Berichten over de veranderende consument en omvallende retailketens lijken aan de orde van de dag. Juist op deze momenten is het aan de lokale ondernemer zichzelf te onderscheiden. Aan hen de taak kansen te grijpen die op dit moment voor het oprapen liggen en zich te profileren als ‘local hero’s’, oftewel lokale helden.

Wat is een lokale held?

Bij het kleinbedrijf draait het om passie, vakmanschap en verbondenheid met de lokale omgeving. Een unieke kracht waar grote ketens en concerns vaak te massaal voor zijn. Door op deze pijlers te focussen, kunnen er onder de kleine ondernemers steeds meer lokale helden ontstaan. De lokale helden hebben namelijk kennis van hun producten en vak, weten wat de behoeftes zijn van hun klanten en springen hier moeiteloos op in. Nu de enorme muren van de grote retailers omvallen, is het aan de lokale ondernemer nu uit te blinken en zich zodanig te profileren.

Ook verschillende banken zoals de ABN Amro en ING signaleren de ‘local hero’-trend en spreken van een verschuiving waarbij kleine ondernemers zich sterk profileren en hun onderscheidend vermogen in de kijker spelen. Dit doen zij met behulp van hun gespecialiseerde assortiment, korte lijnen met leveranciers en klanten en hun flexibiliteit, met name omdat zij niet afhankelijk zijn van een vaak allesbepalend hoofdkantoor.

Aanpak

Aan deze lokale ondernemers de schone taak hun verhaal te vertellen, te laten zien dat zij voor persoonlijke aandacht staan. De zelfstandige winkelier kent de lokale markt als geen ander en heeft alle kennis in huis over hun doelgroep; voor welke trends zij gevoelig zijn en voor welke juist niet. Hierdoor stijgt de klanttevredenheid en herhaalaankopen zijn een logisch gevolg.

‘Lokaal’ staat voor traditioneel maar ook zeker voor innovatie. Authenticiteit en ambacht staan daarbij centraal. Naast ambachtelijke producten bieden de lokale ondernemers beleving voor de consument. En door de juiste kanalen op het gebied van marketing en winkelondersteuning in te zetten, kunnen ze het verhaal op een juiste manier over brengen. Hierdoor wordt de voorheen wellicht wat onopvallende kleine ondernemer, een echte lokale held waar de omgeving graag komt.

Versheld

Deze ontwikkelingen in de markt zijn met name interessant voor de speciaalzaken, juist omdat zij niet verbonden zijn aan een groot concern. Nog belangrijker; zij hebben specialistische kennis van hun product, winkel, klant en omgeving doordat zij midden in een lokale omgeving staan en zelf op de vloer rondlopen. Ze bieden dus persoonlijke aandacht én een verhaal. Deze ondernemers zijn hiermee zelf sterk in het zich profileren als lokale held.

Waar we een aantal jaar geleden de speciaalzaken zagen verdwijnen, ligt er nu dus een kans om zich te profileren en de rol als lokale held te benadrukken. De Versheld speelt in op deze trend gericht op de lokale versondernemers en wil hen ondersteunen in het zichzelf profileren als held; oftewel een lokale Versheld.

Benieuwd geworden naar de Versheld?

Volg hem of haar op Facebook via: www.facebook.com/versheld.

- Publicatiedatum: 24 February 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl