Het zal niet als een verrassing komen: de Hollandse Nieuwe is weer in het land. Sinds 12 juni kan men overal genieten van de vangst van 2019. De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau. 

Door heel Nederland worden in deze weken haringparty’s georganiseerd, van klein tot groot. Bekende party’s zijn de Nationale Haringpartij bij Kasteel De Haar en Vlaggetjesdag op Scheveningen, waar jaarlijks duizenden bezoekers op afkomen. Niet alleen in Nederland is haring in trek; ook in België en Duitsland krijgen ze er geen genoeg van. Dat de Hollandse Nieuwe zo enorm gewild is bij onze buurlanden blijkt wel uit de cijfers. Van de 25.000 ton gevangen haring – dit zijn ongeveer 180 miljoen haringen – die jaarlijks wordt verwerkt tot Hollandse Nieuwe, gaan er zo’n 76 miljoen naar Nederland, 90 miljoen naar Duitsland en zo’n 14 miljoen naar onze zuiderburen. 

Hollandse traditie

Haring en in het bijzonder de Hollandse Nieuwe, is het paradepaardje van alle vissoorten die ons land aan de Noordzee bekend maken in binnen- en buitenland. In het rijtje Hollandse tradities heeft haring al sinds jaren een vaste plaats als smaakvolle hap. Vraag je aan een Nederlander die langdurig in het buitenland verblijft wat hij het meest mist, dan staat haring steevast in dit lijstje (net als drop, kaas en stroopwafels).

Ontzettend gezond

Haring is niet alleen lekker, maar ook een bewuste keuze. Volvette haring is een echte Omega-3 bom. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen onder andere voor gezonde hersenen en helpen hart- en vaatziekten tegen te gaan. Om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Omega-3 vetten van 450 mg te komen, heb je al aan 2 haringen per week genoeg. Haring bevat naast deze goede vetzuren veel calcium, magnesium en fosfor – belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken; het mineraal voor gezonde tanden en botten. 

Traditionele specialiteit

Niet alleen het gezonde karakter maakt de haring zo bijzonder. Sinds januari 2016 draagt de Hollandse Nieuwe namelijk ook het EU predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Daarmee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Nederlandse Boerenkaas en Mozzarella. Gegarandeerde Traditionele Specialiteit betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. De benamingen ‘Hollandse maatjesharing’, ‘Hollandse Nieuwe’ en ‘Holländischer Matjes’ mogen uitsluitend worden gebruikt voor het product dat in de periode van 1 mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. 

Terminologie

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. De haring moet een vetpercentage hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Hoewel de vangst en verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring ‘Hollands’ door het specifieke Hollandse procedé dat de vis ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Hierna gaat de haring de diepvries in, waardoor wij in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. 

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe. Het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring ‘maatjesharing’ van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’, omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. 
Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring en rolmops, of in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd.

Op Webshop-visbureau.nl kan promotiemateriaal besteld worden (zoals de Hollandse Nieuwe vlaggenlijnen, of de nieuwe kwartaaleditie van Visculinair magazine die op 1 juni is verschenen). Wilt u meer achtergrondinformatie, over haring en andere vis, of lekkere recepten? Kijk op de sites: 

Visbureau.nl en Visrecepten.nl 
 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 24 June 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl