Brood werd van oudsher op de boerderij gebakken met als resultaat dat er talloze varianten ontstonden. 's Lands wijs 's Lands eer. Later pakten de brood- en banketbakkers het over en hielden voor zover mogelijk de traditionele gerechten in stand. Op deze pagina laat 'Vers-inspiratie' je kennis maken met het lekkerst uit bovengenoemd landsdeel. Heb je zelf ook een product dat helemaal in dit rijtje thuishoort neem dan contact met ons op.

- Publicatiedatum: 14 October 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Wortelbroodjes

Een broodje gemaakt, voor de helft, op basis van een voordeeg van Franse bloem en een toevoeging van gistdeeg. Aan het deeg is rijkelijk...

Worstenbroodjes

Het Brabantse worstenbroodje is een typisch product uit het zuiden van ons land. Het broodje ontstond als een methode om gemalen vlees langer...

Weckmännchen

De Weckmännchen of broodmannetjes vind je in ons land voornamelijk in het Limburgse land. Het meest zie je ze echter bij onze overburen in...

Venlose printen

Klein vierkante koekjes van een taai-taai achtig deeg. Op smaak gebracht  met Venlose heide-melange honing en bestrooid met anijs, amandel...

Venlose peperkoek

Een in Venlo bekende variant op de ontbijtkoek. Uit de archieven blijkt dat er in 1542 al werd gesproken over deze koek. In die tijd was het...

Sterrenbrood

Een ouderwets lekker Limburgs brood dat is opgebouwd uit 1/3 roggemeel, 1/3 tarwemeel en 1/3 tarwebloem. Dit brood ontleent zijn naam aan...

Paasmannetje

Paasmannetjes werden vroeger door verschillende bakkers in de Paastijd gemaakt. Ze worden meestal vervaardigd van een wat luxer brooddeeg. Ook...

Nonnenvotten

De naam nonnevot is Limburgs voor het achterwerk van een non. Het is een typisch streekgebonden broodje dat vermoedelijk uit Sittard stamt. Het...

Nieuwjaarskoek

De Nieuwjaarskoek is een alom bekende koek in Tilburg en omgeving. Men zegt dat de werknemers van de Tilburgse textielbaronnen deze koek aan het...

Limburgse vlaai

Volgens de overlevering zegt men dat de naam afkomstig is van 'flado's'. Ronde, platte offerkoeken uit het verre verleden. Vroeger...

Limburgs roggebrood

Het Limburgse roggebrood is wat minder vochtig en ook minder zoet dan de Noordelijke varianten. Het wordt gebakken van gemalen rogge en...

Krombroodjes

De halve maanvormige krombroodjes of, op zijn Limburgs, kroembreudjes werden vroeger alleen omstreeks halfvasten gebakken en in...

Koek de Dinant

Koek de Dinant is van oorsprong een koek afkomstig uit Dinant in België. Oorspronkelijk is hij keihard van structuur en voor menigeen...

Knapkoeken

De knapkoeken werden vroeger in eerste instantie gemaakt van restjes vlaaideeg. Dat werd dun uitgerold en uitgestoken in de juiste vorm. De...

Huupkes

Huupkes zijn in feite een verkleinde variant van de gewone witte bolletjes. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Branbant en staan daar bekend als...

Hubkes / anijsbollen

Hubke is de dialektnaam voor Hubertusbrood. Het woord wordt gebezigd in West-Brabant en delen van België. Dit broodje wordt op 3 november,...

Eindhovense flute

De Eindhovense variant op het Franse stokbrood. Het deeg is wat donkerder, maar wel lekker luchtig en bestaat uit desemdeeg. Het brood rijpt...

Eddepet

Een bolletje brood op basis van een roggedesemdeeg en tarwebloem. Op het bolletje wordt een uitgestoken plak stevig deeg geplakt waarop de...

Christoffeltaart

De Christoffeltaart is vernoemd naar St. Christoffel en komt oorspronkelijk uit Roermond. Sinds 1559 de bisschopsstad van het bisdom Roermond....

Brabants suikerbrood

Het Brabantse suikerbrood. De naam maakt al duidelijk dat in het deeg een hoeveelheid kleine klontjes suiker wordt verwerkt. De zogenaamde...

Brabants roggebrood

Vanwege de verwerking van tarwemeel naast het broggemeel is het uiteindelijke brood wat lichter dan gewoon roggebrood. Er worden, door...

Boxtelse moppen

De moppen werden al ver voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt als lekkernij tijdens de voorjaars ‘biggenmarkt’ en in het najaar...

Bossche lulkoek

De naam van de koek is afkomstig van een Middeleeuws speldje van ongeveer 4 cm groot in de vorm van een fallus met vleugeltjes, pootjes en een...

Bossche koekwaus

De naam koekwaus wordt al honderden jaren gebruikt door de inwoners van Den Bosch om aan te geven dat iemand ze niet allemaal op een rijtje...

Bossche koek

Bossche koek is een plaatselijke specialiteit, een eeuwenoude variatie op kruid- of ontbijtkoek. Het is waarschijnlijk een van de oudste...

Bonenkoek

De bonenkoek is een typisch baksel ter gelegenheid van Driekoningen. Er worden dan koeken gebakken waarvan er één een zwarte boon...

Bloembrood

Een bloem die bestaat uit 30 kleine bolletjes zacht witbrood die aan elkaar zijn gebakken en zijn bedekt met verschillende zaden.  ...

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl