Lange tijd werd bier beschouwd als drinkbaar brood, en brood als eetbaar bier. De oudst bekende alcoholische drank krijgt steeds meer smaak en kleur. Nog altijd lekker bij de maaltijd. Of verwerkt in een gerecht.  

Het eerste bier werd waarschijnlijk gemaakt door de Sumeriërs. Dit volk leefde ongeveer vijfduizend jaar geleden in Mesopotamië. Samen met andere granen maakten zij een granenpap waarvan brood werd gebakken. Aan de buitenkant was dit brood gaar, maar binnenin nog week. Als de Sumeriërs bier wilden maken, weekten ze dit brood in water en brachten het aan gisten. Vaak werden er kruiden en honing aan toegevoegd. Nadat de Babyloniërs het Sumerische rijk hadden overgenomen, nam het brouwen toe. De Egyptenaren namen het brouwen vervolgens weer over van de Babyloniërs. 

'Oud bruin geeft een wat zoete smaak aan stoofvlees’

Geneeskrachtig

Egypte kende bier (‘Hekt’) een geneeskrachtige werking toe. Het werd vooral gedronken door koningen en bij belangrijke feesten en ze offerden de drank aan de goden. Vrouwen gebruikten het om het huis te verfrissen en het risico op bepaalde huidaandoeningen te verminderen. De Germanen waren de eerste die de tussenstap van het broodbakken oversloegen en ontdekten dat uit ontkiemde en gedroogde graankorrels ook bier gebrouwen kon worden. In de Middeleeuwen waren het vooral monniken die bier brouwden. Daarmee konden ze in hun levensonderhoud voorzien. Bier was in die tijd een populaire drank: zowel voor  mannen, vrouwen als kinderen. Het was veiliger dan drinkwater, dat vaak besmet was. Toen koffie en thee hun intrede deden, werd het drinken van bier minder gangbaar.

Trends 2018

Het afgelopen decennium maakt bier een stevige opmars: het aantal bierbrouwerijen in Nederland groeide in tien jaar tijd van 90 in 2007 tot 370 in 2017. De grootste groei vond plaats in Amsterdam (bron: CBS). Gevraagd naar wat bierdrinkers denken wat de Nederlandse biertrend van 2018 wordt, verwacht een grote groep bierdrinkers dat bier met (fruit)smaken nog meer geproduceerd en gedronken zullen worden. Ook zal er meer aandacht komen voor bier in combinatie met eten, met een prominente rol voor bier in restaurants. Daar zien we vaker een biersommelier, om uit de vele soorten een goede keuze te kunnen maken (bron: Nationaal Bieronderzoek, Ruigrok NetPanel - juni 2017)

Koken met bier

Bier is niet alleen lekker bíj het eten, het is ook een smakelijk (en vaak nuttig) ingrediënt. Zo maakt een half flesje oud bruin door het oliebollenbeslag de oliebollen luchtiger. Oud bruin smaakt ook goed in stoofschotels met rundvlees. Het geeft een wat zoete smaak aan het vlees en de alcohol zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. Vis gepocheerd of gestoofd in een visbouillon waaraan een scheutje witbier is toegevoegd, krijgt een frisse smaak. Traditionele fruitbieren (o.a. kriekbier) zijn ontstaan door rijping en vergisting van vruchten op het oorspronkelijke bier; zeer geschikt om te verwerken in dressings voor salades. En bruine bonensoep, linzensoep en wildbouillons krijgen een geurig karakter door tegen het einde van de bereidingstijd een scheutje bokbier toe te voegen. 

©Lucky Business/Shutterstock.com 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 4 December 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl