Foto: Duitse Gruetzwurst

Van oorsprong zijn de worsten waarin bloed is verwerkt afkomstig vanuit de huisslachting. Van de slacht mocht immers niets verloren gaan. Het bloed werd opgevangen en toegevoegd aan de restanten van het varken die niet in het geheel verwerkt konden worden. Denk hierbij aan het zwoerd (varkensvel) en de losse snippers en stukjes vlees en vet die overbleven na de verwerking tot hammen en stukken spek. Het aanwezige zwoerd zorgt door de natuurlijke bindkracht voor het onderlinge verband van de grondstoffen. Bloedworst was slecht houdbaar en werd meestal meteen gegeten. Ook nu geldt dat je bloedworst beter niet te lang moet bewaren. 

Bloedworsten zijn geen echt groot artikel in Nederland. Eigenlijk zijn de enige toppers de varianten van bakbloedworst die in de winter gegeten worden. Met name in het Oosten van ons land. In het buitenland daarin tegen is bloedworst in vele varianten aanwezig en wordt vaak geconsumeerd. 

- Publicatiedatum: 27 February 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Zwarte pens of bloedbeuling

Deze bloedworstvariant bestaat uit varkensbloed, kinnebakspek van het varken, melk of room en zwoerd. Het worstdeeg wordt gekruid met peper,...

West-Vlaamse bloeling

De originele West-Vlaamse bloeling is een bloedworst die dik smeerbaar is. De worst heeft de basis van een bloedworst, die tijdens de productie...

Tra-gyuma

Een bloedworst gemaakt van Yak- of schapenvlees, -vet, -spek en bloed. Als vulling worden rijst of gerst gebruikt. De worst zit in de eigen darm...

Tongpastei

Een variant gemaakt van vrijwel de zelfde grondstoffen als de tongenworst. Alleen varkenkopvlees wordt vaak toegevoegd. Ook is de snit (de mate...

Tongkaas

Een variant op de bekende tongenworst. Varkensbloed, zwoerd, rugspek en varkenstongen vormen de basis voor de moderne variant van de ouderwetse...

Tongeworst (natuurdarm)

Varkensbloed, zwoerd* , rugspek en varkenstongen vormen de grondstoffen van de ouderwetse tongenworst. Het deeg, de spekjes en de gekookte...

Tongeworst

De grondstoffen van deze tongeworst zijn identiek aan bovenstaande variant evenals de bewerking. Alleen wordt bij dit product een kunstdarm...

Tollatschen

Een bloedworstvariant die is te vergelijken met de Engelse black pudding (zwarte pudding). De worst wordt gemaakt van varkensnekvlees,...

Thüringer Rotwurst

De worst bestaat uit mager varkensvlees, stevig spek, zwoerd en varkensbloed. De smaak ontstaat door het gebruik van zout, peper, tijm, majoraan...

Sortepølse

Spek, voorgegaarde spekblokjes, varkensvet, kaantjes, bouillon en meer dan 40% varkensbloed vormen, naast meelsoorten als boekweitmeel of...

Snijbloedworst

De worst is samengesteld uit varkensbloed, zwoerd en rugspek. De kruiding bestaat uit: zwarte peper, piment, majoraan en eventueel kruidnagel....

Sjol of snol

Naast de gewone zwarte pensen wordt in de Denderstreek ook nog een dikke bloedworst bereid. Voor de worst wordt 60% varkensschouder, 10%...

Sjol

De Sjol of Snol is een dikke bloeworst uit de Denderstreek in België. De benaming kan per streek verschillen. De worst bestaat voor 60% uit...

Sint-Antoniusbeuling

De term “beuling” verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er Sint-Antonius, de patroonheilige van...

Roter Schwartenmagen

Een worst gemaakt van varkenskopvlees, nekvlees, zwoerd, spek en bloed. Het deeg is wat grover van structuur en wordt op smaak gebracht met...

Nierbrood

nierbrood of nierkaas Een met varkensrugspek belegde vorm wordt gevuld met een deeg van varkensbloed, zwoerd, rugspek en gekookte...

Mustamakkara

Het woord betekent letterlijk 'bloedworst'. De worst wordt gemaakt door varkensbloed te vermengen met varkensvlees en roggemeel....

Morcilla Serrana

Ringetje Morcilla Serrana. De Iberico-versie van de traditionele morcilla maar gekruid met heel veel paprika en knoflook.  ...

Morcilla de Aros

Een bekende variant gekruid met kruidnagel, kaneel en anijs. In combinatie met noten of pijnboompitten. • Bij alle...

Morcilla Asturiana

In vrijwel alle regio's van Spanje komt deze worstsoort voor in verschillende samenstellingen. Ze zijn naar believen van de worstmaker grof...

Möpkenbrot

Het Möpkenbrot is te vergelijken met de Limburgse bloedbalkenbrij en de Engelse blackpudding. Ook bij deze worst wordt varkenskopvlees,...

Leberrotwurst

De leberrotwurst is een variant op de bovenstaande Thüringer Rotwurst. het gegaarde kopvlees, zwoerd, varkensbloed, hamspek en de rijkelijk...

Korean sundae

Van deze in Azië alom bekende worst weet eigenlijk niemand wanneer deze is ontstaan. Hij is er in talrijke varianten. Het deeg bestaat uit...

Kiszka kaszana gryczana

Een bloedworst variant die wordt gemaakt van het vlees van varkenskoppen, longen, wangen, lever, zwoerd vetkaantjes, ongezouten bloed en...

Kaszanka

Deze originele Poolse bloedworst die ook onder de naam 'kiszka' verkrijgbaar is bestaat uit varkensbloed, lever, longen zwoerd en vet....

Grützwurst

De gortworst (Grütz) is bestaat uit bloed, spek, niet al te mager varkensvlees en zwoerd (varkenshuid) uit een belangrijk deel uit gort van...

Griebenwurst

Wanneer je reuzel (varkensvet) en spek totaal uitbakt dan houd je restanten over die kaantjes genoemd worden. Omdat er vroeger niets van de...

Graupenwurst

De worst bestaat voor 40% uit gekookte gerst of grutten, 40% uit bloed en voor de rest uit lever, gekookt spek en vet vleesafsnijdsel. Vroeger...

Gentse bloedpens

Zoals vrijwel alle bloedworstsoorten bestaat deze worst ook uit varkenskopvlees, zwoerd, spekblokjes en varkensbloed. Voor de snijvastheid wordt...

Galabard noir

Een zwarte beuling (worst). Een specialiteit uit het zuiden van Frankrijk. De samenstelling bestaat uit 40% gekookte varkenskop, zwoers, vet...

Frankfurter rote preskop (Pressack)

Vlees van gepekelde varkenskoppen, grotendeels zonder het vette kinnebakspek wordt voor een deel fijn gemalen en voor een klein deel in grover...

Flönz

De Flönz is in het Rijnland een uitgesproken klassieker. Hij staat in Keulen en omgeving zelfs bekend als de Keulse kaviaar. De worst wordt...

Filetwurst

De worst bestaat uit spekblokjes, zwoerd, varkensbloed en grote stukken gepekelde runderfilet. Voor de smaak zorgen zout, witte- en...

Drisheen (droiseann)

Een Ierse bloedworstsoort uit de streek Limerick. De worst is in deze streek gemaakt van schapenbloed. In gebieden als Cork en Kerry wordt ook...

Chouriço doce de vinhais

Deze Portugese gerookte worst is een beschermd streekproduct en gemaakt van het vlees van Bisaro varkens. De worst moet daaruit voor minimaal...

Butifarra negra

Catalonië is de herkomsplaats van deze Spaanse bloedworst. De basis wordt gevormd door mager varkensvlees, buikspek en bloed. De kruiding...

Buristo

Een wordt uit de bloedworstenfamilie ' sanguinaccio'. De worst is afkomstig uit de huisslachting en er wordt varkensbloed aan...

Brusselse Bloempanch

Namen die ook wel worden gebruikt zijn: “bufsteik mi rooite” of “cortelette van de Kongo”. Bloempanch maakt...

Boudin noir

De zwarte worsten worden gemaakt van bloed, melk of room, vet varkensvlees en uien. Al naar gelang de streek kunnen allerlei vleesresten als...

Boeren bloedworst

Naast het aanwezige zwoerd, het spek en uiteraard het bloed wordt aan de boerenbloedworst ook mager varkensvlees toegevoegd. Het vlees en het...

Blødkorv

Spek, voorgegaarde spekblokjes, varkensvet, bouillon en meer dan 40% varkensbloed vormen de basis ingredienten. Het deeg wordt op smaak gebracht...

Blutwurst Blase

Een Hausmacher (thuisgemaakte) bloedworst. Samengesteld uit varkens(kop)vlees, stukjes varkenslever en blokjes vet spek, varkensbloed, zout uit...

blutpudding

De vleeswaar wordt in verschillende kwaliteiten aangeboden, maar is meestal gemaakt van vet varkensvlees uit de nek en de rug, vetafsnijdsel,...

Bloedworst met rozijnen

Voor deze vleeswaren zijn de grondstoffen: zwoerd, varkenskopvlees, bloed en spek nodig. gekruid wordt met: zwarte peper, piment, majoraan,...

Bloedworst

De worst is samengesteld uit varkensbloed, zwoerd en rugspek. De kruiding bestaat uit: zwarte peper, piment, majoraan en eventueel kruidnagel....

Bloed balkenbrij

Gekookt varkensvlees, vaak van de kop of de hamschijf , varkenslever, varkensbloed, een krachtige bouillon, blokjes vet spek en boekwijtmeel...

Blodpølse

Een bloedworst die bijna voor de helft uit varkensbloed bestaat. 23% Bestaat uit reuzel (varkensvet), 9% uit voorgekookte spekblokjes, 11% uit...

Blódmör

In de IJslandse supermarkten worden complete pakketten aangeboden om deze bloedpudding zelf te maken. In deze pakketten zit onder andere...

Black pudding

Deze worstsoort staat eveneens bekend onder de namen bloodpudding en bloodsausage. De pudding is gemaakt van varkensbloed, reuzel of rugspek en...

Biroldo of Garfagnana

Een ouderwetse bloedworstvariant die wordt gemaakt van gekookt varkenskopvlees, zwoerd en bloed. Het deeg wordt op smaak gebracht met wilde...

Beutelwurst

Deze Duitse bloedworst dankt haar naam aan de 'beutel' (buidel) van linnen of papier waarin het deeg wordt verpakt tijdens het koken. Er...

Bak bloedworst

bakbloedworst of bloedbrood Ook deze vleeswaren worden gemaakt van de grondstoffen: zwoerd, varkenskopvlees, bloed en spek. De kruiding...

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl