Ruim 10 miljoen Nederlanders tussen de 18 en de 70 jaar barbecueën er jaarlijks lustig op los. Toch zijn er onderdelen die door de gebruikers als lastig worden ervaren. 

De drie belangrijkste struikelblokken bij het barbecueën zijn: de juiste hoeveelheden vlees (en andere producten) inkopen, voorkomen dat vlees aanbrandt en het schoonmaken van de barbecue. Voor de versspecialist, tevens barbecuespecialist bij uitstek, de schone taak om oplossingen te bieden voor deze ‘lastige onderdelen’. 

Inkopen doen

Als een klant een barbecue organiseert, wil hij natuurlijk dat er voldoende producten aanwezig zijn voor de gasten. Uitgangspunt is een gemiddelde van 4 - 5 stukjes vis of vlees per persoon (circa 400 gram). Dit is exclusief andere bijgerechten zoals salades, sauzen en stokbrood.
Leuke weetjes: gemiddeld schept iemand die barbecuet ruim drie sauzen op zijn bordje (circa 70 gram). Knoflooksaus/ aioli staat hierbij met stip op één. Als side dishes zijn salades (150 gram) en stokbrood (100 gram) met kruidenboter populair.
De trend ‘groot vlees’ zet ook in 2017 door. Steeds vaker vervangen de grote stukken vlees de bekende satéstokjes en barbecueworstjes. Ook de trend van ‘vlees noch vis’ is zichtbaar in barbecue-land. Er wordt vaker gezocht naar smakelijke alternatieven. Waar barbecueën ooit vooral om hamburgers, worstjes en spareribs draaide, wordt er tegenwoordig veel meer op het vuur gelegd. Vis in een klem en groenten op een spies zien we al een tijdje, maar wat dacht je van heerlijke Mexicaanse quesedilla’s, spruitjes of zelfs popcorn van de barbecue? 

Aanbranden voorkomen 

Eén van de meest gemaakte barbecuefouten is het product te snel op de barbecue te leggen. Het stabiliseren van de temperatuur is essentieel. Adviseer je klant dan ook nadrukkelijk om pas te beginnen met grillen als de kolen of briketten licht met as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn. Dit kost uiteraard tijd, het ruim op tijd aansteken van de barbecue is aan te raden.

Ook de afstand van het rooster tot het vuur dient op orde te zijn. Stukjes vlees verbranden makkelijk als het rooster te dicht op het vuur ligt. Omdat verbrand vlees allesbehalve lekker en gezond is (verkoolde delen bevatten schadelijke stoffen) is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren. Voor vlees dat langzaam gaart, is de roosterhoogte (25 – 40 centimeter) prima. Vlees dat snel klaar is (voorgegaarde producten), kan echter het beste op 10 – 20 centimeter hoogte worden gegrilld.
Als er wat vetter vlees wordt gebruikt, druipt het vet in de barbecue en ontstaan er vlammen. Het vlees kan daardoor verbranden. Om dit te voorkomen kunnen de vettere delen gegrild worden op aluminiumfolie, zo worden de vetten opgevangen.

Bij het bereiden van grote stukken vlees is een barbecue nodig die volledig afgesloten kan worden. Aan één kant van het bodemrooster worden de briketten aangestoken, aan de andere kant staat een lekbak met eventueel water om uitdroging tegen te gaan. Het vlees ligt uiteraard boven de lekbak. Een goed bereidingsadvies is van belang voor een geslaagd resultaat (dus tevreden klant). Het bereiden van grote stukken vlees gaat wel een stapje verder dan het grillen van een speklapje. Barbecueworkshops kunnen helpen om klanten echt goed te adviseren.

Schoonmaken 

Dat een barbecue vies wordt tijdens gebruik, is niet te voorkomen. Het rooster vooraf insmeren met een beetje plantaardige olie helpt echter om het aanplakken van vlees te voorkomen. Met een staalborsteltje is het nog warme rooster makkelijk schoon te maken. Het warme rooster inwrijven met een citroen, maakt het schoonmaken van het rooster uiteindelijke een fluitje van een cent.

Altijd doen:
•    Werk altijd hygiënisch; schone handen en schoon keukengerei zijn erg belangrijk. 
•    Producten moeten goed gekoeld blijven voordat ze de barbecue op gaan.
•    Houd rauwe en gare producten goed gescheiden en behandel ze met verschillend keukengerei.
•    Het Voedingscentrum heeft een handige folder ontwikkeld: 5 x veilig barbecueën. Deze folder kun je uitdelen aan jouw klanten.

Bron: Het Nationale BBQ-Onderzoek 2015/2016 (marktonderzoeksbureau Trendbox in samenwerking met activatiebureau Activate&co

Foto: ©Lauri Patterson/iStock.com

©Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) - (070) 390 63 65 - Publicatiedatum: 26 June 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl