Aanduidingen & etiketten op vlees(waren)

De artikelen die je bij een slager koopt zijn meestal onverpakt en dus niet van een etiket voorzien. Wanneer je meer wilt weten over houdbaarheid, gebruikte ingrediënten waaronder E-nummers en allergeneninformatie dan kun je daar gerust om vragen. Deze informatie hoort steeds voorhanden te zijn. 

Om het je gemakkelijk te maken heeft Mijn Slager hieronder een aantal voorbeelden geplaatst die laten zien waarmee je in de slagerij te maken kunt krijgen. De informatie is niet helemaal compleet, want er zijn nogal wat uitzonderingen op de regel. Voor het overige geldt dat een artikel dat zonder etiket in de winkel ligt wettelijk niet is toegestaan. Bij voorverpakte artikelen krijg je een schat aan informatie. Gelukkig maar want dat maakt veel duidelijk. De informatie varieert van de voedings-waarde tot de prijs. In ieder geval zijn een aantal vermeldingen verplicht en een aantal vermeldingen wenselijk. Ook mogen tekst en beeld niet misleidend zijn en moet samengesteld vlees dat is samengevoegd uit meerdere stukken als zodanig vermeld worden. 

Vanaf december 2014 is de slager verplicht voorverpakte producten volgens de nieuwe verordening te etiketteren. Op alle soorten vlees moet dan de herkomst vermeld worden en wanneer het vlees ingevroren is geweest moet de term 'ontdooid' gebruikt worden. Van producten die niet zijn voorverpakt moet in de winkel de allergeneninformatie beschikbaar zijn. Vanaf december 2016 moet op voorverpakte producten tevens de voedingswaarde vermeld worden. Dat geldt overigens niet voor producten die uit één ingrediënt bestaan zoals vers vlees. 

Onverpakte levensmiddelen
  Dat zijn producten zonder verpakking die je uit de toonbank koopt. Denk hierbij aan vers vlees of onverpakte worst. Darmen gelden daarbij niet als verpakkings-materiaal. In de toonbank moet bij de producten wel de naam, de prijs per standaard-hoeveelheid en de herkomst van rund- of kalfsvlees vermeld worden.
Allergenen informatie
  De allergenen-informatie hoeft niet persé bij het product te staan maar moet wel ter plaatse aanwezig zijn. Daarvoor worden vaak kleine computerschermen gebruikt waarop de klant via een zoekbalk de informatie van het te kopen product kan achterhalen. 
Op verzoek verpakte levensmiddelen
  Denk aan gesneden vleeswaren die in een zakje worden meegegeven of salades die tijdens de verkoop in een bakje worden geschept. Ook producten die verpakt worden aangeboden voor de directe verkoop vallen onder de regeling dat voor deze verpakkingen geen etiketterings-verplichtingen gelden. Wel geldt er voor de slager een informatieverplichting betreffende allergenen en dergelijke. Die moet in de winkel aanwezig zijn.
Verkoopklare producten
  Verkoopklare producten zijn artikelen die in de slagerij al zijn voorverpakt en vaak worden aangeboden in een apart zelfbedieningsmeubel of -diepvries. Denk aan: voorverpakt vlees, bekers soep, verpakte rookworsten en andere worstjes en bakjes salades. Op het etiket moet de benaming van het product en de nettohoeveelheid staan. De allergenen-informatie moet in de winkel aanwezig zijn. 
Informatie van het Voedingscentrum 
 
  De "e" op het etiket is een keurmerk dat garandeert dat het vermelde gewicht in de verpakking ook werkelijk in de verpakking zit.. Het merk is ingesteld door de Europese Unie die aangeeft hoeveel het gewicht officieel mag afwijken. Controle geschiedt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
 

Klik op de foto hier  boven en  ga naar de site van het Voedingscentrum.
Daar krijg je een duidelijke uitleg over de opbouw van een etiket zoals dat voorkomt op producten die door producenten aan de wederverkopers als bijvoorbeeld supermarkten worden geleverd.

  Onderstaand etiket is afkomstig uit de vleesverwerkende industrie. Het biedt uitsluitsel over de weg die het desbetreffende stuk vlees heeft afgelegd van boer naar consument. 
Grossiers etiket
 

Het batchnummer verwijst naar de partij waarvan het vlees afkomstig is. Ook wordt het land van geboorte en afmesting van het dier vermeld. Verder wordt in het Nederlands en Frans het nummer van de slachterij en de uitsnijderij vermeld.
 

Tot slot volgende verschillende belangrijke data en de maximale houdbaarheid. 

 

- Publicatiedatum: 10 April 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl