21-september-2021 |
Mango

Mango

De mango komt oorspronkelijk uit de Himalaya. Een mango is een steenvrucht, vanwege de grote pit die stevig aan het vruchtvlees vast zit. De vrucht heeft een volle maar wel frisse aromatische smaak met een zoete geur. Na de banaan is de mango de belangrijkste vrucht uit de tropen. Daarnaast is de mango ook goed voor de gezondheid. De mango is namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. 

Variant: Bauno

De bauno of binjai is een weinig bekende verwant van de mango (Mangifera indica). De vruchten hebben een langwerpig wat , eivormig model en zijn geel of licht bruin gekleurd. Het sappige, zachte vruchtvlees is wit van kleur en smaakt zoetig en fruitig. In tegenstelling tot de mango is het vruchtvlees niet vezelig. De vruchten kun je uit het handje eten of gebruiken als basis voor frisdranken. Je kunt de vruchten ook inmaken. Onrijpe vruchten irriteren de slijmvliezen dus die kun je maar beter niet eten. 

Voedingswaarde van de mango per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels
Suikers

272 KJ, 65 kcal
0.5 gr
0.1 mgr
17 gr
5.0 mgr
12.0 mgr
36.0 mgr
0.3 gr
1.5 gr
12.2 gr

Kooptips

Aan de schil kan men niet goed zien of de vrucht rijp is. Een mango kan namelijk veel verschillende kleuren schil hebben. Wij zijn vooral bekend met de gemixte schil van rood, geel en groen. Een mango kan echter ook volledig groen, oranje, rood of bont gekleurd zijn. Als er zwarte vlekken op de schil zitten is de mango niet meer goed. Daarnaast moet de schil glanzend zijn. Voor de zekerheid kan men ook ruiken aan de mango. Als de mango zoet en exotisch smaakt, is deze goed rijp.

Bewaartips

Een volledig rijpe mango dient snel opgegeten te worden, omdat een te rijpe mango geen lekkere smaak meer zal hebben. Mango's beschadigen bij temperatuur onder de 13 graden, leg ze dus in een fruitmand, niet in de koelkast. 

Toepassingen

♦ Heerlijk uit de hand.
♦ Lekker in fruitsalades.
♦ Fris bijgerecht bij kruidige (kerrie)gerechten. 
♦ Gepureerd in ijs en sorbets.
♦ Lekker bij gerookt vlees.
♦ Een meesterlijk combinatie met Parmaham.
♦ In fruitsapjes.

Bereiding

Snijd de mango, zo dicht mogelijk langs de pit, over de lengte in drie helften. In het middelste stuk zit de pit die zich nu gemakkelijk laat verwijderen. Van de overige stukken haal je de schil ook gemakkelijk weg. 

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven