21-september-2021 |
Berliner

Berliner

De basis van deze Duitse leverworstvariant bestaat uit spek van de kinnebak van het varken, varkensvlees en lever. In wezen is het onze Hollandse leverkaas in worstvorm. De verschillende onderdelen worden rauw verwerkt. Het vlees en het spek worden fijngecutterd met kruiden als: witte peper, kardemom, majoraan, foelie, gember, voorgegaarde ui en zout . Daarna wordt de eveneens fijngecutterde lever toegevoegd. De massa wordt in een vette varkensdarm of een witvel (endeldarm van het varken) afgestopt die vervolgens wordt afgegaard op een temperatuur van 75°C. Berliner heeft, net als de leverkaas, vaak een witte buitenrand. Deze is echter niet van spekplaten maar ontstaat door de vette darm. Een berliner wordt vaak afgerookt. Berliner wordt gesneden verkocht.

• Uit het vuistje, op het brood en als snack. 
 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Duitsland
Producent  
Terug naar boven