Proeven en genieten tijdens Italië Evenement in Haarzuilens

Ambassadeur Italië keurt 'La Dolce Parma' 

In het zonovergoten park rond Kasteel de Haar vond afgelopen weekend het Italië Evenement | Smaak & Stijl plaats. Meer dan 25.000 bezoekers vermaakten zich met de meer dan 200 voornamelijk Italiaanse exposanten, artiesten en koks. Reden genoeg voor de onlangs aangetreden Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini om eens een kijkje en hapje te komen nemen.

Hij werd hierbij vergezeld door commissaris van de koning in Utrecht, de heer Willibrord van Beek en directeur Aris Spada, de initiatiefnemer en organisator van het evenement.

De ambassadeur laat zich Parma goed smaken

(v.l.n.r. Jacques van der Bend van het Consortium Parmaham, ambassadeur Andrea Perugini, commissaris Willibrord van Beek en organisator Aris Spada

Italië:  trots op haar exportproducten

Tip: Voor de mooiste Parma-recepten gebruik je onder consumentenrecepturen het zoekwoord Parma

 

Ham-productie gestegen in 2016

NEDERLANDSE PARMATREK NEEMT TOE: + 12,2%

 

De Parmahamproducenten sloten 2016 af met een productie van 8,7  miljoen hammen tegen 8,4 miljoen in 2015, een stijging van  2.8%. De export bedroeg 17,3 miljoen hammen en had een waarde van 280 miljoen Euro, een stijging

van 1,2 %.  Door een verbetering van het marktevenwicht verminderden de voorraden en herstelden de markt prijzen t.o.v. 2015.  

 

Italië blijft, ondanks een lichte terugval van de binnenlandse consumptie (- 2%) met een aandeel van 68% van de productie de belangrijkste afzetmarkt.  In de export is de EU met een aandeel van 61 % het belangrijkste afzet gebied.  

 

Belangrijkste exportmarkt is de VS met een aandeel van 26 % in de export. Na de VS zijn Frankrijk ( met een export aandeel van 18 %), Duitsland (14 %)  en Engeland met 11 % de belangrijkste afzetlanden. Nederland neemt binnen de EU met een exportaandeel van 2,1 % een 6e plaats in en had van de belangrijkste afzetlanden - met een stijging van 12,2 %  in 2016 - de hoogste groei. 

 

 “We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld”, aldus Vittorio Capanna, voorzitter van het Parmaham Consortium “ en dat is de export op korte termijn over de 3 miljoen hammen te krijgen. De concurrentie op de wereldmarkt  zien we als een uitdaging en is nog niet voor alle producenten haalbaar, maar als branche worden we gestimuleerd door de uitstekende resultaten tot zover. We moeten niet vergeten dat we - slechts 10 jaar geleden - blij waren met de export van 2 miljoen hammen. Dit moedigt aan om ons groeiplan door te zetten. Parmaham is uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de internationale delicatessenmarkten. “

 

Voorgesneden Parmaham
De productie van voorgesneden ham stabiliseerde zich met een totaal van 79 miljoen pakjes in 2016, mede door een kleine terugval van de binnenlandse markt die 24 % van de productie opneemt. Dit werd gecompenseerd door een lichte groei in de exportmarkten. Het aandeel van voorgesneden Parmaham in de totale export bedroeg circa 43%. De afzet hiervan vindt vooral in de EU plaats (ca 54 % van de totale voorgesneden export).

In Engeland wordt Parmaham het meest voorverpakt verkocht (86 % van de totale export naar de VK), in Nederland ligt dat percentage op 68%. Buiten Europa schommelt het aandeel Parmaham dat voorverpakt verkocht wordt tussen ca 5 en 10 % van de totale export.

- Publicatiedatum: 24 May 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl