Dat SVH Meesterkok Michel Hanssen ooit een kookboek zou maken over kruiden en specerijen stond al lang vast. Zijn compagnon, fotograaf Bart Nijs, en hij riepen het al jaren. “We kennen elkaar van culinaire fotoshoots waarbij ik het eten bereidde dat hij op betoverende wijze vastlegde. Wij zouden samen een boek maken – als we ooit eens de tijd konden vinden.” 

De geuren van India vormden ooit een soort startpunt. Hij blikt terug naar zijn eerste reis naar Zuid-Azië. “De sfeer in de straten van Jaipur en Delhi is als een andere wereld. De geur van de tandoori-ovens, het voedsel dat op straat bereid wordt. We zaten in de trein en overal om ons heen kwamen er pakketjes met eten tevoorschijn, gevuld met aroma’s uit de hemel. Ik denk dat daar mijn nieuwsgierigheid begon. Mijn liefde voor het mengen van specierijn. En ook mijn begrip van het geheim van de beste mengsels: hoe die zijn opgebouwd, hoe je ‘lagen’ van geur en smaak creëert die een gerecht kunnen dragen.”

Simpel, zonder fratsen

Door een hartinfarct raakte Michels hart jaren geleden onherstelbaar beschadigd. “Voedsel was ruim 40 jaar mijn werk; het is mijn passie en mijn leven. Mijn hartpompfunctie is nog maar 28%. Ik moet dus voorzichtig omgaan met mijn energie, mag niet meer werken en mocht van de een op andere dag absoluut geen zout meer eten. Maar ik hou nog steeds van lekker eten en ging ik mijn eigen kruidenmengsels maken. Ik had er lol in! Mijn vrouw kookte met deze mengsels; zij kan dat ook heel goed! Gaandeweg pasten we de mixen aan: hier wat meer laurier, daar wat minder nootmuskaat. We zijn daarbij natuurlijk afhankelijk van de kruiderijen die in de Nederlandse retail te koop zijn. Gelukkig heb je voor het bouwen van de meest specifieke, complexe smaken pakweg 25 kruiden en specerijen nodig. Daarmee kook je de hele wereld rond.” Michel vertelt hoe hij tijdens de revalidatie erachter kwam hoeveel mensen worstelen met het verplichte zoutloze dieet. “Het eten smaakt ze niet. Ik ontmoette lotgenoten die niet wisten hoe ze bloemkool of een eitje zonder zout toch lekker konden maken. Dat was mijn inspiratie. Ik wilde die doelgroep, de mensen die vanwege bijvoorbeeld een nierziekte of hartproblemen geen zout meer mogen, iets aanreiken wat haalbaar is, simpel te maken en zonder fratsen. De foto’s van de gerechten zijn bewust niet mooier gemaakt: ‘what you see is what you get’.”

Zelf doen

“Zo kwam er wat moois voort uit de ingrijpende gebeurtenis”, vindt Michel nog steeds. Samen met Bart Nijs en een team van (food)stylisten maakte hij eindelijk dat kookboek:  Spice Wise. Van het eerste boek, vol met recepten voor koken met kruiden- en specerijenmixen zonder zout, verschenen zo’n 130 recensies in kranten, tijdschriften en op websites. “De reacties waren allemaal heel positief. Dat gaf ons een geweldige push om verder te schrijven.” De doelgroep is breed, ontdekte Michel: “Veel mensen zijn pakjes-en-zakjes-moe. Ze willen hun voedsel weer zélf bereiden, of het nu is de zoutinname te beperken, om mogelijk schadelijke toevoegingen te beperken of vanwege een intolerantie voor gluten, lactose of andere allergenen.” 

Zóveel lezersvragen…

Spice Wise Too was het logische vervolg op deel één. “Dit boek is ontstaan uit lezersvragen: ik kreeg er zoveel! ‘Kun je zoutloos barbecueën, en wat zijn dan passende sausjes? Hoe maak ik zoutloze soep lekker? Wat serveer ik bij de borrel in plaats van zoutjes? Heb je ook recepten voor vegetarische gerechten?’ Ik had, en heb, een grote verzameling recepten voor zoutloze kruidenmixen, en nóg meer ideeën waarmee ik nog meer mensen hoop te inspireren. Deel drie is in de maak. Hierin staan kruidenmengsels die de smaken van groenten goed tot hun recht laten komen centraal, en recepten voor daarbij passende sauzen. De planning was dat dit boek augustus zou verschijnen, maar door corona is de productie vertraagd. Ik hoop dat Bart Nijs snel de studio in kan met het hele team, zodat het vóór het eind van het jaar toch van de drukpers rolt.” 

Ga aan de slag!

Tegen versspecialisten wil ik zeggen: druk eens wat meer je eigen stempel op je product met eigen kruidenmixen. Pas je recepten aan je eigen smaak aan. Vind je bepaalde specerijen of een kruid niet zo lekker? Laat ze dan lekker weg. Maar ga aan de slag! Experimenteer. Je hebt maar een paar producten in je assortiment nodig die echt anders zijn, daarmee maak je het verschil en kan je jezelf onderscheiden. Er is nog zoveel te doen…”

www.spicewise.eu

Foto: Bart Nijs en Michel Hanssen
Beeld: © Bart Nijs Fotografie

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 28 April 2020

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl