Loquat
Foto: Health benefit times.com
De loquat, neffel of Japanse (wol)mispelis een vrucht van een hoge boom uit de rozenfamilie. In Turkije worden ze “Yeni Dünya”, wat “Nieuwe Wereld” betekent, of Maltese pruimen genoemd. De plant komt van nature uit het Zuidoosten van China en Japan, maar wordt tegenwoordig in de warmere gebieden gekweekt. De eivormige, oranje vrucht is 3 tot 8 bij 2 tot 5 centimeter groot. Onder de oranje schil zit sappig, aromatische, zoetzure vruchtvlees wat qua smaak wel wat weg heeft van een abrikoos. In de vrucht zitten grote, ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vrucht wordt in Nederland vaak alleen in Turkse groentewinkels aangeboden
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
168 kcal |
Bewaartips
De loquet is bij kamertemperatuur ongeveer 10 dagen houdbaar. Goed gekoeld echter tot 2 maand.
Toepassingen
♦ Eten als vers fruit
♦ Prima in te blikken (China en Taiwan)
♦ In fruitsalades
♦ Geschikt voor vruchtensappen
♦ Als compote en jam
♦ Geschikt voor vruchten-ijs.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |