21-september-2021 |
Deventer koek

Deventer koek

De Deventer koek is al sinds de Middeleeuwen bekend. In de stad was een gilde van koekbakkers dat in de glorietijd 25 leden telde. De koek was beroemd en er werden, rond 1625, maar liefst 700.000 koeken per jaar geëxporteerd  naar de Hanzesteden. Vroeger werd de koek volgens strenge gemeentelijke eisen gebakken, want de kwaliteit moest ten allen tijde constant blijven evenals de lange houdbaarheid. Jb Bussink nam omstreeks 1820 een bakkerij over die al bestond sinds 1593 en bakt sindsdien deze befaamde koek . Het bedrijf is sinds 1975 onderdeel van Continental Bakeries. Tegenwoordig is de koek eigenlijk niet meer uit het koekschap weg te denken en is veel meer dan een streekproduct. De koek is verkrijgbaar in verschillende varianten.  Aan de Brink in het centrum van Deventer is een winkeltje gevestigd waar koek uit deze fabriek wordt verkocht.

Gezien bij: de Deventer koekwinkel. Bron: Wikipedia

Terug naar boven