21-september-2021 |
Blódmör

Blódmör

In de IJslandse supermarkten worden complete pakketten aangeboden om deze bloedpudding zelf te maken. In deze pakketten zit onder andere schapenbloed, lever, niervet en schapenmaag die als omhulling dient. De maker moet er alleen nog roggemeel, bloem en havermoutaan toevoegen. Er zijn mensen die aan het deeg nog rozijnen en zelfs IJslands mos toevoegen. Alles wordt gemalen en met elkaar vermengd samen met verschillende kruiden van het land. Het deeg gaat in de maag die dichtgenaaid wordt met een katoenen draad waarna de worst wordt gekookt. Na afkoeling wordt de worst in plakken gesneden, gebakken, bestrooid met suiker en geserveerd met aardappelpuree. de worst wordt vaak bewaard in gefermenteerde wei en krijgt daardoor een zacht zurige smaak. 

• Bij het ontbijt, brood- en warme maaltijden.

Herkomstgegevens

Vleessoort lam of schaap
Land van herkomst IJsland
Producent  
Terug naar boven