21-september-2021 |
Loquat

Loquat

Foto: Health benefit times.com 

De loquat, neffel of Japanse (wol)mispelis een vrucht van een hoge boom uit de rozenfamilie. In Turkije worden ze “Yeni Dünya”, wat “Nieuwe Wereld” betekent, of Maltese pruimen genoemd. De plant komt van nature uit het Zuidoosten van China en Japan, maar wordt tegenwoordig in de warmere gebieden gekweekt. De eivormige, oranje vrucht is 3 tot 8 bij 2 tot 5 centimeter groot. Onder de oranje schil zit  sappig, aromatische, zoetzure vruchtvlees wat qua smaak wel wat weg heeft van een abrikoos. In de vrucht zitten grote, ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vrucht wordt in Nederland vaak alleen in Turkse groentewinkels aangeboden

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Calcium
Vitamine C

168 kcal
1.4 gr
1.4 mgr
70 mgr
3 mgr 

Bewaartips

De loquet is bij kamertemperatuur ongeveer 10 dagen houdbaar. Goed gekoeld echter tot 2 maand.
 

Toepassingen

♦ Eten als vers fruit
♦ Prima in te blikken (China en Taiwan)
♦ In fruitsalades
♦ Geschikt voor vruchtensappen
♦ Als compote en jam
♦ Geschikt voor vruchten-ijs.


♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland





 

 

Terug naar boven