Nederlanders barbecueën steeds vaker en op meer verschillende plekken. Ook durven we meer nieuwe technieken te proberen. Harm Jan de BBQ man geeft tips en deelt de nieuwste feiten, weetjes en tips. Zo kopen we de barbecue steeds vaker online, is het vooral nog de man die de BBQ bestiert en doen we graag mee aan de (gezonde) slow-cooking trend. En, het is de zomer van de grill masters!

Hoe vaak slingert de Nederlander de BBQ aan? Bij welke temperatuur gaat de BBQ aan?  Wat zijn de nieuwste trends? En tips voor veilig barbecueën. Samen met Harm Jan de BBQ man zet beslist.nl de nieuwste BBQ feiten en trends op een rij. Bekijk deze weetjes in de BBQ infographic

‘We barbecueën niet alleen maar meer in de achtertuin. Maar ook in een park, op de boot, op de camping of op het balkon, aldus Harm Jan de BBQ man. Al jaren neemt de populariteit van BBQ-en toe in Nederland. Ook dit jaar is de online populariteit van barbecues en accessoires gegroeid meldt online winkelcentrum beslist.nl. 

Populairder dan ooit 

Barbecueën wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Consumenten kopen hun barbecues en toebehoren steeds vaker op internet. Beslist.nl ziet de online vraag en de diversiteit van het aanbod ook dit jaar stijgen. Jaarlijks zoeken meer dan een half miljoen consumenten naar barbecues op het online winkelcentrum. De vraag piekt dit jaar in mei en juni. De piek in mei is waarschijnlijk veroorzaakt door de mooie dagen in mei. 

Online interesse in barbecueën in Nederland (bron: GoogleTrends)

De BBQ is van de man

91% van de BBQ momenten staat de man achter de BBQ. De barbecue is een populair Vaderdagcadeau, maakt beslist.nl op uit zijn cijfers. Jaarlijks is er een duidelijke piek te zien in de belangstelling voor barbecues in de twee weken voorafgaand aan Vaderdag. Het aantal zoekopdrachten naar barbecues stijgt dan tot wel 20%. Nederland viert Vaderdag op zondag 18 juni 2017.  

Veiligheid boven alles

We barbecueën niet alleen meer in de achtertuin. Ook de parken, campings  en boten zijn plekken waar de Nederlander het vuur aanstookt. Veilig barbecueën wordt daarom steeds belangrijker. Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks langere tijd worden opgenomen in een brandwondencentrum is 10% gerelateerd aan vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus.

Tips: 
•    Gebruik nooit spiritus en (was) benzine om een BBQ aan te steken. Gebruik hiervoor aanmaakblokjes in combinatie met een starter
•    Ga nooit lopen met een BBQ waarin de kolen nog branden/gloeien
•    Pas op met spelende kinderen in de buurt van een BBQ
•    Hou een emmer water of zand in de buurt van je BBQ

Gezond BBQ’en wordt steeds belangrijker. Dit kun je niet alleen doen door goede (biologische) producten op de BBQ te maken, maar ook door indirect in plaats van direct te BBQ’en. Dat betekent dus naast het vuur je producten bereiden, en niet direct boven de vlammen. Hierdoor vallen de vetten niet in de hittebron en krijg je geen vetvlammen die schadelijke stoffen genereren.

Grillmasters staan op

Het barbecueën lijkt steeds verder te professionaliseren. Houtskoolbarbecues krijgen vaker de voorkeur boven gas- en elektrische-barbecues, zo signaleert beslist.nl. Grillen op houtskool wordt gezien als de meest authentieke barbecuemethode, met de beste barbecuesmaak en -beleving. Grillmasters gebruiken ook steeds vaker handige barbecue-accessoires waaronder brikettenstarters, barbecueschorten en thermometers, om de temperatuur van het vlees in de gaten te houden. 

Smoken, het nieuwe grillen

Slow Cooking is helemaal hot. Langzaam garen op een lage temperatuur. De kunst is dan om je BBQ op een zo’n constant temperatuur mogelijk te houden. Hier moet je wel de tijd voor nemen. Grillmasters tonen veel interesse in robuuste smoker barbecues. Dit is een typisch Amerikaanse barbecue, waarin het vlees langzaam wordt gerookt. Ook de kamado barbecue is in trek. Dit is een keramische barbecue, gebaseerd op de ruim 3000 jaar oude Aziatische ‘kamado’ kleiovens. Keramiek is een warmte vast materiaal, dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de barbecue nauwkeurig kan worden geregeld. De kamado-barbecue wordt veel gebruikt door chef-koks in professionele keukens. 

Top 10 barbecuetypen (bron: beslist.nl)
1)    Houtskoolbarbecues
2)    Gasbarbecues
3)    Kamado barbecues
4)    Buitenkeukens
5)    Smoker barbecues
6)    Skottelbraais
7)    Tafelbarbecues
8)    Rookovens
9)    Dutch ovens
10)    Balkonbarbecues

De populairste merken:
1.    Weber
2.    Buschbeck
3.    Barbecook
4.    Campinaz
5.    Boretti
6.    NIEUWKOMER in BBQ land: Outdoor Chef

https://www.beslist.nl/info/bbq_feiten.html

©beslist.nl

- Publicatiedatum: 25 July 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl