21-september-2021 |
Aardkers

Aardkers

Oorspronkelijk komt de aardkers of tomatillo uit Amerika en Mexico. De plant wordt hoofdzakelijk gekweekt in het zuiden van de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Oost- en  Zuid-Afrika, India, Oost-Azië en Australië. De aardkers is een plant die ongeveer 1.8 meter hoog wordt. De plant zelf is eetbaar en de kleuren van de bes variëren van groen, geel, een beetje rood tot blauw of violet. Het vruchtvlees is wat zoet-zurig. De aardkers wordt door haar vorm vaak als sierobject gebruikt. De plant behoort in Nederland eigenlijk tot de zogenaamde 'vergeten groenten'. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vet
Vezels
Vitamine C


0,79 gr
1.4 mgr
5.8 gr
0.4 mgr
10.9 mgr
0.6 gr
2 gr
 

Kooptips

De grootste aanvoer is van juni tot januari. Let op verse en onbeschadigde vruchten.

Bewaartips

Drie tot vier dagen bewaren op een liefst koele plek buiten de koelkast

Toepassingen

♦ Serveren als fruit
♦ Verwerken in de bekende Mexicaanse saus salsa verda
♦ Meebakken met vlees
♦ Toevoegen aan een soep
♦ Verwerken in salades
♦ Lekker in een marmelade
 

Bereiding

Alle vormen van bereiding zijn mogelijk

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland

 

 

Terug naar boven