nauwelijks mis gaan en kunnen de kinderen ook zelf aan het werk.

Varkens ribkarbonade / kotelet

Een goede barbecue topper is de ribkarbonade alhoewel de kenner liever een nekkarbonade grilt. Die is weliswaar vetter, maar ook veel sappiger. De ribkarbonade is herkenbaar aan het 'handvat'. De steel, het ribbetje, waaraan je ze kunt vasthouden. Wanneer de karbonade geen ribbeentje heeft spreken we van een kotelet.

Lamskotelet

Ook de lamskotelet is een delicatesse op de barbecue . Ze zijn zowel enkel als dubbel (foto) te koop. In een paar minuutjes is het vlees klaar. Laat het vet er vooral opzitten. Wanneer je dat wegsnijdt dan ben je een belangrijk deel van de smaak en sappigheid kwijt. Wanneer je geen vet wilt haal het er dan pas na de bereiding af.

Hollandse biefstuk

De traditionele Hollandse of gewone biefstuk wordt gesneden van dikke biefstukdelen als bovenbil en spierstuk. Het vlees is vetloos en vooral heel mals en sappig. Het kan van binnen heel goed rauw blijven.

  • Rauwe biefstuk heeft een rode kleur
  • Iets doorbakken heeft een roze kleur
  • Doorbakken biefstuk benadert de bruine kleur van de gebakken buitenkant


Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen en bak hem snel, om en om, aan. Door de kamertemperatuur is de binnenkant dan ook al redelijk op temperatuur.

Hamburger

De hamburger is gekruid en gezouten en wordt vervaardigd van mager rundvlees. Niet van de biefstukdelen maar meer van de wat doorregen delen van de voorkant van het rund. Het vet en het meegemalen bindweefsel geeft extra smaak aan deze lekkernij die met name tussen een broodje en op de barbecue zeer geliefd is. Het vlees is niet zo mager als een tartaartje want dan wordt de hamburger veel te droog. Bak deze runderspecialiteit zeker niet te gaar. Aan de originele hamburger mag absoluut geen varkensvlees worden toegevoegd.

Barbecueworstjes

Deze kleine worstjes worden gemaakt van varkensvlees. Goed beschouwd zijn ze qua smaak te vergelijken met voorgegaarde saucijsjes. Alhoewel gezegd moet worden dat de kruiding vaak sterk verschilt. Zo zijn er varianten met tuinkruiden, met kerrie, met pittige pepers enzovoort. Kortom variatie genoeg. Omdat de worstjes al gaar zijn, zijn ze ook geschikt om door kinderen gegrild te worden.

Kalfskotelet

De ribkarbonade van het kalf. Een stevige lap vlees met het ribbeentje er nog in. Door dit beentje krijgt het vlees een heel eigen smaak. Ook voor dit stukje geldt dat het zeker niet te hard gebakken mag worden. Het verbrandt heel snel. Bij gebruik op de barbecue kun je er een stuk aluminiumfolie onderleggen. Verplaats het vlees in ieder geval naar de zijkant van de barbecue. Daar is het minder heet.

Entrecote (dunne lendelap)

Een entrecote komt uit de rug van het rund. De lappen worden gesneden van de dunne lende. Het dikke rugzeen moet zorgvuldig verwijderd zijn. Het aanwezige vet wordt echter aan het vlees gelaten en meegebakken. Een mooie entrecote is ongeveer 2 cm dik en weegt dan gemiddeld 200 tot 250 gram. De lap wordt bij voorkeur rosé gegeten. Omdat een entrecote snel gaar is is het beter een dikke lap voor twee personen te kiezen, want dan blijft hij van binnen mooier rosé. Wanneer je niet van vet houdt snijd dat dan pas weg na het bakken. Dan is de uiteindelijke smaak veel lekkerder.

Varkens spareribs

De spareribs zoals wie die tegenwoordig eten worden veelal gesneden van de magere buik of van de ribbetjes die op de karbonadestrook aanwezig zijn. Bij de ribbetjes van de varkens-buik wordt het overtollige spek verwijderd waardoor alleen de botjes met een lekkere laag vlees overblijven. Spareribs worden meestal gekruid en/of gemarineerd aangeboden.

Terug naar boven