Atemoya
Foto: Produce Market
De atemoya is begin 1900 in Florida onstaan als een kruising tussen de cherimoya en de zoetzak. De vruchten zijn circa 10 cm breed en lang en hebben de vorm van een hart. De schil is bezet met hobbelige uitsteeksels. Het vruchtvlees is roomwit en vast van structuur. De smaak is heel aromatisch en neigt naar zoetzuur. Alle voeding zit in de pulp.
De vrucht wordt gekweekt in de tropische en subtropische gebieden van Amerika en het Caribisch gebied. Ook komt hij voor in sommige gebieden van het zuiden van de Verenigde Staten en Australië. De vrucht komt voor onder verschillende namen: In de Filippijnen 'atis', in Thailand 'Noi-Na' en in het Midden-Oosten 'Achta. De atemoya heeft in sommige culturen helende eigenschappen, zoet en aromatisch hebrosa.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
94 kcal 1.07 - 1.4 gr 0.3 mgr 24.0 gr 4 - 5 mgr 17 mgr 32 mgr 0.4 - 0.6 gr 2.5 gr ruim voorhanden |
Bewaartips
Atemoya's kun je gemakkelijk 3 weken bewaren op een koele, goed geventileerde plaats tussen de 18 - 25 °C.
Toepassingen
♦ Snijd de vrucht door de helft of in vieren
♦ Gebruik de plakjes of blokjes in fruitgerechten of -salades
♦ Geserveerd als dessert
♦ Het vruchtvlees is een prima smaakmaker voor ijs, milkshakes en smoothies
♦ Het vruchtvlees wordt ook wel toegevoegd aan frisdranken
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
In Australië april tot mei. In Florida augustus tot oktober