21-september-2021 |
Aki of ackee

Aki of ackee

De aki, verwant aan de lychee, is de vrucht van een tot 25 meter hoge, groenblijvende boom met een korte stam. De vruchten groeien in grote trossen. De peervormige vrucht kan gemakkelijk 11 - 13 cm lang worden. De kleur is geel tot felrood. De smaak is nootachtig. 

Als de vrucht rijp is splijt deze open en laat drie kamers met drie glanzende, zwarte zaden en drie vlezige, bleekgele zaadmantels zien. De zaden en onrijpe zaadmantels zijn giftig (hypoglycine) en kunnen dodelijk zijn.

De aki komt oorspronkelijk uit tropisch West-Afrika en is daar een populair gewas. De plant werd naar Jamaica gebracht om als voedsel voor de slaven te dienen. Men kweekt de plant veel in het Caribisch gebied en op Jamaica is het de nationale vrucht. 

Kooptips

In Nederland wordt de vrucht vrijwel alleen ingeblikt aangeboden in toko's.

Consumptie

Alleen volrijpe zaadmantels zijn na het opensplijten eetbaar. Let op! Uiteraard zonder schil en zaad en pas nadat de vrucht vanzelf is opengespleten. Ze hebben een nootachtige smaak. 

Toepassingen

♦ Koken
♦ Bakken in boter of olie
♦ Te gebruiken in vlees- en visgerechten en in soepen en sauzen. 

 

Terug naar boven