Vijgen
De meeste vijgen komen uit het Middellandse Zeegebied met name uit Turkije. Wanneer er al Nederlandse vijgen zijn dan koop je die alleen in augustus en september. Varianten zijn er volop. Van groen, wit, geel rood tot bijna zwart. Elk heeft zijn eigen smaak.
Kooptips
Mooie vijgen hebben een zachte schil. Harde schillen geven aan dat ze niet echt vers meer zijn.
Bewaartips
Bewaar vijgen buiten de koelkast. Laat ze niet te lang liggen. Eet ze na aankoop snel op.
Toepassingen
♦ Druppel wat balsamico op een vijg en rol ze in een plak rauwe ham.
♦ Omwikkeld met bacon grille in de pan of op de barbecue.
♦ Pureer ze en maak er ijs van.
♦ Maak een kaasplankje met verse vijgen en verschillende noten.
♦ Serveren met Griekse yoghurt en honing.
♦ Combineren met geitenkaas of gorgonzola.
Bereiding
Als de vijgen heel vers zijn kun je ze zelfs met schil en al opeten. Zo niet dan was je de vijgen voorzichtig onder de kraan. Houd de schil heel. Zo voorkom je dat er water in de vrucht komt waardoor de smaak achteruit gaat. Snijd vervolgens de vijg in parten en trek je de schil er af.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |