Feijoa
Foto: Wikipedia Hort Research
De feijoa of ananasguave is een ei- peervormige vrucht, bleekgroen of geelgroen en 4 tot 8 centimeter groot. De vrucht komt oorspronkelijk uit Brazilië. Aan de basis is de bloemkelk blijven zitten als een soort kroontje. Het vruchtvlees is wit met een doorschijnend midden, korrelig en sappig. Het vruchtvlees ruikt naar ananas en smaakt zoetzurig. De vrucht bevat, normaal gesproken, 20 tot 40 en soms zelfs meer dan 100 kleine, langwerpige zaden. De feijoa groeit in een subtropisch klimaat met een lage luchtvochtigheid.
Ontkiemen gebeurt binnen 3 weken. De bloeitijd verschilt per gebied. In Uruguay is dat in november, eind april in het noorden van Florida (VS), in mei in Californië (VS), begin juni in San Francisco (VS) en in juli in Engeland. De oogst van de vruchten vindt in Californië 4½ tot 6 maanden nadat de bloemen zijn verschenen, terwijl dat in San Francisco 5½ tot 7 maanden is. In Nieuw-Zeeland komen de vruchten van begin februari tot mei.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
317 KJ, 75 kcal 2.6 gr 0.3 mgr 2 mgr 18 mgr 5.3 gr 228 mgr |
Bewaartips
Sla de feijoa koel op en de vrucht is zeker een maand houdbaar.
Toepassingen
♦ Geschikt als handfruit
♦ Lekker in fruitsalades
♦ Geschikt om te gebruiken in taarten en koeken
♦ Te gebruiken voor marmelade en chutney
♦ Basis voor vruchtenwijn
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |