21-september-2021 |
Nieuwjaarskoek

Nieuwjaarskoek

De Nieuwjaarskoek is een alom bekende koek in Tilburg en omgeving. Men zegt dat de werknemers van de Tilburgse textielbaronnen deze koek aan het einde van het jaar cadeau kregen. De koek was vergelijkbaar met een ontbijtkoek, maar werd volledig aangepast door bakker Maas uit de Heuvelstraat. Hij ontwierp de huidige variant: lang plat en met krullende letters beschreven. Daarvoor kwamen met de kerst speciale eiwit- en suikerspuiters om de koek te beschrijven. Er werden zowel kleine broodjes gemaakt als grote van soms wel 7 pond of 10 pond zwaar. Ze waren altijd ovaal van vorm. Het recept is niet bekend alleen honing was een belangrijk ingrediënt. Als de bakker zijn recept maakte mocht alleen de familie aanwezig zijn. De koek heeft qua structuur veel weg van de Duitse Lebkuchen, maar smaakt meer naar honing dan de traditionele Duitse gembersmaak. De koek was lang houdbaar.

De meest gebruikte beschrijving was 'Zalig Nieuwjaar' voor de katholieken en 'Gelukkig Nieuwjaar' voor de protestanten, maar ook andere teksten waren op verzoek mogelijk.

Gezien bij:  Van Nunen Patisserie en Chocolatrie in Tilburg.

Terug naar boven