Brood werd van oudsher op de boerderij gebakken met als resultaat dat er talloze varianten ontstonden. 's Lands wijs 's Lands eer. Later pakten de brood- en banketbakkers het over en hielden voor zover mogelijk de traditionele gerechten in stand. Op deze pagina laat 'Vers-inspiratie' je kennis maken met het lekkerst uit bovengenoemd landsdeel. Heb je zelf ook een product dat helemaal in dit rijtje thuishoort neem dan contact met ons op.

- Publicatiedatum: 14 October 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Zaanse Duyvekater

De Duyvekater werd oorspronkelijk alleen tijdens de Kerst gebakken In de Zaanstreek en de dorpen boven Amsterdam. Veelal werd er...

West-Fries krentenbrood

West-Fries krentenbrood is een zwaar gevuld krentenbrood dat tegen elkaar aan op de plaat gebakken wordt. De smaak wordt mede bepaald door de...

Weesper moppen

Een weesper mop is de benaming die wel eens wordt gebruik voor een persoon die in Weesp geboren en opgegroeid is. Het is een koekje op basis van...

Wassenaarse poffer

Gevulde krentenbol met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten. De poffer is meer dan genoeg voor 1 persoon. De bol is namelijk erg machtig en...

Voorburgse klinker

Het Voorburgs klinkertje wordt gebakken volgens een oud recept. Het is een gebakken bol met  rozijnen, krenten en kaneel. De vulling...

Vlaardingse ijzerkoekjes

Vlaardingse ijzerkoekjes stammen vermoedelijk uit de 18e eeuw en werden oorspronkelijk op een geruite ijzeren plaat gebakken. Vandaar het...

Vlaardingse harinkjes

Een echt Vlaardings knapperig roomboterkoekje in de vorm van een haring. Gezien bij:

Schapenkopkoekjes

De koekjes danken hun naam aan de Dortenaren die in de volksmond ook wel 'schapenkoppen' worden genoemd. Deze naam is ontstaan door...

Rotterdammer

De Rotterdammer is een ouderwets lekker brood op basis van rogge. De broden worden gebakken in ontbijtkoek-blikken. Het brood is van nature wat...

Petits Pommes Pom

Een wel heel bijzonder appelgebakje. Het bestaat uit een bakje van boterkoekdeeg dat afgebakken wordt samen met een dopje banketbakkersroom. Na...

Ouwe taart

De ouwe taart is een oeroud streekproduct vol met (Westlandse)ingrediënten. Westlandse bijenhoning, trosrozijnen, amandelspijs, kaneel,...

Maasstroompjes

De Rotterdamse banketbakker G. Slob en zijn vrouw hadden een bankerbakkerij  annex theesalon op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam Ze...

Kruidbroodje

Het kruidbroodje komt oorspronkelijk uit de regio Schiedam en Rotterdam. Het wordt ook wel 'bloedbroodje' genoemd vanwege de rode kleur...

Krentenkater

Brood kent vele vormen, ook vroeger al. De Duivenkater is hier een prachtig voorbeeld van. Heel vroeger gebruikte men namelijk niet alleen...

Kersttimpen

Een kersttimp is een traditioneel kerstbroodje dat herinnert aan de vroegere dierenoffers. Een veel gebruikte naam is 'timpkes of...

Kermis spouwers

Kermisspouwers waren een typisch kermisgebak in Noord- en Zuid-Holland. Ook kwamen ze wel voor in Groningen en Zeeland. De basis is een soort...

Jordanees

Een typisch rijk gevuld Amsterdams meergranenbrood waaraan is toegevoegd: sesamzaad, suiker, walnoten en rozijnen. Verkrijgbaar bij...

Hylikmaker

De hylikmaker is een kruidkoek. Vierkant en plat van model en bestreken met glazuur. De koek werd  vroeger overhandigd aan het meisje...

Hoornse koetaai

De hoornese koetaai is van een wat zachtere taai die op smaak gebracht met honing.  Vroeger moest het deeg na bereiding bijna een half jaar...

Hoornse broeder

Deze typisch Hoornse delicatesse wordt al sinds 1850 vervaardigd. De afkomst van de naam broeder is niet helemaal duidelijk. Hij kan afstammen...

Haarlemse halletjes

De Haarlemse halletjes zijn al bekend sinds het einde van de 17e eeuw. Ze vergaarden zelfs internationale roem. Talloze bakkers bakten ze en er...

Haagse ooievaartjes

Kleine ronde  roomboterkoekjes  op smaak gebracht met hazelnoten en kaneel. Op het koekje staat een afbeelding van de Haagse...

Haagsche kakker

De Haagse kakker is een plat gevuld krentenbrood dat royaal is gevuld met amandelspijs,en noten. Kaneel en roomboter zijn de overige...

Haags ontbijt

Meerdere soorten kleine, luxe broodjes. Waar de naam vandaan komt is niet echt bekend. Ze worden bij verschillende bakkers gebakken en vormen...

Geusjes

Het geusje is een oud-Hollands vloerbrood. Het weegt om en nabij de 400 gram en werd bekend omdat het, na het beleg van Leiden in 1574, werd...

Galles

Een challe of challah (gewijde heffing)  is oorspronkelijk een Joods gevlochten brood dat met...

Flippen

Kleine zachte en verse witte of bruine vloerkadetjes die door Volendamse bakkers gebakken worden. Zij worden per vier stuks aan elkaar...

Delftse boterkoek

Een boterkoek is een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal...

Campsmoppen

Bakker Louis Camps uit Horst in Limburg vond de Campsmop uit. De ronde koek met in het midden een gat heeft wel wat weg van een eierkoek en een...

Amsterdamse korstjes

Het Amsterdamse korstje is een langwerpig taai koekje met een anijssmaak. Op het eerste oog lijkt het alleen maar uit een korst te bestaan. Het...

Amsterdamse koggetjes

Omstreeks 1935, hield de  Nederlandse Banketbakkers Vereeniging (Het Nederlands Bakkerij en banketbakkers Unie) een wedstrijd met als doel...

Amsterdamse bolus

De Amsterdamse bolus is van oorsprong afkomstig uit Portugal en werd door Sefardische Jopden via Zeeland naar Amsterdam gebracht. De lekkernij...

Amsterdams zwart

Aan het eind van de 19e eeuw was roggebrood voor vooral de armen het hoofdvoedsel. Streeksgewijs zijn er tal van varianten. Het Amsterdamse...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl