21-september-2021 |
Atemoya

Atemoya

Foto: Produce Market

De atemoya is begin 1900 in Florida onstaan als een kruising tussen de cherimoya en de zoetzak. De vruchten zijn circa 10 cm breed en lang en hebben de vorm van een hart. De schil is bezet met hobbelige uitsteeksels. Het vruchtvlees is roomwit en vast van structuur. De smaak is heel aromatisch en neigt naar zoetzuur.  Alle voeding zit in de pulp.

De vrucht wordt gekweekt in de tropische en subtropische gebieden van Amerika en het Caribisch gebied. Ook komt hij voor in sommige gebieden van het zuiden van de Verenigde Staten en Australië. De vrucht komt voor onder verschillende namen: In de Filippijnen 'atis', in Thailand 'Noi-Na' en in het Midden-Oosten 'Achta. De atemoya heeft in sommige culturen helende eigenschappen, zoet en aromatisch hebrosa.

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Magnesium
Vet
Vezels
Vitamine C

94 kcal
1.07 - 1.4  gr
0.3 mgr
24.0 gr
4 - 5 mgr
17 mgr
32 mgr
0.4 - 0.6  gr
2.5 gr
ruim voorhanden

 

Bewaartips

Atemoya's kun je gemakkelijk 3 weken bewaren op een koele, goed geventileerde plaats tussen de 18 - 25 °C. 

Toepassingen

♦ Snijd de vrucht door de helft of in vieren
♦ Gebruik de plakjes of blokjes in fruitgerechten of -salades
♦ Geserveerd als dessert
♦ Het vruchtvlees is een prima smaakmaker voor ijs, milkshakes en smoothies
♦ Het vruchtvlees wordt ook wel toegevoegd aan frisdranken

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland              

In Australië april tot mei. In Florida augustus tot oktober

 

Terug naar boven