Bloedsinaasappel
De bloedsinaasappel is bekend onder verschillende namen als: wijnsinaasappel of wijnappelsie, bloedappelsien. De vrucht is binnenin rood. De bloedsinaasappel ontstond in het Middellandse Zeegebied rond 1850. Bloedsinaasappels worden tegenwoordig hoofdzakelijk geteeld in Italië, Spanje en Israël.
Er bestaan twee hoofdsoorten, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood). Van deze typen bestaan weer verschillende rassen. Het lijkt wel of de bloedsinaasappel echt 'bloedt' als je hem opensnijdt. Het sap heeft bij het persen namelijk veel weg van bloed of wijn. De smaak is wat minder zoet dan de gewone sinaasappel. Fris-zuur is de beste omschrijving.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
205 KJ, 49 kcal 3.1 gr 0.1 mgr 44.7 gr 1 mgr 11 mgr 43 mgr 23 mgr 166 mgr 1.3 gr 2.5 gr 59.1 mgr |
Bewaartips
Bloedsinaasappels blijven, op een temperatuur van ongeveer 12 °C, met gemak een paar weken lekker. Leg ze niet in een koelkast vanwege de sterke geur.
Toepassingen
♦ Toepasbaar in allerlei gerechten. Warm of koud. Stoofpotten.
♦ Prima voor sinaasappelsap.
♦ Door een fruitsalade.
♦ Uit het handje
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |