22-november-2016 | Door: Kiki Stender
Hoezo hygiëne?

Hoezo hygiëne?

Ondanks opleiding, trainingen en boekwerken vol voorschriften wordt er soms nog steeds onzorgvuldig en onnadenkend met de hygiëne omgegaan. Gelukkig is de aanpak door de jaren heen wel verbeterd. Vooral door de regels rond HACCP en verbeterde inzichten. 

Een uitvloeisel van die verbeteringen is het gebruik van kunststof handschoenen. Regelmatig zie je tegenwoordig dat er in bedrijven waar met voedsel wordt gewerkt kunststof handschoenen worden gebruikt. Een goed idee omdat je daarmee de hygiëne bevordert. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken. Zo bezocht ondergetekende enige tijd geleden een slagerij waar het ‘blauwe handschoenen’ project was ingevoerd. Alle medewerkers inclusief de eigenaar droegen deze handschoenen. Aan beide handen! Op het eerste oog een uitstekende aanpak. Totdat je de zaak wat langer bekijkt. Ik constateerde dat de producten met gehandschoende handen werden gemaakt. Prima. Maar ik zag ook dat met deze handschoenen de artikelen uit de toonbank werden gepakt om ze vervolgens gehandschoend te verpakken en af te rekenen. Ze graaiden er gewoon mee in de geldla. Ook constateerde ik dat de medewerkers, gehandschoend, met gebruikte kratten liepen te slepen. Een uiterst onhygiënische aanpak. Helemaal klaar was ik met de handschoenen toen de ondernemer me welkom heette en me met de gehandschoende hand een ferme handdruk gaf. Welgemeend, maar volkomen niet op zijn plaats. Onhygiënisch ten top. Stop maar met het project. 

Of de aanwezige klanten het ‘misbruik’ door hebben weet ik niet. Onderschat ze echter niet. Ze weten tegenwoordig vaak wel degelijk hoe een en ander hygiënisch aangepakt moet worden. Gebruik daarom alleen handschoenen als het strikt noodzakelijk is. Bij het bereiden van producten en bij andere werkzaamheden waar de uiterste hygiëne van belang is. Draag ze aan één hand als je artikelen uit de toonbank pakt of gebruik anders vorken of tangen. Loop ook niet de hele dag met dezelfde handschoenen. Door het werken worden ze vuil en vormen dan ook een bron van besmetting. Zeker wanneer je met verschillende werkzaamheden bezig bent. Ook met handschoenen ligt kruisbesmetting op de loer. Let er ook op welke handschoenen je gebruikt. Er zijn namelijk consumenten die allergisch zijn voor de bereiding van voedsel met ‘latex’ handschoenen. Al met al kunnen we constateren dat het allemaal nog niet zo simpel is. Bespreek daarom met je medewerkers hoe je optimaal kunt en moet werken met handschoenen. Anders is de hygiëne ver te zoeken en houd je jezelf en de klanten voor de gek. 

Terug naar boven