We kennen het allemaal wel, gezellig tafelen terwijl je je eigen eten klaarmaakt op een gourmetplaatje. Gourmetten is nog steeds razend populair. Zeker onder de jongeren tot 34 jaar, daarvan gourmet slechts 3 procent niet. Hieruit blijkt dat de Oer-hollandse traditie zeker niet vergeten is. Dit stelt de Vereniging van Keurslagers op basis van het Gourmetiquette-onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 Nederlanders. 

Een deel van de Nederlanders houdt zo van gourmetten dat zij het liefst elke gelegenheid gebruik maken van deze traditie; wel te verstaan 15 procent van de Nederlanders. Een kwart van de Nederlanders zal nooit zelf een gourmetfeestje houden. Zij doen dit alleen op uitnodiging. Vaak gourmet men met familieaangelegenheden, zoals kerst of andere feestdagen. Voornamelijk wordt er dan gegeten in het huis van de grootouders. Vooral vijftigplussers stellen hun huis graag open. Een derde van de Nederlanders gourmet liever buiten de deur bij familie of vrienden.

Favoriet gourmetvlees

Wij Nederlanders houden graag van gewoonte, waardoor kip en biefstuk het meest geliefde vlees zijn voor op het gourmetstel. Ander vlees zoals wild, cordon bleus of andere exoten zijn minder geliefd. Gourmetten geeft men de kans om met nieuwe soorten vlees en vis te koken. Zorg daarom voor een combinatie met ‘gewoon’ vlees en exotisch vlees. Denk hierbij aan wild zwijn of hertenbiefstuk. Dit is voor de gastheer en/of gastvrouw ook een leuke manier om tafelgasten te verrassen. 

Verschillende gourmetopties

Iedereen kent de gourmetstel met bovenop een grillplaat en daaronder ruimte voor die welbekende pannetjes. Het is leuk om deze twee manieren van gourmetten te combineren. Vaak eet men dat wat zij het lekkerst vinden eerst, maar probeer ook eens iets nieuws. Zoals een pannenkoekje maken in je pannetje. Of een omelet. Alles is mogelijk. Zorg ervoor dat de gourmetters dit ook weten. Geef bijvoorbeeld tips op de verpakking. Of geef deze als de klant een gourmetschotel koopt. Sommige gourmetters hebben alleen de grillplaatjes, maar hier kan je ook gewoon een pannenkoek op maken. Dit is leuk voor de kinderen als zij niet van vlees houden of gewoon door een moeilijke eetperiode gaan. Pannenkoek gaat er altijd wel in.

Zoals je ziet is er voor ieder wat lekkers. Vlees, vis, groente, pannenkoek, noem maar op. Alles kan als je zelf de baas bent over je eigen eten. Een gourmetschotel kan al snel heel vernieuwend zijn als er één stukje vlees wordt vervangen door een nieuw stukje (bijzonder) vlees. Daarnaast kan je er voor de aantrekkelijkheid een kleurrijk stukje groente bij doen. Onderstaand recepten om een bijzondere gourmetschotel mee samen te stellen. Laat je klanten nieuwe dingen proeven, door verschillende gevarieerde gourmetschotels te presenteren.

Onderstaand een aantal voorbeelden van lekkere gourmetgerechten.

Foto: @iStock.com/g_studio

Geitenkaasjes met spek

Ingrediënten

Zachte geitenkaas en ongerookt ontbijtspek

Spaanse gehaktballetjes

Ingrediënten

Rundergehakt, zonder kruiden, ui, knoflook, sherry en ei.

Pruimen in spekmantel

Ingrediënten

Ontpitte gedroogde pruimen en dunne plakjes ontbijtspek.

Kokosschnitzel

Ingrediënten

Varkensschnitzels, ketjap, gembersiroop, citroensap en seroendeng (kokosstrooisel)

Kippenlevers met bacon

Ingrediënten

Kippenlevertjes, dunne plakjes bacon, melk, peper en tijm.

- Publicatiedatum: 6 December 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl