De feestdagen zorgen voor een flinke bestedingspiek door consumenten: cadeautjes, de kerstboom, nieuwe feestverlichting en versiering, en vooral… heel veel zoete en hartige lekkernijen, en bijzondere producten voor het kerstdiner. Een drukke tijd voor versspecialisten! 

Kerstpudding

Een typisch Engelse traditie die naar ons land is overgewaaid, is de kerstpudding. Hij wordt gemaakt van dertien ingrediënten, die symbool staan voor Jezus en zijn twaalf apostelen. Het startsein voor de bereiding valt op adventszondag, en vindt plaats samen met een aantal familieleden. Iedereen roert een keer in de pan om de drie wijzen uit het Oosten te eren. Als de pudding klaar is (wat veel tijd in beslag neemt) mag de maker ervan een wens doen. Daarna wordt pudding in een koele ruimte weggezet tot de kerst. Hoe langer dit gerecht tijd heeft om te rijpen, hoe lekkerder het wordt. Op kerstavond wordt de pudding overgoten met whisky en in de oven gezet. Daarna wordt hij versierd met poedersuiker of glazuur en een takje hulst.

Kerststol

Een populaire lekkernij in Duitsland is, net als bij ons, de kerststol. De Duitse stollen zijn wel iets anders dan de Nederlandse; de Duitse versie bestaat vooral uit gecandeerde citroen- en sinaasappelschil en speciale kruiden. Van de stol wordt wel beweerd dat het een oud-Germaans vruchtbaarheidssymbool is, gelet op de aangebrachte kerf bovenop, en het zou het in een doek gewikkelde kerstkind verbeelden. Een andere verklaring voor de oorsprong voor het eten van kerstbrood verwijst naar het offerbrood dat onze voorouders tijdens de joelfeesten offerden aan de goden.

Kerstmarkten 

Een typisch Duitse traditie, maar inmiddels in Nederland mateloos populair, zijn de kerstmarkten. Volgens de overlevering werd de eerste ooit gehouden in de Duitse plaats Bautzen, in 1384. Het was een ijzige winter. Voedsel was schaars, de wegen waren onbegaanbaar en de stallen zaten propvol slachtvee. De koning gaf de stad daarom het recht om rond Kerstmis een markt te houden, zodat de boeren het vlees konden verkopen. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer lekkere producten bij. In de eeuwen die volgden, waren het vooral priesters en kerken die kerstmarkten organiseerden op de kerkpleinen met als doel meer mensen naar de kerk te lokken. 

Enkele bijzondere kerstmarkten in Nederland zijn die in Valkenburg (ondergronds), in Leiden (drijvend), Kerstmarkt Dordrecht (de grootste van Nederland) en het Dickens festijn in het historische Bergkwartier in Deventer.

Beeld: ©Anna_Pustynnikova/Shutterstock.com

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 3 December 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl