07-december-2020 | Door: Kiki Stender
De Bijbel van de Nederlandse keuken

De Bijbel van de Nederlandse keuken

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftjessoep en van knolselderijsteak tot hachee; in deze bijbel neemt Janneke Vreugdenhil je mee op een culinaire reis door Nederland. Aan de hand van bijzondere lokale ingrediënten, streekgerechten en verrassende recepten uit alle uithoeken van het land laat Janneke zien hoe rijk onze Nederlandse eetcultuur is. Van ouderwets draadjesvlees tot Twentse krentenwegge en van Indische nasi goreng tot gevulde koeken. Janneke: “Ontdek dat de Nederlandse keuken nog veel diverser, interessanter, rijker en heerlijker is dan je ooit had gedacht.”

ISBN 978 90 488 4734 1

www.uitgeverijcarrera.nl

Beeld: © Saskia Lelieveld

Hertenbiefstuk met bramensaus en geroosterde spruitjes

Ingrediënten

Hertenbiefstuk, spruiten, bramen, wildfond, rode wijn, walnoten, sjalot en diverse kruiden.

Gegrilde kreeft met kervel-dragonboter

Ingrediënten

Kreeft, kervel, dragon, boter, citroen en zout

De auteur

“Toen ik slordig twintig jaar geleden begon te schrijven over eten, was de Nederlandse keuken wat je noemt een ondergeschoven kindje. Kookboeken stonden vol met recepten voor pasta’s en curry’s, maar een goed recept voor erwtensoep? Ho maar. Een ode aan het kniepertje? Een pleidooi voor pastinaak? Iedereen zei het: Nederland heeft geen eetcultuur. Gelukkig is met dat vooroordeel inmiddels afgerekend. We hebben onze eigen keuken herontdekt. Er wordt gekookt met lokale producten, vergeten groenten hebben een prominente plek op ons menu en recepten uit grootmoeders keuken zijn afgestoft. Kortom; we zijn ons ervan bewust geworden dat Nederland wel degelijk een eetcultuur heeft.”

Beeld: © Ingrid Hofstra

Terug naar boven