Carambola
Een andere naam voor carambola is 'stervrucht of sterappel' vanwege de gelijkenis op een ster wanneer je de vrucht doorsnijdt. Het vruchtvlees is doorschijnend geel en bevat een enkel zwart pitje. De vrucht is varieert van 9 - 15 cm grootte is stevig en heel sappig. De smaak is zoetzuur en fris. Carambola's worden geïmporteerd uit Maleisië, Afrika en Brazilië. De vruchten uit Brazilië is wat kleiner en heeft een licht groenige kleur. Hij is ook wat zuurder dan de geelgroene en veel zoetere carambola uit de andere landen.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
155 KJ, 37 kcal |
Kooptips
Koop alleen rijpe carambola's want ze rijpen slecht na. Onrijpe vruchten zijn groengeel behalve de vrucht uit Brazilië die is groenig zoals reeds gezegd.
Bewaartips
Als de carambola rijp is kan hij ruim een week in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Niet langer. Buiten de koelkast is de vrucht, op een koele plek (minimaal 12ºC), maximaal een week houdbaar. Bewaar ze niet te koud, daar kunnen ze niet tegen.
Toepassingen
♦ Een prachtige garnering op salades en vleeswarenschotels.
♦ In de bowl.
♦ In een vruchtensalade.
♦ Heerlijk in een glas witte wijn.
♦ In jam, chutney en compote.
♦ In een frisdrank.
♦ Als garnering bij visgerechten.
Bereiding
Was de vrucht voor het gebruik. Je hoeft de vrucht niet te schillen. Snijd ze overdwars in dunne plakjes. De vrucht is rauw te eten. De schil kan echter spijsverteringsproblemen geven. Het uiteinde van de carambola wegsnijden. Die is bitter.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |