21-september-2021 |
Molse Kipkap

Molse Kipkap

Hoofdkaas is de Nederlandse benaming van deze Belgisch-Limburgse specialiteit. Het is een bereiding van varkensvlees van de kop van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt de kop gekookt; waarna de beenderen worden verwijderd. Het gegaarde vlees wordt door de gehaktmolen gedraaid en vervolgens in een terrine of andere vorm gestort. Vroeger werd het deksel van de pot (terrine) verzwaard om het mengsel goed aan te drukken ("pressen"). Kipkap wordt gebruikt als broodbeleg, vaak met een laagje mosterd. Molse kipkap is in België een erkend streekproduct.

• Broodmaaltijd, borrelhapje.

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst België
Producent Gold Meat

Meer Belgische Erkende Streekproducten:
♦ Dendermonds kopvlees: Beenhouwerij Batselier 
   De inwoners van Dendermonde danken aan deze streekspecialiteit hun bijnaam 'kopvleesfretters'. 
♦ Grijze frut: Van de Weyer vlees en vleeswaren bvba.
   Frut is Antwerpse naam voor kopvlees. Ook frut van Raes en zure frut waren aldaar veel gebruikte namen. 
♦ West-Vlaams hoofdvlees: Deschildre Streekproducten & Hoevevlees 't Eendenhof bvba.
   De Hoeveslager gebruikt geen kleurzout, het resultaat is dus een ouderwets grijs product. Bij Deschildre worden de koppen gepekeld voor het koken.
   De kruiding van beide soorten zijn naar West-Vlaams gebruik heel licht gekruid.

Terug naar boven