Foto: De stad Mostar  aan de Neretva rivier in Bosnie-Herzegovina met haar oude brug en moskee.

De verschillende keukenstijlen in de landen die tot de Balkan worden gerekend maken het eten aldaar tot een culinaire belevenis die veel verder gaat dan de alom bekende goulash en cevapcici. De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Een gebruik afkomstig uit de bloeitijd van het Byzantijnse rijk (395-1453 n.Chr.). De streek staat vooral bekend om de paprika, zure room en rookspek in alle mogelijke varianten. En ook de gril blijft zeker niet onbenut. Vooral de Turken brachten eeuwen geleden veel verrassende gerechten mee. Veel later kwamen er naast de Oostenrijkse invloeden ook de overbekende gerechten de Italiaanse keuken als pasta's en risotto en ook de Franse keukenchefs lieten hun sporen na. Heel apart kan het ook want in de Albanese keuken zijn hersenen, lever, nieren en harten een delicatesse en worden de Servische marinades geroemd.

Klik op een foto voor de vergroting en op de link voor meer Balkanrecepten

 

"dobar tek"

Eet smakelijk in het Kroatisch.

 


 

 

Macedonië
pastrmajlij
Een deegtaart gemaakt van brooddeeg, vlees en eieren. De pie is ovaalvormig en de bovenkant is bedekt met lams-vlees in blokjes. De naam van de pie is afkomstig van dit vlees 'pastirma' (gezouten en gedroogd vlees van schapen). Als extraatje worden bovenop de pie nog een paar verse eieren meegebakken. 

Macedonië
turli tava
Vrij vertaald heet het gerecht een 'mix uit de pot'. Deze stoofpot bestaat uit rund- of lamsvlees en verschillende groenten en wordt veel gegeten in de hele zuidelijke Balkan. Er zitten aardappels, rijst, okra, aubergines, wortelen en pepers in. Alle ingrediënten worden gemixed en samen gestoofd in een tava, een soort (giet)ijzeren koekenpan. 

Macedonië
pljeskavica 
De basis is lamsgehakt waaraan gehakte uien, knoflook , paprika's en een kruiding van 'vegeta'. Een van oorsprong Oost_europees mengsel van kruiden en gedroogde groenten. Het gehakt en de andere ingrediënten worden goed gemengd en tot een reuze hamburger gevormd die in de koekenpan of, ingewreven met olie, op het barbecuerooster wordt gebakken. 

 

 

Bosnië
burek 
Een ouderwetse specialiteit gemaakt van een stevig pannenkoekdeeg met een vulling van gekruid lams- en rundergehakt. Aan het gehakt zijn uien, knoflook, peper en zout toegevoegd. De gehaktvulling gaat bovenop een pannenkoek die opgerold wordt om vervolgens in een spiraal op de bakplaat gelegd te worden. Voor het serveren wordt de burek eventueel ingesmeerd met crème fraîche.

Bulgarije
gyuvech
Een ovenschotel die wordt gemaakt van in blokjes gesneden rundvlees, tomaten, olijven, champignons en gesnipperde ui. Ook wordt er vaak rijst aan toegevoegd. De schotel wordt vrijwel overal met een gemixte salade van geroosterde aubergines, zoete pepers, knoflook en tomaten in azijn geserveerd. 

Bulgarije
кебапчета (kebapcheta) 
Pittige worstjes gemaakt van runder- en varkensgehakt. Qua samenstelling zijn ze vrijwel het zelfde als de cevapcici alleen zijn ze veel langer. Ze worden op de barbecue gegaard. Vaak worden er bij de kebab gebakken aardappelen, white sirene (feta-achtige kaas) en Ljutenica en een typische pikante groentensaus van de Balkan geserveerd. 

Varianten zijn: de Roemeense mici (mini hamburgertjes) en de cevapcici. 

 

 

Bulgarije
kofta
Lamsgehakt wordt vermengd met broodkruimels en allerlei kruiden. Ze worden opgerold tot rolletjes en aan houten spiezen gestoken. De spiezen worden boven houtskool geroosterd. Er worden rijst of gepofte aardappels bij geserveerd.

Balkan
ciorbă 
De soep kan van verschillende soorten vlees gemaakt worden. Denk aan kippen-, varkens- en rundvlees. Aan de soep wordt tevens rijst, wortel, paprika, peterselie en zout en peper toegevoegd. In de soep komen gehaktballen rijkelijk voorzien van gehakte ui en een snee geweekt brood. 

Albanië
dolma 
Gevulde druivenbladeren is de beste omschrijving voor 'dolma'. Het zijn voor- gekookte druivenbladeren die gevuld worden met rijst, tomaat, paprika en vlees. Dit gerecht wordt vaak met yoghurt geserveerd.

 

 

Servië
punjena vesalica 
De varkenslende wordt opengesneden tot een platte plaat en aan de binnenkant gekruid met knoflook, paprika en zout. Vervolgens wordt er naar believen van de kok, gerookt spek, kaas, en/of nog een lap rundvlees ingelegd. Alles wordt opgerold met de vulling binnenin. Het vlees wordt opgebonden en op de gril gegaard.

Kroatie
cevapcici sandwich 
Deze kleine gehaktstaafjes, ongeveer de helft van een kebab worden gegrild boven houtskool. In Nederland worden ze regel-matig bij de slager aangeboden en zijn ze te vergelijken met kleine gehaktstaafjes. Pittig gekruid en in een oogwenk gebakken in de koekenpan of op de barbecue. Ze zijn heerlijk op een wit broodje met saus naar keuze. 

Balkan
djuvec
Aan de gewassen rijst worden in reuzel gebakken paprikablokjes en uien toegevoegd evenals stukjes spek en tomatenpuree. De hele mix moet nog een minuut of twintig doorgaren in een bouillon van kip. Een heerlijke maaltijd. 

 

- Publicatiedatum: 4 August 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl