21-september-2021 |
Hoornse broeder

Hoornse broeder

Deze typisch Hoornse delicatesse wordt al sinds 1850 vervaardigd. De afkomst van de naam broeder is niet helemaal duidelijk. Hij kan afstammen van de bakkersgildes of -broeders. Een leerling moest om toe te kunnen treden tot het Gilde een meesterproef maken en dat was de Hoornswe Broeder. Maar het brood kan ook afstammen van de geestelijk broeders die de broden uitdeelden aan de armen of als een uiting van broederschap.  De Hoornse broeder wordt voornamelijk gegeven bij geboortefeesten. Vaak werden daarbij een tekst gebezigd als: "Voor de kraamvrouw een presentje en de vader ook een endje." De Hoornse Broeder is een rond plat krenten- en rozijnenbrood dat is gevuld met een een vulling van bruine suiker die op smaak is gebracht met kaneel. De smaak is zoet en geurt heel duidelijk naar rozijnen. Het lekkerst eet je de broeder met een een krul roomboter.

Gezien bij: bakkerij Otten in Hoorn.

Terug naar boven