Rondlopend op de 11e editie van de HAS Food Experience zien we vele vernieuwende projecten in het thema ‘Today’s Food Challenges’. De school gonst en bruist van de inspiratie en creativiteit. Hier vinden we ook de stoere houten kraam van Ivo van Dijk uit Enschede. 

Ivo is een enthousiaste student in een witte blouse en met leren schort voor. Relaxed snijdt hij plakjes van verschillende droge worstjes en nodigt de langslopende bezoekers uit te proeven. Er klinken uitsluitende goedkeurende geluiden: dit is een écht lekker droog worstje en álle smaakvariaties (naturel, knoflook, kruidnagel en paprika-peper) zijn goed. Maar er is meer: er zit ook een ijzersterk verhaal achter. 

Duurzaam

“Deze droge worst maak ik van het vlees van zeugen die in de varkenshouderij niet meer rendabel zijn”, vertelt Ivo van Dijk, van de opleiding Dier- en veehouderij in Den Bosch. “Na een jaar of drie zijn de zeugen ‘uitgebigd’. Dan worden ze in de keten gezien als restproduct, boeren krijgen er een heel lage prijs voor. Tegelijkertijd moeten zij vanuit wet- en regelgeving continu investeren in duurzame oplossingen voor hun bedrijf. Ik zag en hoorde hun frustraties, want ik werk al van jongs af aan in een varkenshouderij, en wilde daar wat mee dóen.” 

“Dreug betaalt de boer het dubbele van de marktprijs voor deze zeugen,” vervolgt Ivo.  “Voorwaarde is dat zij de extra opbrengst besteden aan de verduurzaming van hun eigen bedrijf”, vertelt Ivo. Hij werkt daarnaast samen met een klein slachthuis en een slagerij in Enschede, waar hij in de productieruimte de worstjes mag maken. Het proces van boer tot worst is zo volledig in eigen handen. “Door de korte keten blijft de prijs voor de worst betaalbaar en kan ik een hoge kwaliteit garanderen.”  

En waarom juist droge worst? “Daar ligt mijn passie!”, lacht de student. “Thuis houden we van borrelen en we maken er vaak een opgemaakt borrelplankje bij. De droge worst is altijd het snelst op. Het vlees van de oudere zeugen leent zich er prima voor.” Ivo is nog niet afgestudeerd, maar heeft zich al wel ingeschreven bij de KvK. “Het laatste deel van het afstudeertraject betreft ‘ondernemerschap’, dus dat komt wel goed”, besluit hij vol vertrouwen.

Ieder jaar worden tijdens de HAS Food Experience ook de ‘FoodManShip Awards’ uitgereikt. Deze prijzen staan voor de unieke combinatie van creativiteit, ondernemerschap en food know-how, waarmee studenten zich kunnen onderscheiden in de markt. De winnaars worden geselecteerd door een vakjury, maar er is ook een publieksprijs. Dit jaar kregen twee projecten exact evenveel stemmen van de bezoekers: Algae Food – Ovensnack & Bouillon (zie kader) én Dreug. 

www.hasfoodexperience.nl
www.dreugworst.nl

Algae Food – Ovensnack & Bouillon is een project van Fokke Cornelissen (uit Nuenen), Raisa Hupsel (uit Nijmegen), Kevin van Kuijk (uit Oosterhout), Karen Dirks (uit Weert) en Susan Ardts (uit Cuijk), van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie in Den Bosch. Het project bestaat uit 2 concepten: een kruidenbouillonpoeder en een vegetarische ovensnack. “We willen met het concept algen op een toegankelijke manier bekend maken bij de consument”, vertellen de studenten. “Dit doen we met zoutwateralgen uit de Noordzee. Bij de kruidenbouillon dienen de algen als smaakversterker, waardoor we de hoeveelheid zout met 60% konden reduceren. Bij de ovensnack gebruiken we de algen als alternatieve eiwitbron.” 

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 19 February 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl