21-september-2021 |
Sjol

Sjol

De Sjol of Snol is een dikke bloeworst uit de Denderstreek in België. De benaming kan per streek verschillen. De worst bestaat voor 60% uit varkensvlees en voor de rest uit bloed, spek, brood, ui en sjalot. De worst wordt gekruid met kruidnagel, muskaatnoot, peper en zout. Het uiteindelijke deeg wordt afgestopt in een dikke varkensdarm die van nature wat vetter is en na het garen van de worst onstaat mede daardoor de karakteristieke  smaak. De Sjol wordt in dunne plakken gesneden en krokant in de koekenpan gebakkken. Eventueel met een eitje over de plakjes. Meestal wordt de worst geserveerd met rode kool. In Aalst worden de plakjes  'blinkdozen' genoemd. 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst België
Producent Slagerij Uyttersprot-Saeys
Foto https://www.streekproduct.be/
Terug naar boven