Aardkers
Oorspronkelijk komt de aardkers of tomatillo uit Amerika en Mexico. De plant wordt hoofdzakelijk gekweekt in het zuiden van de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Oost- en Zuid-Afrika, India, Oost-Azië en Australië. De aardkers is een plant die ongeveer 1.8 meter hoog wordt. De plant zelf is eetbaar en de kleuren van de bes variëren van groen, geel, een beetje rood tot blauw of violet. Het vruchtvlees is wat zoet-zurig. De aardkers wordt door haar vorm vaak als sierobject gebruikt. De plant behoort in Nederland eigenlijk tot de zogenaamde 'vergeten groenten'.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
|
Kooptips
De grootste aanvoer is van juni tot januari. Let op verse en onbeschadigde vruchten.
Bewaartips
Drie tot vier dagen bewaren op een liefst koele plek buiten de koelkast
Toepassingen
♦ Serveren als fruit
♦ Verwerken in de bekende Mexicaanse saus salsa verda
♦ Meebakken met vlees
♦ Toevoegen aan een soep
♦ Verwerken in salades
♦ Lekker in een marmelade
Bereiding
Alle vormen van bereiding zijn mogelijk
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |