Langzaam geroosterd buikspek, in combinatie met avocado, kuit en sinaasappelsaus. Of gelakt buikspek met pompoenstoemp en feta. Tegenwoordig staat er steeds vaker ouderwets buikspek op de menukaart. Hoe dit verfoeide stuk vlees speciaal werd.

Doordat buikspek in de Verenigde Staten zo populair is gaan de prijzen door het dak. De prijs van het deel van het varken waar dit spek van wordt gemaakt, is met 80 procent gestegen dit jaar, schrijft The Wall Street Journal. 

Ook in Nederland is de prijs gestegen volgens slager Dick Wever van Van Dalen Vleescentrale in Schagen. Al stijgt de prijs in Nederland niet zo hard als in de Verenigde Staten. Voorheen kostte een buik 8 euro, inmiddels betaal je zo'n 10 euro. Aan een varken zitten maar twee buiken, links en rechts. De prijs van een losse buik is gestegen. De minder gewaardeerde buik is zelfs relatief duurder geworden dan de luxere delen van het varken, de ham en de ribben.

Mensen gaan voor smaak

Buikspek is met een opmars bezig in Nederland, het wordt meer gekocht en meer gegeten. Mensen gaan weer voor smaak. Slow cooking is namelijk de trend, dat kan je terugzien in kookprogramma's zoals Masterchef. Vier uur garen op een lage temperatuur tussen de 80 en 100 graden Celsius, daarna heet afbakken en aflakken. Een goed stuk, vooral vet, vlees is een vereisde bij deze manier van koken. Zo'n stuk vlees geeft namelijk veel meer smaak.

Barbecues van duizenden euro's

De afgelopen jaren is er in Nederland een barbecuecultuur ontstaan. Er wordt vaker gekozen voor luxe barbecues van soms wel duizenden euro's, als vervanger van een roostertje boven een beetje houtskool. Kipspiesjes zien we ook steeds minder vaak voorbij komen. Grillmasters willen graag een goed, groot stuk vlees met veel smaak. En buikspek is hier een ideale kandidaad voor.

Jarenlang is er een taboe geweest op volvette producten en zeker ook dierlijke vetten, omdat die niet gezond zou zijn. Dit is allemaal begonnen in 1977. In de Verenigde Staten werd dat jaar een overheidsrichtlijn aangenomen waarin staat dat te veel vet slecht is voor je hart en cholesterol. Dit staat in het boek 'De Real Meal Revolutie' van de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Tim Noakes. Ook in Nederland is dit voedingsadvies aangenomen. Vet moet je mijden! Jarenlang moest vlees vooral heel mager zijn. De smaak deed er verder niet toe, als er maar geen vet aan zat.

Deze mening begint gelukkig te kantelen bij consumenten. Inmiddels worden er vooral onderzoeken gedaan naar zout en suiker in plaats van vet. 

 

Bron: rtlnieuws
Foto: ©Getty Images

- Publicatiedatum: 25 July 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl