Foto: Zwitserse sausisse aux choux

De gekookte en gegrilde worstsoorten hebben als kenmerk dat ze gemaakt worden van rauw vlees. Dat kan rund-, varken-, kalfs- en paardenvlees zijn of een combinatie van deze soorten. Na het bereidingsproces waarbij kruiden, specerijen en andere smaakmakers worden toegevoegd worden de worsten gekookt of gegrilden vaak gerookt. Over het algemeen worden voor de dunnere worsten varkens- of runderdarmen gebruikt en voor brede soorten als de boterhamworst kunstdarmen. Gekookte worstsoorten zijn er in overvloed. Vooral Duitsland biedt een heel scala aan verrassende variëteiten. In Nederland is de gekookte worst populair. Gekookte worsten zijn beperkt houdbaar.

- Publicatiedatum: 26 February 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Вареная колбаса (gekookt worst)

De basis bestaat uit mager rund-, varkensvlees en spek. Deze grondstoffen worden super fijn gecutterd* en op smaak gebracht met zout, witte...

Zampone

Deze specialiteit uit Bologna wordt vervaardigd uit de gedeeltelijk ontbeende varkensonder- en bovenpoot. Het dikke vleesdeel wordt verwijderd...

Witte beuling

Andere namen voor deze lekkernij zijn: boudin blanc (Frankrijk) of witte pens (België). Het deeg wordt vervaardigd van mager varkens-...

Wildpastei

Van rund, varkensvlees en spek wordt een heel fijne gekruide farce* bereid. Daarna worden mooie magere stukken vlees uit de varkenschouder in...

Wiener Würstchen

Het deeg bestaat voor 40% uit graskalfsvlees, 20% mager varkensvlees en 40% taai spek. de kruiding bestaat uit wittepaper, muskaatbloesem en...

Wiener Dürre

Het grootste deel (40%) van deze worst bestaat uit gepekeld en goed ontvet rundvlees. Daaraan wordt runder- en varkensgehaktvlees toegevoegd en...

White pudding

De worst is gemaakt van snippers varkensvlees, reuzel of rugspek, runderniervet, havermeel en uien. Voor de kruiding worden allerhande kruiden...

Weiszwurst

Een Duitse specialiteit uit de omgeving van München. Weiszwürstel zijn één van de vele de Duitse varianten van onze...

Weisse Stadtwurst

Stadtworst is een typisch Noord-Beierse kookworstssoort. Voor het deeg wordt gedeeltelijk rund- en varkensvlees gebruikt. het varkensvlees wordt...

Waldviertler

Een zwaar gerookt kookworstje dat is gemaakt van fijngemalen rund-, varkensvlees en spek. De kruiding is meestal eenvoudig en bestaat uit...

Värmlandskorv

Een gekookte worst gemaakt van mager en vet varkensvlees, een derde mager rundvlees en ongeveer 30% gekookte aardappelen. De smaak wordt mede...

Tomato sausages

Een favoriete worst van de Midlanders in Engeland. De worst kent geen eenduidig recept, maar wordt gemaakt volgens de wens van de worstmaker....

Tiroler stuksworstje

Deze wat grove kookworst, bereid volgens Tirools gebruik, is gemaakt van varkensvlees waaraan wat grovere stukjes rundvlees en spek zijn...

Thüringer Bratwurst

De worst bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees. Rundvlees wordt voor de beet en de smaak toegevoegd. De worst is fijn van structuur...

Speckwurst

Een traditionele product. Spekworst bestaat uit grof gehakt hamspek, ingebed in een fijn verkleind farce (gehakt). De worst staat ook bekend als...

Smokies

Mini rookworstjes in cocktailformaat. Ze zijn gemaakt van gemalen en gekruid varkensvlees in een dunne darm gestopt en tot kleine worstjes...

Schübling

Bereid uit mager rundvlees, spekblokjes en vet varkensvlees. Verder worden hart, zwoerd en longen toegevoegd evenals ongeveer 2% aardappelmeel....

Saveloy

De Engelse term voor cervelaatworst. Het is een kookworstwaarin, behalve de hersenen, eigenlijk alle delen van het varken worden verwerkt. De...

Sausisse aux choux IGP

In het kanton Waadt vind je de saucisse aux choux. Een worst uit de middeleeuwen. Het vlees komt van stevig gemeste varkens en wordt vermengd...

Saunalenkki

De bekende 'saunaworst'. Een kook-of knakworstachtige worst die al gaar is bij aankoop en licht gerookt. De worst staat bekend om de...

Salpico tradicional

Een gekookte worst gemaakt van hamvlees en spek. De worst is op smaak gebracht met knoflook, peper, nootmuskaat en rode wijn. De structuur is...

Rød pølse

Deze Deense worstjes zijn vergelijkbaar met onze knakworst en meestal gemaakt van 60-80% zeer fijn gemalen varkensvlees, soms wat rundvlees en...

Runderhamworst

Van het rundvlees en water wordt eerst een farce* gecutterd* waarna het fijngemalen kinnebakspek en het varkensvlees worden toegevoegd. Als...

Regensburger

Deze worstjes worden bereid van 40% stierenvlees en 60% doorregen varkensvlees. Het vlees wordt niet al te fijn gemalen en vermengd met kruiden...

Prinskorv

De basis van deze kleine 'Wiener Wurst' achtige worstjes is varkens-, rundvlees en aardappelmeel. Deze grondstoffen worden met water en...

Poolse spekworst

Een gekookte ringworst van varkens- en rundvlees die wordt gekenmerkt door de grote overduidelijk aanwezige stukken spek. Ook wordt er...

Pikantwurst

Een tamelijk sterk gekruide boterhamworstsoort op basis van varkensvlees, rundvlees en spek. De worst is ruim voorzien van zachte rode...

Pfälzer Saumagen

Letterlijk vertaalt betekend de naam: 'varkensmaag uit de Pfalz'. de varkensmaag wordt gevuld met een deeg van de varkensnek, magere...

Peppadew Lyoner

De smaakmakers zijn bij deze Lyoner de peppadew. Peppadew is de merknaam van zoete pikante pepers (een ras van Capsicum baccatum ) die worden...

Pensen

Pensen zijn gekookte worsten die vooral in België tal van variëteiten kennen. Hoofdzakelijk zijn ze er in 2 vormen: witte en zwarte...

Parijzer jachtworst

Een variant op de bestaande Hollandse jachtworst. Het basisdeeg bestaat uit mager en doorregen varkensvlees. Het magere vlees wordt wat...

Paprikalyoner

De oorspronkelijke Lyoner worst komt uit Frankrijk en is vergelijkbaar met onze boterhamworst. De Lyoner wordt in Duitsland in verschillende...

Palingworst

De worst wordt gemaakt van fijngemalen varkensvlees en kinnebakspek. Een heel belangrijke grondstof is tevens gerookt nekspek. Van deze...

Paardenworst

De worst is gemaakt van mager paarden- en doorregen* varkensvlees en spek. Het deeg wordt meestal gekruid met een speciale kookworstmelange...

Olive loaf

Deze vleeswaar (olijvenbrood) is het beste te vergelijken met een verrijkte boterhamworst. Het fijne en gladde deeg is van varken en rund en...

Mortadella

De mortadella is één van de oudere worstsoorten uit Italië. HIj dankt de naam aan 'mortaio' wat gehaktmolen betekent....

Milzwurst

Een Beierse worstspecialiteit op basis van het deeg van gekookte worst (Fleischwurst) waaraan stukjes gekookte varkensmilt zijn toegevoegd. Er...

Malsat of melsat

Een streekproduct uit het zuid-westen van Frankrijk. Op het platte land vroeger de worst van de armen. Vaak werd de worst na het slachten...

Lamsmetworst

Iets doorregen (met vet dooraderd) lamsvlees en kinnebakken (varkenswangen) vormen de basis van deze aparte lekkernij. Het aandeel lamsvet is...

Kødpølse

Een gekookte worst die wordt gemaakt van kalfs- en varkensvlees. Aan het deeg worden aardappelmeel, gecondenseerde melk, tarwemeel en uien...

Kümmelwurst

Een heel eenvoudige kookworst gemaakt van rundvlees, zwoerd, varkenshart, -longen en buikspek. Tegenwoordig worden slachtafvallen als hart en...

Kransky

Deze worst werd in Australië ingevoerd door naoorlogse Sloveense immigranten die niet zonder hun 'kranjska Klobasa' konden. De...

Krakowska

Krakowska is een Poolse worstsoort. De naam is afgeleid van de stad Krakau in Zuid-Oost- Polen De worst is gemaakt van grove stukken mager...

Kookworst

Deze populaire kookworst heet met name in het westen ook wel 'metworst'. De worst is gemaakt van mager rund- en doorregen* varkensvlees...

Kochsalami

Voor deze gekookte salami wordt mager rundvlees en stevig varkensspek gebruikt. Het vlees en het spek worden gemalen en samen met de kruiden en...

Knödelwurst

Een worst gemaakt van niet al te mager rundvlees en aangevuld met minder luxe zaken als allerlei snippers, zwoerd en spek. Vroeger werd aan de...

Knakworstbolletjes

Van het doorregen varkensvlees wordt eerst een farce gecutterd waarna kruiden als witte peper, foelie, kardemom, gember en zout worden...

Knakworst

De worst dankt de naam aan het knakkende geluid dat ontstaat wanneer de worst wordt doorgebroken of -gebeten. Dit geluid wordt veroorzaakt door...

Klöpfel of Klöpfer

Een heel fijn gemalen of gecutterd klein kookworstje gemaakt van rund-, varkensvlees, spek, zwoerd en kruiden naar smaak van de maker. Het...

Kiełbasa śląska

Silezische worst is de Nederlandse vertaling. Het is een gekookte worst met als basis varkensvlees. Het vlees is wat grover genmalen en gekruid...

Kielbasa żywiecka

Een worst afkomstig uit de regio Zywiec in het zuiden van Polen. De worst is gemaakt van de kwalitatief wat mindere stukken varkensvlees...

Kerst kookworst

De worstjes zijn gemaakt van mager rund- en doorregen* varkensvlees en spek. Net als bij de gewone kookworst. Het deeg wordt meestal...

Käsekrainer

Een topper uit Oostenrijk. Hij wordt op dezelfde manier gemaakt als de Hollandse knakworst van varkens-, rundvlees en fijne kruiden. De worst...

Kalfsworst

Een heerlijke gekookte worst op basis van grotendeels kalfsvlees aangevuld met stevig spek voor de nodige sappigheid. Het deeg heel fijn...

Kalfskookworst

Kalfskookworst (Saucisson de veau fumé). Een unieke kalfskookworst van Franse oorsprong. De basis bestaat uit puur mager...

kabbanossi (cabanossy)

Het rund- en varkensvlees wordt samen met het spek fijn gemalen en gekruid met verschillende kruiden waaronder paprikapoeder en vaak knoflook....

Jausenwurst

Een worst gemaakt van rund- en varkensvlees. De worst is niet al te mager. Hij wordt licht gerookt en gebraden. Jausenwurst wordt veel...

Jagdwurst

Een worst die wordt bereid uit vet varkensvlees, rundvlees en stevig rugspek. de kruiding bestaat uit peeper, rietsuiker, nootmuskaat, koriander...

Jachtworst

In de allerbeste kwaliteit wordt graskalfsvlees verwerkt, maar gebruikelijker is het gebruik van varkensvlees. peper, foelie, gember en kardamom...

Hotdog

De hotdog is een afgeleide van de Frankfurter knakworst. Gemaakt van varkensvlees en fijne kruiden. De worst wordt voorgegaard verkocht en...

Hogs pudding

De oorsprong van de worst is Saksisch. Het is een worstvariant die vergelijkbaar is met de whitepudding of de haggis wanneer er in het deeg...

Hessischer Kartoffelwurst

Aardappelworst is een gekookte worst van varkensvlees en spek, soms wat rundvlees, met aardappelen, uien, diverse regionale soepkruiden, zout en...

Herzwurst

De worst wordt vervaardigd van varkensvlees en buikspek dat sterk wordt verkleind. Aan dit basisdeeg dat is gekruid met zout, peper, nootmuskaat...

Hamburger gekochte Mettwurst

Een van oorsprong behoorlijk vette worst die voor circa 75% uit doorregen varkensvlees bestaat. De kruiding bestaat uit zout, peper en foelie....

Hallauer Schinkenwurst

Een kookworst gemaakt van 20% rund- en 80% varkensvlees en spek. De smaak komt van zout, peper en kummel. Kenmerkend is dat het magere...

Halbstädter Würstchen

Een knakworstvariant uit Halberstadt in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Een belangrijk verschil met een gewone knakworst is het gebruik van...

Haggis

Een goed schoon gewassen schapenmaag wordt gevuld met een fijngemalen deeg van schapenhart, -longen en -lever. Aan dit deeg is licht geroosterde...

Göttinger Blasenwurst

De worst bestaat voor ongeveer 30% uit rundvlees, en 60% uit varkensvlees en stevig spek. Het vlees wordt gemalen en vermengd met kleurzout*,...

Glarner Kalberwurst IGP

Het recept, uit het kanton Glarner, is al ruim 150 jaar oud en bestaat uit vlees van kalveren en varkens dat samen met spek, ijs, zout en...

Gentse paarden lookworst

De worst van de armen zoals deze lekkernij wel wordt genoemd. Althans aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De worst was...

Gemüselyoner

Kenmerkend voor deze Lyoner is de toevoeging van een mix van verse of gedroogde groenten (Gemüse). Vaak wordt een soepgroentenmix gebruikt....

Gelbwurst

De worst is oorspronkelijk afkomstig uit Beieren en genoemd naar het gele vel van de natuurdarm die vroeger met saffraan geel werd gekleurd....

Gekruide boterhamworst

Van het rundvlees en water wordt eerst een farce gecutterd waarna het fijngemalen kinnebakspek en het varkensvlees worden toegevoegd. Als...

Gekochter Krakauer

In Duitsland is de Krakeuer een bekende worstsoort, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland komen er gekookte varianten voor. In Frankrijk is...

Garlic sausage

Fabrique Délices Garlic Sausage (Saucisson à l'ail) is gemaakt van geselecteerde stukken varkensvlees waaraan naast de gewone...

Fruhkostkorv

De worst bestaat uit rund- en varkensvlees, aardappelmeel, water en ijs. Hij vertoont veel overeenkomst met de bovenstaande falukorv, maar bij...

Frankische BauernStadtwurst

Altfränkische Stadtwurst is kruidig grof van structuur en intensief van smaak. De worst werd oorspronkelijk meteen na het slachten gemaakt...

Frankfurter Rindswurst

Een runderworst die officieel gemaakt wordt van stierenvlees en stevig rundvet. Het vlees en vet worden fijn verkleind en op smaak gebracht...

Frankfurter

De Frankfurter is een wat langere en vaak net iets dikkere knakworst dan de Hollandse variant. Ze wordt op dezelfde manier gemaakt van...

Fleischwurst

Deze populaire kookworst wordt gemaakt van mager rund- en doorregen* varkensvlees en spek. Het deeg wordt meestal gekruid met een speciale...

Fleischkäse

Graskalfsvlees is bij deze worst de smaakmaker. Daarnaast worden varkenswang (kinnebak) en spekblokjes gebruikt. Het vlees wordt fijn gecutterd*...

Falukorv

Tegenwoordig is de falukorv een klassieker in de Zweedse keuken. Het was dé worst voor de arbeidersklasse. De Duitsers die, in de 14e en...

Eierpastete

De eierpastete bevat niet alleen varkensvlees, maar ook voor een deel kalfsvlees. Het vlees wordt met het spek sterk verkleind en vermengd met...

Debricziner

De naam van de worst is vermoedelijk afkomstig van de Hongaarse stad Debreczin. Het product is licht gerookt en wat grover van deeg. De...

Curryworst

Deze ongerookte variant van de knakworst staat in Duitsland bekend als de befaamde Currywurst. Het is een sappig varkensworstje op smaak...

Cotechino

In heel Italië is deze worst die gemaakt wordt van resten varkensvlees en rauw zwoerd (varkensvel) populair. De worst werd vroeger meteen...

Cicciolata

Een typische worst afkomstig uit de streek Modena. Het vlees is hoofdzakelijk afkomstig van de varkenskop. Omdat het van oudsher een opruimer...

Champignonlyoner

De Champignonlyoner wordt gekenmerkt door de toevoeging van geblancheerde champignons die de smaak wat milder maken dan bij de bovenstaande...

Cervela

De cervela werd in de 16de eeuw al vermeld en maakt deel uit van het Brabants en Antwerps gastronomisch erfgoed. De worst wordt...

Capello del prete

Deze specialiteit uit Emilia wordt vervaardigd door een zakje genaaid van varkensvel (zwoerd) te vullen met gemalen vlees van de varkenskop en...

Broccolipastete

De broccolipastete wordt op de zelfde manier vervaardigd als de eierpastete. Het vlees wordt met het spek sterk verkleind en vermengd met...

Broccoli Bierschinken

Het rundvlees, de specerijen en andere smaakmakers als mosterdzaad, knoflook en rode wijn, worden met behulp van de cutter* en onder toevoeging...

Bremer Pinkel

Een gekookt (moddervet) stuksworstje op basis van gerookt vet spek, grutten, uien en maar liefst 40% rundvet. Alles wordt klein gesneden en...

Breite Fleischwurst

Van het rundvlees en water wordt eerst een farce* gecutterd* waarna het fijngemalen kinnebakspek en het varkensvlees worden toegevoegd. Als...

Bregenwurst

Aan het deeg dat grotendeels uit niet al te vet varkensvlees bestaat wordt voor een totaal van ongeveer 2% geblancheerde en gepelde (van vliezen...

Boudin blanc fume

Het deeg komt van mager varkens- en kalfsvlees en eventueel gevogeltevlees. Aan het vlees worden spek, eieren, brood en melk toegevoegd. De...

Boterhamworst met tong

Voor deze wel heel speciale lekkernij, die in Slagersland eigenlijk alleen voorkomt als tongenworst, ruimt 'Vers-Inspiratie' graag wat...

Boterhamworst in zakeind

Ouderwetse boterhamworst in zakeind. Van rundvlees en water wordt eerst een farce gecutterd waarna het fijngemalen kinnebakspek en het...

Boterhamworst

Van het rundvlees en water wordt ook bij deze worst eerst een farce gecutterd waarna het fijngemalen kinnebakspek en het varkensvlees worden...

Botelo

Een specialiteit uit de regio Trás-os-Montes in Portugal. De naam is oorspronkelijk afkomstig van het Latijnse woord 'botellus'...

Boloney / Bologna

De Amerikaanse variant van de Italiaanse bologna of mortadella. Er bestaan 2 versies. Allereerst de worst die is gemaakt van 80% mager...

Boerewors

Meestal wordt de Afrikaanse boerewors als een soort verse worst in lange slierten verkocht. De worst wordt dan opgerold gebraden op de...

Boeren ui metworst

Een zacht varkensdeeg vermengd met een smakelijk kruidenboeket en veel verse gesnipperde uien, afgestopt in een natuurdarm en geweld. Na...

Boeren knakworst

Deze knakworst is een variant op de de fijne knakworst. Alleen is deze lekkernij grof en dat geeft een duidelijk vollere smaak. De vorm van de...

Bockwurst

Ook deze worst stamt in de oorsprong af van de Frankfurter knakworst. Hij is alleen wat dikker van formaat en de grootte hangt af van de maker....

Blikboterhamworst

Van het rundvlees en water wordt eerst een farce gecutterd waarna het fijngemalen kinnebakspek en het varkensvlees worden toegevoegd. Als...

Bierwurst

Het rundvlees, de specerijen en andere smaakmakers als mosterdzaad, knoflook en rode wijn, worden met behulp van de cutter* en onder toevoeging...

Bierworst

Een pittige en vaak wat grover gemalen variant op de knakworst. De kruiden zijn wat pittiger en er zijn mosterdzaadjes toegevoegd. Ook de...

Beef sausage

Een gekookte runderworst die is bereid uit mager rundvlees, hard niervet en geweekt brood. Gekruid met witte peper, nootmuskaat en zout. Van...

Bayerische Fleischkäse (Leberkäse)

Tegenwoordig bevat deze Leberkäse vaak geen lever meer en wordt meestal als Fleischkäse (vleeskaas) verkocht. De moderne variant wordt...

Barbecueworstjes

Het magere varkensvlees en het kinnebakspek voor de barbecueworst wordt verkleind en vermengd met kruiden als peper, foelie, koriander en...

Balleron

Een gekookte worst (soort boterhamworst) van varkensvlees en spek. In de worst worden grove stukjes tong en soms varkenshart verwerkt evenals...

Aspergeworst

Fijn en heerlijk gekruid hamworstdeeg in een oranje potdichtdarm, rijkelijk gevuld met groene aspergepuntjes en op extra op smaak gebracht...

Arrollado huaso

Grove stukken mager varkensvlees worden gezouten en gedurende een nacht gemarineerd in wijnazijn, geperste knoflook, spaanse peper, gewone...

Ardenner boterhamworst

De basis bestaat uit mager rund-, varkensvlees en spek. Deze grondstoffen worden heel fijn gemalen en op smaak gebracht met zout, witte peper,...

Apis worst

Kranjska klobasa luidt de vertaling van dit zeer oude recept. De naam 'Apis' is een synoniem voor 'Sloveense'. Voor het deeg...

Andouille de Guémené à l'Ancienne

De echte ouderwetse (à l'Ancienne) Andouille Guémené is een product van hoge kwaliteit. De productie van deze...

Andouille

Deze worstsoort is een typisch Frans gerecht, gemaakt van de ingewanden van varkens of (vroeger) runderen. Het ziet eruit als een gewone...

Andouilette

Deze worstsoort is duidelijk anders dan de bekende andouille. Ze is kleiner en dikker van formaat en veel grover van structuur. Wel bevatten ze...

Altdeutsche Würstchen

Normaal gesproken wordt het worstje gemaakt van 50% stierenvlees, want dat is wat steviger, 20% varkensvlees en 30% spek. Peper, nootmuskaat,...

Aalrauchmetwurst

Mager rundvlees, varkensvlees en kinnebakspek worden heel fijn gemalen. Vervolgens wordt aan dit deeg grof gemalen gerookt nekspek toegevoegd....

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl