19-december-2016 | Door: Gerhard Kwak
Garneren met groente en fruit

Garneren met groente en fruit

Volop keuze uit decoratieve groenten en fruit

• Was de materialen altijd grondig.
• Laat de producten goed uitlekken of wikkel ze in aluminiumfolie.
• Zorg ervoor dat alle gebruikte materialen eetbaar zijn.
• Kombineer op de goede manier. Smaken moeten elkaar versterken niet afbreken.
• Stem de soort fruit altijd af op de aanwezige soorten worst, vleeswaren of salades.

Een komkommer is stevig en laat zich dus goed bewerken. Je kunt er plakjes blokjes en reepjes van snijden die het decoratief goed doen op een schotel.

Met een dunschiller of een scherp mes kun je heel lange dunne repen van een verse komkommer snijden die uitstekend geschikt zijn om krullen van te maken.

De komkommer wordt in stukken gesneden en aan de bovenkant wat uitgehold. Bij deze bakjes zijn de zijkanten gecanneleerd (uitgegutst).

Plakken komkommer zijn uitstekend te gebruiken in combinatie met andere groenten en geven zo de mooiste garneringen.

Een over de lengte uitgegutste komkommer kun je in mooie plakken snijden zodat je prima houdbaar garneermateriaal overhoudt.

Alle soorten uien lenen zich voor het maken van snippers, uienringen en bloemen.

Het garneren met fruit is een Chinese kunstvorm die we in Nederland vrijwel niet beoefenen. Het is de hoge school van garneerwerk.

Snijd een rode ui in vier grote stukken van boven naar beneden. Trek de lagen uit elkaar en stapel ze op als bladen van een bloem.

Door een stevige ui kruislings meermaals bijna tot op de onderkant door te snijden maak je een mooie bloemwanneer je de bladen voorzichtig uit elkaar trekt.

Meerdere lange repen dun gesneden wortel worden op speelse manier gevouwen en komen op een bedje van peterselie tot leven als een wortelbloem.

Neem een dik deel van de wortel en snijd daar langs de zijkant wat dikker plakken af die je onder aan vast laat zitten. Snij rondom naar het hart van de wortel. Wanneer je het ingesneden stuk in koud water legt gaan de blaadjes naar buiten uit staan.

Een bananenbootje kan ook gevuld worden met plakjes opgerolde vleeswaren.

Bosbesje doen het altijd goed. Zeker op een bedje van groen.

Zo simpel kun je met een meloen omgaan. Versieren en uithollen.

Een mandje boordevol vruchtjes, salade of plakjes worst doet het goed op een buffetje.

Zo eenvoudig versier je een appel.

Door het kunstig snijden van de appel maak je de mooiste figuren. Hier een Kwak.

Een halve mango wordt ruitvormig ingesneden en vervolgens vanaf de onderkant naar buiten gedrukt met bovenstaand effect.

Schil een sinaasappel in één keer helemaal af zonder de schil te breken. Rol deze daarna op.

Rolletjes schil van een sinaasappel of citroen vastgezet op een hele vrucht geven de mooiste effecten.

Vruchtenspiesjes van banaan en aardbei. Niet alleen lekker voor kinderen.

Een komkommerkroko is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Het kost ven tijd, maar dan heb je een kinderdecoratie bij uitstek.

Rauwe uienringen kun je heel eenvoudig bestuiven met verschillende kruiden. Vooral paprika geeft een mooi effect. Pas op dat de kruiding past bij de vleeswaren die je decoreert.

Met behulp van een speciaal mesje het 'canneleermesje' is een sinaasappel, citroen of komkommer mooi te decoreren.

Door de schil van een sinaasappel ondiep in te snijden tot bijna onderaan kun je deze daarna lospellen tot een bloem.

Dit sinaasappelmandje is gemakkelijk uit te snijden en kan gevuld worden met kleine plakjes worst of vleeswaar.

Stapel plakken van verschillende verse vruchten op elkaar en maak je zo een nieuwe smakelijke decoratie.

Julienne gesneden groente kun je vrijwel overal bij garneren. Ze geven een speels effect aan een schotel of salade.

Een halve paprika laat zich heel gemakkelijk vullen met allerlei verschillende groenten.

Grote ananasparten zijn het mooist als je de decoratieve schil laat zitten. Reinig de ananas wel alvorens hem in stukken te snijden.

Hol een tomaat uit en vul hem met een salade naar keuze. Ook zijn ze heel geschikt voor een sterk smakende vulling zoals hier garnalen.

Met een scherp puntig mesje steek je een radijs overdwars door tot in het hart. Doe dat rondom de hele radijs en trek hem daarna uit elkaar.

Met een canneleermesje snijdt je dunne streepjes uit een radijs en je houdt een prachtige decoratie over.

Door een radijsje bijna tot onderaan door te snijden maak je een mooi bloemetje dat zich vanzelf opent wanneer je het in ijskoud water legt.

Plakken gesneden wortel blijven goed houdbaar op een schotel en hebben van nature al een decoratieve tekening.

Snijd een tomaat open in plakken. Laat de onderkant van de plakken aan elkaar zitten. Steek er daarna een plak komkommer in.

Datzelfde kun je doen met plakken kaas. Eventueel kun je de tomaat nog even gratineren. Dat geeft weer een heel ander effect.

Op grote schotels leg je een hele tros, op kleine een deel van de tros. Druiven zijn ook geschikt om aan mini-spiesjes te rijgen.

Allerlei soorten fruit kunnen uitstekend gecombineerd worden op een saté pen of een metalen spies. Lekker.

Fruit kan ook geserveerd worden in een fruitcoupe. Deze kan heel goed als kop op een schotel geplaatst worden.

Met een scherp puntig mesje maak je heel gemakkelijk een meloenmandje. Steek het mesje vanaf de zijkant door tot het hart van de meloen. Herhaal dat rondom. Trek de stukken uit elkaar en hol ze uit.

Meloenen zijn bij uitstek geschikt als basis voor verschillende spiesen of bloemgarneringen van vleeswaren. Vaak worden ze op de schotel in aluminiumfolie gewikkeld.

Van de ramboetan hoef je alleen maar een deel van de schil weg te snijden met bovenstaand effect.

Een gewone tros druiven heeft geen verdere decoratie nodig. Gebruik hem alleen op schotels die groot genoeg zijn. Anders zijn de verhoudingen zoek.

Deze appelgarnering maak je door met een scherp mesje steeds weer een iets groter partje uit de zijkant van een appel te snijden. Na het snijden plaats je de partjes uitgeschoven terug.

Decoratieve groenten en bodembedekkers

Gebruik groentedecoraties spaarzaam. Het is niet de bedoeling dat een hele schotel wordt bedolven door alle mogelijke zaken die het product bedekken. Daar komt nog bij dat onderstaande decoraties vaak ook een heel eigen smaak en geur hebben die zeker niet overal bij passen.

Bladgroenten die als bodem of als extra decoratie worden gebruikt kunnen na het reinigen en afspoelen al snel verleppen. Dat kan een klein beetje worden tegen gegaan wanneer je tijdens het spoelen van de groente een heel klein scheutje olijfolie aan het water toegevoegd. Het olielaagje dat dan op het blad ontstaat beschermt de sla wat langer.

Tuinkers

Mint

Krulpeterselie

Avocado

Lollo bionda

Rozemarijn

Dille

Bladpeterselie

Bodembedekkers

Lollo rosso

Stevige bodembedekker bij alle mogelijke schotels. Vooral de stevigheid is belangrijk wanneer schotels in het voren worden gemaakt.

Boerenkool

Een prachtige garnering die door de slager ook vaak in de toonbank wordt gebruikt. Boerenkool is ook heel decoratief op stamppot-buffetten en boerenschotels.

Sla

Stevige bodembedekker bij alle mogelijke schotels. Vooral de stevigheid is belangrijk wanneer schotels in het voren worden gemaakt.

IJsbergsla

Harde en stevige sla die bijzonder geschikt is voor het verwerken als schotelbedekker. De stevigheid is nog beter dan bij gewone sla.

Volop keuze uit decoratieve groenten en fruit

• Was de materialen altijd grondig.
• Laat de producten goed uitlekken of wikkel ze in aluminiumfolie.
• Zorg ervoor dat alle gebruikte materialen eetbaar zijn.
• Kombineer op de goede manier. Smaken moeten elkaar versterken niet afbreken.
• Stem de soort fruit altijd af op de aanwezige soorten worst, vleeswaren of salades.

Allerlei plakjes

Terug naar boven