Foto: Gentse kop

Van oorsprong is deze vleeswarengroep ontstaan vanuit de huisslachting. Niets mocht verloren gaan. Daarbij zijn er wel grote    verschillen. Allereerst qua naam. Zo lees je over: (zure)zult, hoofdvlees, hoofdkaas, preskop, frut, huré, geperste kop, kipkap of huufflakke (Gent, België). Ten tweede varieert het product per landstreek. In Duitsland of België smaakt de zult heel anders dan bij ons en de derde variant is de smaak van de boer. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren steeds meer variaties ontstaan door de inventiviteit van de slager. De luxere varianten van deze ouderwetse lekkernij worden meestal als aspics verkocht. 

 Veel van de wereldwijd gebruikte zultrecepturen komen uit Europa. Meegebracht door landverhuizers en emigranten. Het product varieert per land omdat men in vreemde landen vaak niet beschikte over de oorspronkelijk gebruikte kruiden en zelfs soms niet over het juiste vlees zodat men de aanwezige jacht- of slachtdieren gebruikte. 

 

- Publicatiedatum: 1 March 2016
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

салтисон (Russische saltison)

In Rusland en de Oekraïne is hoofdkaas heel populair bij feestelijke gelegenheden. Gekookt, gehakt en gezouten varkensvlees vormt de...

Рецепты (Russiche zult)

Deze Russische zult bestaat uit draadjes vlees van het rund dat langdurig getrokken heeft in een gekruide bouillon. Na garing wordt het vlees...

πηχτή pichti

Gekookte varkenskoppen vormen de basis. Voor de smaak zijn ruim knoflook, laurier, peperkorrels, zout en azijn toegevoegd. Het Mediterrane...

Zwiebelfleisch

Laagjes dun gesneden spek met licht pikante gelei en een fris uitje; een ware delicatesse! • Heerlijk bij de borrel of als...

Zult

Eigenlijk is de zult een variant van de aspics. De gewone zult wordt bereid van gegaarde, meestal goedkope, onderdelen van het slachtdier zoals...

Yaorou

In verschillende delen van China zoals Tianjin wordt yaorou gemaakt van gepekeld en fijngehakt vlees van gekookte varkenspoten en koppen. Als de...

Wijnzult

Deze uitzonderlijk mooi ogende zult is ook in blokvorm verkrijgbaar en leent zich uitstekend voor een buffet of als voorgerecht. Voor het vlees...

Vleeszult

Deze zult wordt vervaardigd van varkenskopvlees waaraan mooie magere stukken van de ham worden toegevoegd. Dit vlees wordt in grove stukken...

Vlaamse Grijze boerenkop

Het vlees van de afgekookte varkenskop wordt grof verkleind, de grove structuur is kenmerkend voor het product, en vermengd met groenten als...

Tyroler Sülze

Een hele fijne zult die gemaakt is van heldere gelatine waaraan verschillende klein gehakte en gegaarde groenten als wortel, augurkjes en...

Tlačenka

De Oost-Europese variant van de hoofdkaas die gemaakt wordt in Slowakije en Tsjechië. Het gebruikte vlees kan komen van varkenskoppen...

Testa mantova

Een authentieke Italiaanse specialiteiten. Gemaakt van een groot aandeel varkenstongen die bijeen worden gehouden door een deeg gemaakt van een...

Testa jutta

Een authentieke Italiaanse specialiteit. Heel smakelijk en gemaakt van een mengsel van stukken tong en mager vlees, uit de kop van het varken....

Sylta

De Zweedse zult wordt gemaakt van diverse soorten vlees en snippers van een varken. Vaak worden er ter gelegenheid van een feestelijke...

Surjanyi disznosajt

De varkenskoppen en reststukken varkensvlees worden gegaard in een gekruide bouillon. Na de garing van het vlees worden de botten verwijderd en...

Sülze (Blase)

De Sülze bestaat voor 50% uit vlees van de varkenspoot, 10% uit varkenshartvlees. 30% vlees van de kinnebak (wang) en 10% zwoerd. Alles...

Steckdosen Sülze

Voor deze wel heel aparte zult wordt de snuit van het varken gebruikt. Die ziet er uit als een 'Steckdose' stopcontact. Er wordt tevens...

Sopressata

Deze van oorsprong Italiaanse hoofdkaas wordt gemaakt van het kopvlees van een varken, kinnebakspek en varkenstongetjes. De vleessoorten worden...

Slavonska-švargla

In deze uit de Balkan afkomstige zult wordt alles verwerkt wat na de slacht overblijft. Koppen, oren, poten, tongen, harten en dergelijke. In...

Schinken sülze

Deze zult wordt vervaardigd van een bouillon van varkenskopvlees waaraan magere blokjes van de ham worden toegevoegd. Dit vlees wordt in grove...

Queso de cabeza

De varkenskoppen worden goed schoongemaakt en gekookt, inclusief de beenderen, in water met laurierblaadjes, tijm, peper en komijn. Als het...

Pyeonyuk

Het vlees voor deze hoofdkaasvariant komt van rund-of varken, meestal de taaie delen van deze dieren. Er zijn 2 varianten van het rund en van...

Potted head (Tête fromagée)

Een van oorsprong uit Frankrijk afkomstige hoofdkaas die in het Frans sprekende deel van Canada veel wordt geserveerd als broodbeleg in...

Peperzult

Varkenskopvlees wordt voor het koken goed schoongemaakt en ontdaan van ongerechtigheden waarna het zachtjes gegaard wordt en vermengd met...

Ozorkowy salceson

In Polen wordt hoofdkaas salceson genoemd. Het woord is wellicht, heel vroeger, afgeleid van het Franse woord 'saucisse'. Er zijn...

Norddeutsche Sülzwurst

Het deeg van deze worst bestaat uit varkenswang, zwoerd en varkens- en kalfskop. De verschillende delen worden apart gegaard. Het vlees van de...

Museau de boeuf

Deze puur Franse specialiteit wordt uitsluitend gemaakt van ossenmuilen en soms worden er ook poten in verwerkt. De muilen worden langdurig...

Molse Kipkap

Hoofdkaas is de Nederlandse benaming van deze Belgisch-Limburgse specialiteit. Het is een bereiding van varkensvlees van de kop van het varken....

Limburgse preskop

De heerlijk gekruide heldere gelei is de drager van de gepekelde en gegaarde hamstukjes. Een puur Limburgse traditionele vleeswaar. ...

Košeliena

De naam is afkomstig van twee verschillende woorden. Van Kose wat 'pulp' of 'gekneusd' betekent en van šaltiena van...

Kalvsylta

Een zult gemaakt van kalfsvlees en varkenspoten. Het vlees wordt gegaard in de eigen bouillon waaraan een kruidenboeket met prei, tijm,...

Kalfszult

De kalfszult heeft als basis, voor het overgrote deel kalfsvlees, aangevuld met wat mager varkensvlees. Daardoor ontstaat een zachte smaak die...

Jambon persillé

Deze zogenaamde 'gemarmerde ham of ham van Pasen' is een traditioneel gerecht uit de Bourgondische keuken. Met name in de...

Hollandse preskop

De preskop is gemaakt van varkenskoppen en ander vlees dat bij de slacht van een varken ter beschikking komt. Zwoerd (varkenshuid) is de...

Hollandse Boeren zult

grauwe boeren zult De boeren zult wordt bereid van gegaarde, meestal goedkope, onderdelen van het varken zoals de kop, zwoerd* en...

Hessische Presswurst

Een worst die voor 60% bestaat uit voorgezouten vlees van graskalf, 20% uit doorregen varkensvlees en de rest spekblokjes. Het vlees wordt...

Ham hock terrine

Een zult gemaakt van de bevleesde bovenpoten van varkens. De poten worden gegaard in water waaraan laurier, tijm, korianderzaad, peperkorrels,...

Gryse sylte

De sylte is meestal een combinatie van mager varkensvlees, varkensbuik en een deel lamsvlees. De gebruikte kruiden zijn laurier, peperkorrels ,...

Grogne bloc

Zachte zult gemaakt van gegaarde varkenskoppen en tongetjes. De tuinkruiden die de zult haar smaak geven worden ook gebruikt voor de afdekking...

Giò-thù

Deze hoofdkaas is gemaakt van vers gegaard varkensvlees van de ham, varkensoren, knoflook, bosuien, zwarte paddenstoelen, vissaus en gebroken...

Gentse kop met mosterd

De samenstelling bestaat uit varkenskopvlees en zwoerd. Alle ingredienten worden in een bouillon gegaard en op smaak gebracht met peper, zout,...

Gentse kop

De samenstelling bestaat uit varkenskopvlees, zwoerd en soms varkenslever. Vroeger werd in deze zultvariant ook hart en long verwerkt. Alle...

Fromage de tête

In eerste instantie wordt een bouillon gemaakt van witte wijn, water, wortelen, prei, een bouquet garni, uien en wat kruidnagel. Daarin worden...

Franse preskop

De preskop is gemaakt van varkenskoppen en ander vlees dat bij de slacht van een varken ter beschikking komt. Zwoerd (varkenshuid) is de...

Eisbein mit Mettwurst

Varkensbovenpoot wordt licht gepekeld en in grove stukken vermengd met een varkensdeeg wat veel weg heeft van onze Hollandse wat grovere verse...

Coppa di Testa

De worst is een typisch product van Midden-Italië (Emilia Romagna, Umbrië en Marche), met regionale of sub-regionale verschillen. Alle...

Carib souse

Deze Caraibische variant van onze boerenzult is alom vertegenwoordigd in Midden-Amerika. De zult wordt vervaardigd van wat er maar voorhanden...

Cabeca de Xara

Een hoofdkaas gemaakt van varkenskoppen en extra mager varkensvlees. Het vlees wordt langzaam gegaard en voor de kruiding wordt gebruik gemaakt...

Brawn

Een gelei gemaakt op basis van de kop van een van een kalf of varken (soms een schaap). Ook kunnen afsnijdsels van varkens-en kalfsvlees worden...

Bovenpootzult

Het voornaamste bestanddeel van deze magere zult bestaat uit het magere vlees van de bovenpoot van het varken. Het grof gesneden vlees is op...

Boeren zult

Gemaakt van fijne stukjes varkenskop en ander magere varkenssnippers. De structuur is wat grover waardoor er een mooi getekende plak ontstaat....

Boeren preskop

Ook deze preskop is gemaakt van varkenskoppen en ander vlees dat bij de slacht van een varken ter beschikking komt. Zwoerd (varkenshuid) is de...

Bauernsülze

Het vlees van de afgekookte varkenskop wordt grof verkleind, de grove structuur is kenmerkend voor het product, en vermengd met groenten als...

American souse of hog-Head-cheese

Deze Amerikaanse variant van onze grove zult is alom vertegenwoordigd op het hele Amerikaanse continent. De zult wordt vervaardigd van wat er...

Aladobi

Het vlees van de koppen van verschillende slachtdieren wordt helemaal gaar gekookt. Tegenwoordig worden, om de zult wat magerder te maken,...

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl