Leestijd:5 minuten
21-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - vleeswaren

Borrelhapjes - vleeswaren

Borrelhapjes zijn ook koud niet te versmaden.  Je kunt ze maken van alle mogelijke producten uit de slagerij. Van worsten en vleeswaren en zelfs van vers vlees (filet americain). Daarbij is het niet alleen een kwestie van smaak , maar vooral ook van fantasie. Vooral de garneer mogelijkheden bieden eindeloze variaties. Op deze pagina biedt 'Versinspiratie' tientallen smakelijk varianten. 

Serranoplakken

De plakjes Serranoham worden in de oven gedroogd en daarna in de pure gesmolten gekruide chocolade gedoopt. De choco plakken worden in een inkeping van de grilworst geplaatst.

Chocodippers

Gegaarde runder gehaktballetjes. Klaar om te dippen in gesmolten witte of pure gekruide chocolade. Het bijgeplaatste fruit dient als 'smakelijke' decoratie.

Grilworstdip

Halve plakjes grilworst worden eerst in vloeibare witte of pure gekruide gekruide chocolade gedoopt en daarna in de Nordic Spice Mix van Verstegen.

Patébonbon

Kleine bolletjes kalfsleverworst gedoopt in gekruide witte chocolade. Geplaatst op een plakje komkommer en versierd met een flintertje gedroogde Serranoham.

Boterhamworst met augurk

Het meest traditionele hapje is nog steeds ongekend populair. Omdat het zo gemakkelijk is. Een plakje boterhamworst, het maakt niet uit welke variant, gewikkeld rond een dunne reep augurk.

Snijworst 

Soms is droge worst zo hard dat ze zelfs in dunnere blokjes nauwelijks te bijten is. Snijd de worst dan in flinter dunne plakjes en rijg deze aan een prikker. Succes verzekerd.

Gewone fijne rookworst

Een avondje voetbal voor de buis maak je extra lekker door een gewone rookworst te garen, in plakken te snijden en meteen te serveren. Natuurlijk met Hollandse vlag.

Porksticks

Heel dun gesneden plakjes speklap worden snel rondom krokant gebakken in de koeken-pan of op de barbecue. Doop ze daarna in de warme chocolade.

Baconspies

Wikkel een plakje bacon of een dun plakjes vers ontbijtspek om een houten sjasliekpen en gril de spies kort en krachtig op de barbecue of in de oven. Doop hem daarna in de vloeibare chocolade.

Droge worst in dunne stukjes

Droge worst is vaak zo droog dat je er moeilijk iets van af kunt bijten. Snijd de worst dus in wat dunnere plakjes en prik een aantal van deze stukjes aan een cocktailprikker. Dat hapt veel beter weg.

Metworst met Amsterdamse ui

Deze lekkernij moet absoluut vermeld worden. Het is een variant op de opgerolde metworst maar is door het gebruik van de Amsterdamse ui een prima smaakervaring. De wat zoetige ui geeft een heel aparte dimensie.

Snijworst met augurk

Neem dun gesneden plakjes droge metworst, snijworst of salami en snijd deze door de helft. Rol de plakjes op met binnenin een stukje augurk of een zilveruitje.

Plakjes Gelderse drogeworst

Wanneer de droge worst niet al te droog is dan kun je een wat groter stuk gemakkelijker eten en de worst is dus heel geschikt om aan een prikkertje te steken.

Snijworst

Snijworst is er te kust en te keur Van een Hollandse salami tot een buitenlandse specialiteit. Iedere soort heeft een heel eigen smaak. Neem als stelregel: 'hoe droger de worst hoe dunner de plakjes.'

Pincho fuet

De Spaanse droge worst, de zogenaamde fuet, is bij uitstek geschikt om aan wat dikkere plakken te snijden en vervolgens te serveren met een prikkertje.

Chorizopuntje

Snijd van een wat dikkere plak chorizo 4 kwartjes. Leg op elk kwartje een klein blokje fetakaas dat door de heel fijn gehakte peterselie is gerold. Eventueel kun je nog een half olijfje bovenop de feta meeprikken.

Spekrolletje

Gewone plakjes spek of rauwe ham kunnen best geserveerd worden als pittig snackje. Zorg er wel voor dat ze dun gesneden worden anders is de beet te stug.

Boterhamworsttoefje

Eigenlijk hoef je met een plak boterhamworst helemaal niet moeilijk te doen. Je kunt hem serveren als rolletje. Leuker is het echter om de worst een paar keer dubbel te vouwen en vast te zetten met een prikker.

Rookvlees met ei

Gebruik bij voorkeur mooi droog en licht gezouten rookvlees en rol dat om een partje ei. Je kunt er eventueel een toefje kaascrème op spuiten. Nodig is dat net want de combinatie is ook zo al lekker.

Plakken leverworst

Natuurlijk kun je plakken fijne leverworst op een schaaltje leggen en serveren, maar maak het eens wat gezelliger door er een vlaggetje in te prikken.

Friese worst

Eén van Nederlands lekkerste droge worstsoorten met een stevige kruiding van kruidnagel. Heerlijk in niet te dikke plakken bij een borreltje.

Hamworstpuntje

Van grove hamworst kun je prachtige hapjes maken. Heel simpel en zonder poespas. Eventueel kun je er een tipje mosterd of hotketchup op spuiten. Maak de hapjes niet te groot. Het moeten wel hapjes blijven.

Oosterse grilsnack

Leg op een halve plak grilworst wat goed uitgelekte atjar tjampoer. In plaats van grilworst kun je iedere andere kookworstsoort gebruiken voor dit soort hapjes

Boterhamworsttasje

Leg midden op een plak iets dikker gesneden boterhamworst een Amsterdamse ui, een zilveruitje, een stukje augurk of een plukje atjar tjampoer. Vouw daarna de plak dicht tot een tasje en steek dat vast met een cocktailprikkertje.

Grilworstplakken

Koop een stuk grilworst en snijd daarvan niet al te dikke plakken. Steek in de zijkant een satéprikker en serveer ze op een schaal met verschillende sausjes. Welke maakt niet uit bij grillworst smaakt alles.

Grilworstlolly

Koop een stuk grilworst en snijd daarvan niet al te dikke plakken. Steek in de zijkant een satéprikker en serveer ze op een schaal met verschillende sausjes. Welke maakt niet uit bij grillworst smaakt alles.

Zoetzure grillers

Leg op een halve plak grilworst wat goed uitgelekte zoetzure augurk of een combinatie van zilveruitje en wortelreepjes. Maak het zuuraandeel niet te groot want dan overheerst dat de grilworst. Juist de gezamenlijke smaak maakt dit hapje fris lekker

Versierde rookworst

Gegaarde rookworst kan koud en warm aangekleed worden met vruchten als ananas, partjes mandarijn, druiven en zelfs met een toefje zuurkool. Proef het maar eens. Het hele jaar door lekker.

Twentse keien

Vlees en spek worden gemalen en met de kruiden vermengd. Het deeg wordt goed gemengd tot een homogene massa, waarna het tot kleine gehakt-balletjes wordt gevormd. Vervolgens worden de balletjes omwikkeld met dunne plakjes mager (gerookt) ontbijtspek. De keitjes worden daarna in de oven afgebakken.

 Gezien bij: Keurslager Koekenberg in Hengelo (Ov)

Rookworstsnackje

Fijn gemalen rookworstdeeg wordt vermengd met miniblokjes jong belegen kaas. Van dat deeg wordt een hamburger gevormd waarop een plakje al gegaarde rookworst wordt gelegd. De nog rauwe snack wordt bestrooid met geraspte kaas en daarna in de oven gegaard.

 Gezien bij: Jongenotter in Ede. 

Rookworstcoockies

De slager gebruikt fijn en mild gekruid rookworstdeeg. Aan dat deeg voegt hij gekneusde en gebakken hazelnoten toe. Vervolgens vormt hij de cookies die hij aan de bovenkant versiert met een amandel. Even garen in de oven en de lekkernij is klaar. De snack kan zowel warm als koud gegeten worden.

Gezien bij: Slagerij de Bruin in Beusichem. 

Borrelvinkje

Een verrassend borrelhapje dat zowel warm als koud gegeten kan worden. Het bestaat uit een plakje katenspek dat is gevuld met lekker gekruid halfomhalf gehakt waaraan kaas is toegevoegd. De hapjes worden gefrituurd, dus gaar, verkocht.

Gezien bij: Keurslager Muilwijk in Ameide 

Gerookte wintersnackjes

Met de hand gevormde gerookte balletjes rookworstdeeg. De mild gekruide balletjes worden na het roken gegrild. Voor het gebruik thuis gaan ze even in de oven om op te warmen en worden vervolgens geserveerd met rozenbottelsaus. Heerlijk als warme of koude snack.

 Gezien bij: Gildeslager Knobbout in Buren. 

Parmarolletje

Rol in de dun gesneden plak Parma een staafje zachte kaas. Neem daarvoor bij voorkeur Monchou een vertrouwde roomkaas met een romig naturel smaak. Deze kaas is lekker in combinatie met vruchten of kruiden, maar combineert ook perfect bij een licht zoute rauwe ham. Voeg eventueel wat peper uit de molen toe.

Engelse griller

Van oorsprong is piccalilly een Engelse uitvinding. Ze smaakt echter uitstekend bij Hollandse grilworst. Gebruik niet te veel. De smaak mag niet al te veel overheersen.

Gevuld rookvlees

Een dun gesneden plakje runderrookvlees gevuld met een beetje Monchou, een paar takjes bieslook en eventueel verder op smaak gebracht met wat extra peper en zout.

Aspergetasje

De gegaarde asperges in kleine bokjes snijden en vermengen met gehakte kervel en kerstomaatjes, gehakte amandelen, een beetje rode ui, wat peper en zout. Als extraatje een lepeltje honing. Een schep van de mix op een plak rauwe ham naar keuze scheppen en dichtvouwen tot en tasje. De bovenkant vastzetten met een cocktailprikker.

Kalfswafel

Een klein puntje rijstwafel is slordig belegd met een plak dun gesneden gegrilde kalfsrollade Neem geen hele plak omdat het hapje anders te groot wordt. Het is heel goed mogelijk om het hapje meer smaak te geven door de wafel te besmeren met een kruidenboter.

Aspergeham rolletje

Gegaarde asperges worden in een plak rauwe ham gewikkeld en bestrooid met wat tuinkruiden. Een verrassende delicatesse met een heel uitzonderlijke smaak. Kies bij voorkeur een rauwe ham met een niet al te dominante smaak zodat je de asperges goed blijft proeven.

Kalfsrolletjes

Mooie gegrilde kalfsrollade wordt dun gesneden en daarna stevig opgerold. Doe dat goed strak want de plak rollade heeft de neiging uit elkaar te vallen. Snijd de plak door de helft dan krijg je mooie kleine minihapjes. Steek er een prikkertje in.

Stroopham

Een wel heel aparte smaak-combinatie krijg je wanneer je een plak rauwe ham drapeert op een rijstwafel en daar een klein beetje schenk- of appelstroop aan toevoegt. Niet te veel de stroop mag niet overheersen.

Hamworstrol

Het rolletje ham- of boterhamworst is gevuld met een zachte eisalade. Een heerlijke combinatie.

Zeeuws rolletje

Het reepje augurk maakt van het rokerige, niet al te dik gesneden Zeeuwse spek, een heel fris hapje dat zich uitstekend als borrelhapje laat presenteren. Zelfs het wat vettig smakende randje valt weg tegen het zoetzure van de augurk.

Pikant peertje

Het partje zachte en sappige peer, zonder schil, is gerold in een heel dun gesneden plakje Seranoham. Een heerlijke combinatie van pittig Spaans en zacht Hollands.

Gevulde ham

Neem een plak stevige achter- of schouderham en besmeer deze niet al te ruim met een Crème fraîche. Vervolgens leg je er een cocktailaugurkje op en rol je de ham er omheen. Snijd de plak in twee helften en je hebt een heel apart hamrolletje.

Voorjaarssnack

Rol enkele groene gegaarde aspergepunten in een plak snijworst of salami.

Tuinrolletjes

Mooie rauwe ham gevuld met een verse salade naar keuze. Was de salade goed en haal hem eventueel door een frisse dressing.

Salamistaafje

In een plakje salami worden reepjes augurk, komkommer, paprika en een toefje groen gerold waarna het rolletje in een uiring wordt geschoven.

Snijworstboogjes

Snijd een dikkere plak snijworst of salami in kwarten met als resultaat deze worstboogjes

Knakhartje

Het begin en het einde van de (warme) knakworst wordt op bovenstaande manier afgesneden en tegen elkaar vastgestoken met een cocktailprikkertje.

Knakworsthart

Bijna de hele knakworst wordt in de lengte doorgesneden. Alleen de kop blijft aan een kant vastzitten. Het worstje wordt vervolgens binnenste buiten gevouwen tot een hartmodel.

Patépuntjes

Kleine puntje roompaté worden diagonaal doormidden gesneden en afgegarneerd met roomkaas, een preiselbeerenjam of met zwarte besjes.

Spekchips

Varkenszwoerd (huid) wordt helemaal van vet ontdaan,in smalle reepjes gesneden, licht gezouten en gekruid en snel gefrituurd tot ze gaar zijn.

Patécupjes

Kleine bolletjes paté worden in een vormpje geperst waarin vooraf een dun laag gelatine met een smaakje is gegoten. In dit geval is het cranberrygelei. De cupjes worden gepresenteerd op een toastje.

Verse worst plakjes

Een gebraden verse worst koud laten worden op een stuk keukenpapier. Daar trekt het aflopende vet in en daarna in plakjes snijden

Meloensnacks

Mooie vierkante blokjes meloen omwikkeld met een reepje Parmaham. Versierd met een blaadje groen.

 Foto: CucinaFanpage

Knapzakje

Een plakje mooie zachte Parmaham gevuld met een blokje meloen of ananas. Het buideltje wordt gesloten met een sprietje bieslook.

Terug naar boven