Op de markt ruikt het zoet naar verse vruchten, maar één springt er toch altijd tussenuit. Rood, sappig en geurig: het zomerkoninkje is er weer.

Wie is er niet gek op? Zo uit het vuistje, op de boterham, een beschuitje of zelfgemaakte taart: verse aardbeien zijn een heerlijke traktatie. Een vrucht die door zijn rode kleur iedere salade kan opfleuren. Maar dit zomersnoep is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens supergezond. 

Gezond, of toch niet?

Aardbeien bevatten zeer veel vitamine C en kalium, en daarnaast foliumzuur, vitamine B6 en magnesium. Ooit werden ze zelfs gebruikt als medicijn, omdat ze goed zouden zijn tegen jicht, angina, couperose, en nier- gal- en blaasstenen. Sommige mensen hebben echter pech; het eten van verse aardbeien veroorzaakt bij hen allergische reacties zoals luchtwegproblemen, pijn en jeuk van het verhemelte en/of huiduitslag. 

Gebruik je neus

Groot, volwassen fruit is niet per definitie rijp. Tijdens de rijping van fruit wordt zetmeel (complexe koolhydraten) door rijpingsenzymen omgezet in suiker (simpele koolhydraten). Fruit wordt dus zoeter naarmate het rijpingsproces vordert. Rijp fruit herken je van buitenaf meestal aan wel aan de kleur, geur en zachtheid ervan. Dat een groene banaan niet wel volwassen is, maar nog niet rijp, weten we allemaal wel. Maar hoe herken je dit bij ander fruit? Ga er niet uitgebreid in knijpen om de zachtheid te testen, maar vertrouw op je zintuigen, met name je neus! Geurloze sinaasappels, meloenen, perziken en aardbeien zijn niet rijp. Als het ruikt zoals je wil dat het smaakt, zit je goed! 

Bewaren

Leeg een bakje met aardbeien meteen na aankoop. Verwijder zachte en beschimmelde exemplaren voor ze de rest aansteken. Aardbeien bederven snel, daarom moeten ze niet te lang in de zon staan of op kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast blijven ze twee tot drie dagen goed, maar de verrukkelijke smaak raken ze door de kou voorgoed kwijt. Was aardbeien altijd pas vlak voor gebruik, met het kroontje er nog aan. Anders gaat er sap verloren, en dat zou zonde zijn. Bovendien, wat moet een zomerkoninkje nou zonder kroon?

Beeld: Svetlana Lukkienko/Shutterstocl.com

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 23 April 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl