21-september-2021 |
Hubkes / anijsbollen

Hubkes / anijsbollen

Hubke is de dialektnaam voor Hubertusbrood. Het woord wordt gebezigd in West-Brabant en delen van België. Dit broodje wordt op 3 november, de feestdag van de heilige Sint Hubertus, gewijd door een priester van de Rooms-Katholieke kerk. Een van oudsher traditioneel gebruik. Het brood moest na de wijding droog worden gegeten voordat iets anders genuttigd mocht worden. Volgens de overlevering zou het eten van een gewijd broodje beschermen tegen hondsdolheid.

Tegenwoordig worden de broodjes ook de rest van het jaar aangeboden als kadetje met een kruiding van anijs. Deze anijsbollen staan in de omgeving van Veghel en Gemert bekend als 'Brabantse krollen'. Waarbij 'krol' staat voor krul. De manier waarop het deeg is gevlochten (foto onder). Anijsbollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Krollen echter alleen rond Sinterklaas, tijdens de plaatselijke kermis en soms zelfs tot carnaval. 

Het broodje heeft zoals de naam al zegt een duidelijke anijssmaak. Het wordt bij voorkeur besmeerd met een stevige lik roomboter en belegd met echte speculaas. Traditioneel wordt er chocolademelk bij gedronken. Een plaatselijke delicatesse van de eerste orde. 

Gezien bij: Bakker Vogels in Gemert

Originele anijskrol

Terug naar boven