Wanneer je aan tafel wilt bakken dan beschik je over een ware overvloed aan verschillende apparaten. Van goedkoop tot duur. Kies voor kwaliteit en bespaar zeker niet op het gereedschap. In het geval van fonduen werk je namelijk met heet vet of kokend hete bouillon. Dus je kunt maar beter stevig materiaal kiezen. Op deze pagina laat Vers-inspiratie laat je verschillende apparaten zien. Wanneer je er niet uitkomt dan kun je altijd in overleg met je eigen slager die weet wel een oplossing. Ook zijn er verschillende leerzame boeken op de markt. 

Klik op de foto voor een vergroting.

fonduestel

Het fonduestel dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw op tafel verscheen was een eenvoudig metalen pannetje (vaak van koper) waarin de fondue-olie werd warm gehouden. De olie werd warm gehouden met een spiritusbrandertje. De hete olie en de spiritus was eigenlijk en gevaarlijke combinatie. 

Het moderne fonduestel heeft daarom geen spiritus meer als warmtebron maar werkt elektrisch. Het stel is veel compacter en steviger en veelal vervaardigd van de beste materialen. Op de foto hiernaast is de pan van roestvrij staal. De pan kan gemakkelijk van de verwarmingsset genomen worden om schoon te maken. Aan de bovenkant van de pan bevindt zich een fondue-ring met uitsparingen waarin de fonduevorkjes keurig blijven staan. Vooral de regelbare temperatuur is een groot voordeel. De pan kan gebruikt worden voor alle vormen van fondue. Let wel op het snoer van de pan. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand er over struikelt. 
 

gourmet & wokstel

Het allereerste gourmetstelletje was niet veel meer dan een metalen roostertje waarop de kleine pannetjes geplaatst konden worden. De inhoud werd verhit door de eronder geplaatste brandertjes gevuld met spiritus of brandpasta.

Het moderne gourmetstel is veel veiliger en bestaat meestal uit twee delen. Een elektrisch verwarmde bakplaat aan de bovenkant waarop de pannetjes geplaatst kunnen worden. De hitte is traploos regelbaar. De pannetjes zijn van RVS en voorzien van een anti-aanbaklaag. Gebruik in de pannetjes geen metalen bestek. De aanbaklaag zal dan snel beschadigen. Gebruik houten spatels. Afhankelijk van de vorm van de pannetjes kun je ermee wokken of gewoon bakken. Het is maar hoe je het bekijkt. 

Chinees fonduestel

Het fonduestel dat gebruikt wordt voor de Chinese fondue is meestal wat minder zwaar uitgevoerd dan de gewone fonduestellen. Wel is het veelal van roestvrij staal. Voor het garen van het vlees en de groente zijn kleine schepnetjes van RVS beschikbaar. Ook deze moderne fonduestellen worden elektrisch verwarmd. 

steengrill

Kenmerkend van de steengril is de stenen plaat waarop gebakken wordt. De plaat wordt vaak van graniet gemaakt. Hij kan van het apparaat genomen worden om hem goed te kunnen reinigen. Ook hier wordt de plaat elektrisch verwarmt. De steengril wordt meestal gecombineerd met een grilelement onder de steen zodat gerechten eveneens gegratineerd kunnen worden. 

smulsteen

Het principe van deze manier van garen komt oorspronkelijk uit Bulgarije. Deze moderne variant bestaat uit een granieten steen heeft een opstaande rand die door de slager wordt gevuld met vlees en groenten. Na het vullen gaat de steen de voorverwarmde oven in en worden de opliggende producten gegaard. Na het garen wordt de steen op een speciale houder, op tafel, geplaatst zodat iedereen ervan af kan pakken.

teppanyaki

Deze ijzeren bakplaat is van oorsprong afkomstig uit Japan. In Europa is de plaat duidelijk bezig aan een opmars. In eerste instantie werd de plaat alleen voor vis gebruikt, maar de laatste jaren wordt de plaat ook regelmatig gebruikt voor vlees dat dun gesneden snel klaar is. Hoe dikker de plaat hoe beter. Daardoor blijft hij beter warm en is er een betere geleiding met overal dezelfde hitte. De temperatuur wordt elektrisch geregeld. 

klapgril

Een klap of tostigril kan uitstekend gebruikt worden voor een snelle hap. Doordat er vaak verschillende grilplaten aanwezig zijn voor tosti's, wafels en vlees biedt de klapgril veel mogelijkheden. Omdat de onder- en bovenkant worden verhit is het apparaat heel geschikt voor biefstuk, hamburgers, tartaartjes en andere snel te bereiden vleessoorten. 

 

- Publicatiedatum: 6 March 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl