Babaco
De babaco of chamburo is verwant aan de echte papaja (Carica papaya). De vrucht is afkomstig uit de Andes in het Noordwesten van Zuid-Amerika. De vruchten groeien in trossen rechtstreeks aan de stam net onder de groene bladeren. De babaco heeft een lengte van ongeveer 20 - 30 centimeter en is cilindervormig. De doorsnede kan circa 12 cm worden. De vrucht is groen van kleur en wordt naarmate ze rijper wordt geel. Het vruchtvlees is sappig en heeft eveneens een gele kleur. De vrucht bevat geen zaden. De smaak is zoetzuur en heeft wel wat weg van aardbeien en meloen.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
150 KJ, 36 Kcal |
Kooptips
Let op onbeschadigde vruchten.
Bewaartips
Rijpe babaco's zijn enkele dagen te bewaren op een koele plaats (12 °C), maar liever niet in de koeling. Onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur.
Toepassingen
♦ Uit het vuistje
♦ Babacosap is in de landen van herkomst een geliefde drank
Bereiding
Een babaco geeft geen afval, aangezien hij met schil en al kan worden geconsumeerd.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |